Terug naar Sonos Move review: draagbare speaker met prachtig geluid
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Sonos Move review: draagbare speaker met prachtig geluid

Door Sven Lamers22 januari 2020 15:334 min. leestijd0

De Move is de eerste speaker van Sonos waar je mee op pad gaat en die overal voor een feestje zorgt. Is de draagbare Sonos speaker zo goed als dat we dat van het audiobedrijf gewend zijn? Je leest het in deze Sonos Move review.

Sonos Move review

Sonos Move review

Als wij ‘Sonos’ zeggen, waar denk je dan aan? Hippe speakers met een goede geluidskwaliteit? Klopt. Multiroom audio-installaties? Hier is Sonos groot mee geworden. Homecinema? Daar is het bedrijf de laatste jaren ook mee bezig. Maar woorden als ‘draagbaar’, ‘bluetooth’ of ‘batterij-tijd’ associeer je waarschijnlijk niet met Sonos. Tot nu. Want de Sonos Move is de eerste draagbare speaker van het audiobedrijf.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Je herkent de Move direct als een speaker van Sonos. Een stijlvolle en onopvallende zwarte behuizing in de vorm van een cilinder, met touch-knoppen aan de bovenkant. Aan de achterkant heeft Sonos uitsparingen geplaatst die als een soort handvat dienen, zodat je de speaker gemakkelijk oppakt en meeneemt. Die heb je ook nodig, want met een gewicht van drie kilo is de Sonos een van de zwaarste mobiele speakers die we kennen.

On the move

Daarnaast vind je aan de achterkant nog drie knoppen: aan/uit, verbinden en schakelen tussen wifi en bluetooth. Aan de onderkant vind je een usb-c-aansluiting om onderweg op te laden, voor thuis is er een rond laadstation dat tegelijkertijd als onopvallende standaard dienstdoet. Het is een mooie manier om de Move een vaste plek binnenshuis te geven en te zorgen dat hij altijd opgeladen is. Ook zonder standaard staat-ie stabiel, maar voor omvallen hoef je sowieso niet te vrezen. De Move is namelijk bestand tegen een ferme val op de grond – hij is bestand tegen alle gevaren van buiten, dus ook de volle zon, of spatwater uit het zwembad.

De eerste configuratie van de Move is snel gebeurd via de Sonos-app. AirPlay 2 werkt daarna meteen, streamingdiensten zoals Apple Music of Spotify voeg je via de app toe. Dankzij directe ondersteuning van Google Assistant kun je met spraakcommando’s nummers of afspeellijsten aanvragen. Siri werkt ook, maar dan via je iPhone of iPad. Maak je verbinding met de Move via bluetooth, dan heb je in feite een gewone bluetooth-speaker: alles wat je iPhone of iPad afspeelt, hoor je op de Sonos. De Sonos-app heb je dan niet meer nodig. Klein minpuntje is dat er geen aux-ingang is. Die hadden we op deze mobiele speaker nog graag gezien zodat je bluetoothloze bronnen kunt aansluiten. Met een batterijtijd van zo’n tien uur is de kans namelijk aanwezig dat de Sonos het langer volhoudt dan je iPhone, en dan zou je nog kunnen uitwijken naar willekeurige andere apparaten met een koptelefooningang.

Geluid

Nu het belangrijkste: het geluid. De speaker klinkt zuiver en duidelijk en overstuurt ook op hogere volumes niet. In het portfolio van Sonos plaatsen we hem in het midden tussen de Sonos One en de Play:5 – misschien iets dichter bij de One. Bijzonder praktisch is dat TruePlay, de techniek waarbij de speaker zijn geluid aan de omgeving aanpast, nu automatisch werkt. Zodra de Move merkt dat je hem hebt verplaatst, voert hij op zijn nieuwe locatie een TruePlay-configuratie uit. Jammer is alleen dat TruePlay alleen via wifi werkt en niet met bluetooth. Dat is het gevolg van een bijzondere totstandkoming van dit product, zo vertelde Sonos ons: bluetooth werd pas heel laat tijdens de ontwikkeling aan de Move toegevoegd. Namelijk toen de eerste testers de Move overal mee naartoe wilden nemen – ook buiten wifi-bereik. Grote kans dat er geen tijd meer was om TruePlay voor bluetooth klaar te stomen.

Moet je de Sonos Move kopen?

De Move is een prima speaker met Sonos-geluid die je gemakkelijk naar een nieuwe locatie verhuist. In vergelijking met andere bluetooth-speakers is de Move echter heel groot en zwaar – daar helpt ook geen handvat aan. Zoek je alleen een speaker om mee te nemen, dan zijn er lichtere en goedkopere alternatieven. Heb je daarentegen al een Sonos-systeem thuis en wil je een speaker erbij die je zo nu en dan op wifi-loze plaatsen kunt gebruiken? Of wil je juist aan Sonos beginnen, maar twijfelde je nog omdat je de speakers niet mee naar buiten kunt nemen? Dan is de Move perfect.

Plus
  • Integreert zich perfect in je Sonos-systeem
  • Werkt ook buitenshuis
Min
  • Lomp en zwaar voor een mobiele speaker
  • Geen aux-ingang
  • TruePlay alleen met wifi
Bestel de Sonos Move (€ 399)
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar