Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sonos Move 1 review: draagbare speaker met prachtig geluid

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Sonos Move review

De Sonos Move 1 is de eerste speaker van Sonos waar je mee op pad gaat en die overal voor een feestje zorgt. Is de draagbare Sonos speaker zo goed als dat we dat van het audiobedrijf gewend zijn? Je leest het in deze Sonos Move review.

Lees verder na de advertentie

Sonos Move review

Als wij ‘Sonos’ zeggen, waar denk je dan aan? Hippe speakers met een goede geluidskwaliteit? Klopt. Multiroom audio-installaties? Hier is Sonos groot mee geworden. Homecinema? Daar is het bedrijf de laatste jaren ook mee bezig. Maar woorden als ‘draagbaar’, ‘bluetooth’ of ‘batterij-tijd’ associeerde je voorheen niet met Sonos. Tot 2019, want met de Sonos Move verscheen de eerste draagbare speaker van het audiobedrijf. Inmiddels is er een nieuwe versie verschenen. Onze bevindingen lees je in onze Sonos Move 2 review.

In deze review gaan we in op de eerste versie van de Move. Je herkent hem direct als een speaker van Sonos. Een stijlvolle en onopvallende zwarte behuizing in de vorm van een cilinder, met touch-knoppen aan de bovenkant. Aan de achterkant heeft Sonos uitsparingen geplaatst die als een soort handvat dienen, zodat je de speaker gemakkelijk oppakt en meeneemt. Die heb je ook nodig, want met een gewicht van drie kilo is de Sonos een van de zwaarste mobiele speakers die we kennen.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

On the move

Daarnaast vind je aan de achterkant nog drie knoppen: aan/uit, verbinden en schakelen tussen wifi en bluetooth. Aan de onderkant vind je een usb-c-aansluiting om onderweg op te laden, voor thuis is er een rond laadstation dat tegelijkertijd als onopvallende standaard dienstdoet. Het is een mooie manier om de Move een vaste plek binnenshuis te geven en te zorgen dat hij altijd opgeladen is. Ook zonder standaard staat-ie stabiel, maar voor omvallen hoef je sowieso niet te vrezen. De Move is namelijk bestand tegen een ferme val op de grond – hij is bestand tegen alle gevaren van buiten, dus ook de volle zon, of spatwater uit het zwembad.

De eerste configuratie van de Move is snel gebeurd via de Sonos-app. AirPlay 2 werkt daarna meteen, streamingdiensten zoals Apple Music of Spotify voeg je via de app toe. Dankzij directe ondersteuning van Google Assistant kun je met spraakcommando’s nummers of afspeellijsten aanvragen. Siri werkt ook, maar dan via je iPhone of iPad. Maak je verbinding met de Move via bluetooth, dan heb je in feite een gewone bluetooth-speaker: alles wat je iPhone of iPad afspeelt, hoor je op de Sonos. De Sonos-app heb je dan niet meer nodig. Klein minpuntje is dat er geen aux-ingang is. Die hadden we op deze mobiele speaker nog graag gezien zodat je bluetoothloze bronnen kunt aansluiten. Met een batterijtijd van zo’n tien uur is de kans namelijk aanwezig dat de Sonos het langer volhoudt dan je iPhone, en dan zou je nog kunnen uitwijken naar willekeurige andere apparaten met een koptelefooningang.

Geluid

Nu het belangrijkste: het geluid. De speaker klinkt zuiver en duidelijk en overstuurt ook op hogere volumes niet. In het portfolio van Sonos plaatsen we hem in het midden tussen de Sonos One en de Play:5 – misschien iets dichter bij de One. Bijzonder praktisch is dat TruePlay, de techniek waarbij de speaker zijn geluid aan de omgeving aanpast, nu automatisch werkt. Zodra de Move merkt dat je hem hebt verplaatst, voert hij op zijn nieuwe locatie een TruePlay-configuratie uit. Jammer is alleen dat TruePlay alleen via wifi werkt en niet met bluetooth. Dat is het gevolg van een bijzondere totstandkoming van dit product, zo vertelde Sonos ons: bluetooth werd pas heel laat tijdens de ontwikkeling aan de Move toegevoegd. Namelijk toen de eerste testers de Move overal mee naartoe wilden nemen – ook buiten wifi-bereik. Grote kans dat er geen tijd meer was om TruePlay voor bluetooth klaar te stomen.

Moet je de Sonos Move kopen?

De Move is een prima speaker met Sonos-geluid die je gemakkelijk naar een nieuwe locatie verhuist. In vergelijking met andere bluetooth-speakers is de Move echter heel groot en zwaar – daar helpt ook geen handvat aan. Zoek je alleen een speaker om mee te nemen, dan zijn er lichtere en goedkopere alternatieven. Heb je daarentegen al een Sonos-systeem thuis en wil je een speaker erbij die je zo nu en dan op wifi-loze plaatsen kunt gebruiken? Of wil je juist aan Sonos beginnen, maar twijfelde je nog omdat je de speakers niet mee naar buiten kunt nemen? Dan is de Move perfect.

Pluspunten

  • Integreert zich perfect in je Sonos-systeem
  • Werkt ook buitenshuis

Minpunten

  • Lomp en zwaar voor een mobiele speaker
  • Geen aux-ingang
  • TruePlay alleen met wifi