Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sonos Roam review: deze speaker kent precies zijn plek

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De Sonos Move heeft een klein broertje gekregen: de Roam. Hoe goed is die en voor wie is hij bedoeld? In onze test ontdek je het.

Sonos Roam review

Sonos wordt regelmatig met Apple vergeleken, en dat is niet geheel onterecht. Beide merken leveren kwaliteitsproducten, hebben scherp oog voor design, en hanteren ‘een premium prijsstelling’ (marketingtaal voor ‘best duur’). Kijk je iets verder, dan zie je nog een duidelijke overeenkomst: het productaanbod is klein en overzichtelijk.

Elke speaker bij Sonos heeft een duidelijke functie in het gehele assortiment. Wil je een speaker voor ergens in huis? Kies tussen de One of de duurdere maar betere Five. Speaker voor bij de tv? Kies tussen de Beam (waar je de tv op kunt zetten), of de duurdere maar betere Arc (die je ook kunt ophangen).

Wil je een draadloze speaker? Dan had je tot voor kort geen keuze: de Move was de enige optie. Nu niet meer. Het kleine en goedkopere broertje heeft de naam Roam gekregen. Schikt die zich ook zo goed in zijn rol?

Verrassend klein


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Van oorsprong biedt het Sonos-systeem ‘in elke kamer een speaker’, gemakkelijk aan elkaar te koppelen of juist los te gebruiken. Er waren twee prominente kritiekpunten: de speakers konden niet zonder stopcontact en wifi-bereik. Beide problemen tackelde Sonos in 2019 met de Move. Een speaker die naadloos opgaat in het thuissysteem, maar die je dankzij zijn handige handvat en met ingebouwde accu gemakkelijk verplaatst. Naar een andere kamer, of naar de tuin bijvoorbeeld. Kom je buiten bereik van wifi, dan schakel je over naar bluetooth.

Qua geluidskwaliteit en prijs (399 euro) zit de Move tussen de One en de Five in, met de draagbaarheid als bonus. Het is dan ook geen verrassing dat de Play:3, die die rol vroeger vervulde, uit het assortiment is verdwenen. Maar deze prijs is nog best hoog voor mensen die vooral op zoek zijn naar een speaker die draadloos is. De Roam is met 199 euro voor die doelgroep veel aantrekkelijker. Het is zelfs de goedkoopste speaker die Sonos biedt.

Kleine Sonos Roam

Het uitpakken van de Sonos Roam levert precies de tegenovergestelde reactie als bij de Move. De Move is groter en zwaarder dan je zou verwachten, de Roam kleiner en lichter. 16 cm hoog, 6 bij 6 centimeter breed en diep, 430 gram licht. Zeven Roams wegen evenveel als één Move. Je kunt de Roam rechtop zetten of dwars; het geluid past zich vanzelf aan op de omgeving.

Aan de bovenkant zitten de vier vertrouwde knoppen – in tegenstelling tot de touchbediening van de andere Sonos-speakers, moet je deze wel echt indrukken. Hierdoor kan de Roam wat beter tegen een stootje. De rubberachtige boven- en onderkant dragen hier ook een steentje aan bij. Daarnaast is de Sonos Roam ook waterdicht: een duiktocht tot één meter diep vindt die niet erg.

De pro’s en cons

Het gebrek aan omvang en volume heeft natuurlijk ook een keerzijde: de geluidskwaliteit is daar ook naar. De Roam klinkt zeker niet slecht, maar het ‘geweldige’ geluid waar Sonos mee adverteert, hangt vooral af van je referentiekader. Voor een kleine, draagbare bluetooth-speaker klinkt hij inderdaad prima. Maar vergelijk je met de Move, of met de One, dan is het verschil enorm. Minder klankkast, dus minder body. Zeker als je het volume wat opschroeft, wordt het geluid dun en mis je de volle body die de andere speakers wel hebben. Maar hé, daar is de Roam ook niet voor bedoeld.

Ten opzichte van de Move heeft de Roam nog een nadeel: de manier van opladen. De Move heeft een superhandige standaard die niet alleen dient om de speaker in huis op te parkeren, maar die hem ook oplaadt. Deze slimme oplossing zorgt ervoor dat je eigenlijk nooit met een lege accu te maken hebt. Opruimen staat synoniem voor opladen. De Roam heeft ook wel standaard, maar die moet je er voor 50 euro extra bij kopen. Anders laad je hem op via de meegeleverde usb-c-kabel. Via een draadloze Qi-oplader kan het ook, maar doorgaans leveren deze zo weinig stroom dat opladen een eeuwigheid duurt. Een volle accu levert tien uur luisterplezier, slechts een uur minder dan de Move.

To move or to roam?

We begonnen deze review met de stelling dat Sonos zo’n duidelijk assortiment heeft. De Roam onderstreept deze stelling. Sterker nog, zelfs de naamgeving klopt tegenwoordig in het plaatje. ‘To move’ betekent bewegen, ’to roam’ ronddwalen. Met andere woorden: de Roam is bedoeld voor grotere reisbewegingen. De Move neem je mee in en rondom huis, maar is veel te zwaar om in een rugzak of reistas te stoppen.

De Roam is precies daarvoor bedoeld: hij is zo klein en licht dat je hem meeneemt naar het park, het strand of op vakantie. Hij kan ook beter tegen een stootje en tegen water. Is dat precies wat je zoekt, is de geluidskwaliteit van ondergeschikt belang, en wil je voor relatief weinig geld toch een Sonos, dan is de Roam precies wat je nodig hebt. Wil je beter geluid, wel draagbaarheid maar rondom huis, en hoef je niet op de kleintjes te letten, kies dan de Move. Is een stopcontactverplichting geen bezwaar, is budget wel een issue, maar wil je wel graag goed geluid voor je geld? Kies de One.

Conclusie

De Sonos Roam is zo klein en licht dat je hem overal mee naartoe neemt en hij biedt hetzelfde gebruiksgemak als alle andere Sonos-speakers. Voor de prijs mag het geluid dan ook net wat minder zijn. Je koopt hem onder meer bij Coolblue of Bol.com.

Pluspunten

  • Klein en licht
  • Kan tegen een stootje en water

Minpunten

  • Geluidskwaliteit iets minder
  • Opladen minder handig dan bij de Move