Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws Siri

Siri verliest al deze handige functies in iOS 15 en macOS Monterey

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
siri


Lees verder na de advertentie

Binnenkort komen er grote updates aan voor al je Apple-producten. Met iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey en watchOS 8 worden je spullen weer een tikkeltje slimmer. Dat geldt dan weer niet voor Siri, want de virtuele assistent krijgt verrassend genoeg juist minder mogelijkheden. Het gaat dan wel om de combinatie met apps van derde partijen. Wat verandert er en waarom krijgt Siri minder functies?

Dit kan Siri straks niet meer

Het was met iOS 10 jaren geleden een grote vooruitgang: eindelijk kon Siri uit de voeten met apps die niet ontwikkeld waren door Apple. Met Siri een berichtje sturen via WhatsApp, een rit vragen via Uber, dat soort zaken werden daarmee plots allemaal mogelijk. Maar nu snijdt Apple drastisch in de opdrachten die Siri kan uitvoeren. Er komen ruim twintig commando’s te vervallen, zo meldt Apple op een Support-pagina voor ontwikkelaars. Dit zijn ze allemaal:

  • CarPlay: Audiobron instellen in auto, Klimaatinstellingen instellen in auto, Ontdooiingsinstellingen instellen in auto, Stoelinstellingen instellen in auto, Profiel opslaan in auto, Radiozender instellen.
  • Lijsten en notities: Toevoegen aan notitie, Takenlijst maken, Taak verwijderen.
  • Betalingen: Een rekening betalen, Zoeken naar rekeningen, Geld overmaken (tussen rekeningen).
  • Foto’s: Zoeken naar foto’s, Start fotoweergave.
  • Visuele code: genereer een visuele code
  • Rit boeken: Vraag een rit aan, ontvang de ritstatus, annuleer een rit, stuur feedback.

Voor de duidelijkheid: dit geldt alléén voor apps die niet van Apple zijn. Siri kan bovenstaande taken nog wél uitvoeren voor Apple’s eigen apps. Maar bijvoorbeeld een app als Uber, waarmee je taxiritten boekt, zal niet gecharmeerd zijn van de wijzigingen onder het laatste punt. En ook apps waarmee je je takenlijstjes bijhoudt, werken voortaan dus minder optimaal via Siri.

De wijzigingen gaan dit jaar in, maar Apple adviseert app-ontwikkelaars nu al om hun apps bij te werken, En ook om marketingmaterialen en instructiematerialen bij te werken, als daarin gesproken wordt over de mogelijkheden van Siri.


kooptip

kooptip

Waarom geeft Apple Siri minder functies?

Daar laat Apple zelf niets over los, zoals gewoonlijk. De timing is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk: de laatste tijd was er veel gedoe omdat Apple concurrenten buitenspel zou zetten, met name in de App Store. Daar lijkt dit ook een beetje op.

Anderzijds zou het ook kunnen dat Apple op deze manier een boost probeert te geven aan de app Opdrachten. Daarmee kun je zelf een taak formuleren, ook voor apps van derde partijen, en die zijn dan via Siri oproepbaar. Het zou zorgen voor meer uniformiteit. Mogelijk krijgen we er meer over te horen tijdens Apple’s september-keynote, waarin de nieuwe iPhone 13 gepresenteerd wordt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!