Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sonos Arc: 114 centimeter geluid

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Sonos Arc

De soundbar Sonos Arc is de opvolger van de Playbar en Playbase. Het geluid is top. Maar is deze dure upgrade het voor Sonos-gebruikers wel waard? We hebben hem getest.

Lees verder na de advertentie

Sonos Arc

Wanneer we de soundbar Sonos Arc voor het eerst zien, vragen we ons meteen af of hij wel op onze tv-meubel past. Met een breedte van 114 cm moet je er zeker ruimte voor hebben. En het liefst nog een vrij grote televisie erbij, want minder dan 50 inch oogt met deze Sonos bijna ielig. Met een prijs van net iets minder dan 900 euro is de Sonos Arc de duurste Sonos-speaker in het grote Sonos-portfolio.

Hij is in eerste instantie bedoeld om het matige geluid van tv’s te pimpen. Omdat de huidige televisies steeds dunner worden, is er gewoon geen ruimte voor grote speakers. In het verleden gebruikten Sonos-fans de Playbar, Playbase of Sonos Beam – vaak met twee Sonos Play:1, Sonos One of Symfonisk als surround-speakers. De Playbar en Playbase zijn inmiddels uit het portfolio verdwenen, de relatief goedkope Sonos Beam blijft daarentegen in het programma.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ongecomprimeerde Dolby Atmos

Het bijzondere aan de Arc is dat het de eerste luidspreker van Sonos is met ongecomprimeerde Dolby Atmos-ondersteuning. Veel series van Apple TV+ ondersteunen bijvoorbeeld deze standaard. Om dit te bereiken, heeft Sonos de 114 centimeter lange soundbar tot de nog gevuld met de nieuwste techniek. Elf digitale versterkers verzorgen het geluid van ten eerste acht elliptische woofers voor spraakfrequenties in het middenbereik en lage tonen. Daarnaast zijn er drie cone-tweeters voor hoge frequenties en dialogen.

Voor muziek

De Sonos Arc onderstreept Sonos’ reputatie als leverancier van premium-geluid. In de geluidstest als stereo-installatie zijn we in alle opzichten overtuigd. Of het nu gaat om classic rock, minimal, klassiek, reggae of hiphop – de Sonos Arc beheerst elk genre. De hoge tonen zijn duidelijk aanwezig, de middentonen onderscheid je gemakkelijk van de rest, en de bassen zijn verbazingwekkend diep en krachtig, zelfs zonder een extra Sonos Sub. De Sonos Arc heeft zelfs geen problemen met ‘ingewikkelde’ nummers met veel instrumenten plus zang; er is bijna nooit sprake van een geluidsbrij.

In een directe vergelijking laat de oude Sonos Playbar het duidelijk afweten. Het valt vooral op dat je met de Sonos Arc echt opgaat in de muziek. In feite klinkt het alsof de individuele luidsprekers die zich op enkele meters afstand van elkaar bevinden, en niet naast elkaar in de soundbar. Hierdoor produceren ze een fijn, kamervullend geluid. De vorige Sonos Playbar klonk ook prima en biedt een duidelijk stereo-effect, maar dit is lang niet zo kamervullend als bij de Arc. Alleen in combinatie met twee Play:1 of twee Sonos One komt het geluid in de buurt van de Arc.

Met een televisie

De Arc toont zijn ware kracht pas in combinatie met een goede tv. Sonos belooft immers niet alleen Dolby Digital Plus, maar ook de weergave van ongecomprimeerde Dolby Atmos. Het probleem: we hebben een oudere tv, die een HDMI-ARC aansluiting heeft, maar niet HDMI 2.1 en de eARC-standaard (Enhanced Audio Return Channel). Laatstgenoemde zijn nodig voor ongecomprimeerd Atmos-geluid. Dolby Atmos werd pas in 2017 officieel goedgekeurd, en de eerste apparaten kwamen pas in 2018. Wanneer je een nieuwe televisie koopt en belang hecht aan Dolby Atmos, moet je aandacht besteden aan HDMI 2.1 en eARC. Immers wil je ook genieten van Dolby Atmos-geluid bij Apple TV+-series.

Zelfs met een Apple TV 4K die al ongecomprimeerde Dolby Atmos ondersteunt, kun je het probleem niet voorkomen. Dit komt omdat de Arc slechts één hdmi-ingang heeft waarop de tv is aangesloten. Dit betekent dat externe apparaten altijd via de tv moeten gaan om de Sonos Arc te bereiken.

Zo goed is het tv-geluid

Oudere tv’s hebben echter meestal slechts één HDMI-ARC-aansluiting. Dit levert gecomprimeerde Dolby Atmos via Dolby Digital Plus. In onze geluidstest biedt ook dit een fantastisch geluid, zodat je je bijna in de film of serie waant. Vooral het geluid dat van bovenaf komt, breidt de luisterervaring aanzienlijk uit. We overdrijven een beetje als we van bioscoopkwaliteit spreken, maar de Sonos Arc zet een duidelijke stap in deze richting.

De directe vergelijking met de Playbar geeft een vergelijkbaar resultaat als bij muziek: individueel is de Arc duidelijk beter dan de Playbar. In combinatie met een Sonos Sub en twee Sonos One smelt dit voordeel zodanig weg dat het voor de meeste mensen niet de moeite waard is om van de Playbar naar de Arc te gaan. Als je een geschikt tv-toestel en het bijbehorende Dolby Atmos-geluidsmateriaal hebt, is de Arc zeker de moeite waard.

Conclusie

De Sonos Arc is het duurste Sonos-product tot nu toe. Hij biedt een uitstekend geluid voor zowel muziek- als tv-weergave dat vaak superieur is aan veel duurdere soundbars. Daarnaast ondersteunt die ongecomprimeerde Dolby Atmos – als je tv meespeelt, tenminste.

Pluspunten

  • Fantastisch geluid
  • Mooi design

Minpunten

  • Dolby Atmos vereist een recente televisie