Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
Thuisscherm iOS 10
iOS

iOS 10

iOS 10 was de grote iPhone-update van 2016. Wat voor functies werden er destijds toegevoegd aan de iPhone, iPad en iPod touch? We bespreken het in dit dossier.

Lees verder na de advertentie

iOS 10

iOS 10 in een notendop

In iOS 10 zitten een hoop nieuwe functies. Sommige springen direct in het oog, andere vallen iets minder op. Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden van het besturingssysteem samengevat.

 • Toegang tot handige app-functies vanuit het vergrendelscherm met widgets.
 • Je berichten in iMessage zijn voortaan stukken veelzijdiger.
 • Siri werkt samen met apps uit de App Store.
 • Nieuwe functies in de app Foto’s.
 • Apple Music in een compleet ander jasje.
 • De weg beter vinden met Apple Kaarten (maps)
 • De nieuwe app voor Homekit: Woning
 • Kleine verbeteringen als Raise to Wake en standaard apps verwijderen

kooptip

Bekijk ook de video waarin Apple iOS 10 aan ons voorstelt:

Vergrendelscherm met widgets

De veranderingen die iOS 10 met zich meebrengt, vallen al op zodra je je iPhone oppakt. Dankzij het nieuwe raise to wake licht het scherm direct op en zie je direct de notificaties en berichtjes op het scherm. Het ontgrendelen van je telefoon gaat anders dan voorheen. Slide to unlock is verleden tijd. Om de iPhone te ontgrendelen, druk je op de thuisknop. Leg je geregistreerde vinger op de thuisknop of voer (op een ouder apparaat) je code in.

Dropbox widget

Maar het mooie van iOS 10 is dat je in veel gevallen helemaal niet meer hoeft te ontgrendelen. Ongelooflijk veel informatie is namelijk al terug te vinden op het vergrendelscherm zelf. Schuif je van links naar recht over het scherm, dan beland je namelijk in het widgetscherm, boordevol met informatie uit je favoriete apps. Niet alleen van Apple zelf, maar ook van andere ontwikkelaars.

iMessage

Berichten in iOS 10

iMessage is misschien wel de app die de meest opzienbarende veranderingen heeft ondergaan. De altijd vrij minimalistische app om berichtjes mee te sturen, is een kleurrijk geheel geworden en je kunt je berichtjes voortaan op alle mogelijke manieren personaliseren. Een paar opvallende nieuwigheden in de app Berichten:

 • Buiten Apple om kunnen ook andere ontwikkelaars functies toevoegen aan iMessage. Er is een complete iMessage App Store in het leven geroepen, en die staat vol met apps waarmee je via Berichten kunt samenwerken met vrienden en familie, maar vooral ook met eindeloos veel stickers om te versturen.
 • Minstens even kleurrijk zijn de schermvullende animaties die je kunt verzenden samen met je tekstberichtje. Zo kun je kiezen voor confetti, vuurwerk of ballonnen.
 • Honderden emoji’s zijn er inmiddels en het wordt steeds lastiger om te onthouden wat voor emoji-tekens er allemaal bestaan. Daarom heeft Apple de emoji-zoekmachine in het leven geroepen. Hiermee worden bestaande woorden ‘vertaald’ naar emoji.
 • Deel je via iMessage een YouTube-filmpje? Dan krijgt de ontvanger in plaats van een saai blauw linkje een voorvertoning te zien. Om het filmpje te bekijken, hoeft hij of zij de Berichten-app niet eens meer te verlaten.

Siri véél slimmer

WhatsAppen met Siri in iO

Siri is de spraakassistent op de iPhone, maar er was nog weleens sprake van babylonische spraakverwarring. Onder iOS 10 is Siri een stuk slimmer geworden. De opvallendste verbetering, is dat Siri voortaan ook uit de voeten kan met apps die niet ontwikkeld zijn door Apple. Je kunt dus met Siri foto’s opzoeken in een andere app dan foto’s, een liedje laten afspelen via Spotify of een berichtje verzenden met WhatsApp. Gewoon door het hardop te vragen aan je persoonlijke assistent.

Foto’s

Aandenkens in foto's

Foto’s is onder iOS 10 véél meer dan een grote bak waarin al je foto’s ongesorteerd zijn beland. Het is veel makkelijker om foto’s terug te vinden. Je kunt je foto’s voortaan makkelijker doorzoeken op objecten. Je iPad of iPhone is in staat om duizenden alledaagse objecten te herkennen: van bomen tot sushi tot katten. Maar ook in het herkennen van gezichten is je iPhone een ster.

Verder is er nog een nieuwe functie Aandenkens. Ook die schept op geheel eigen wijze orde in de chaos. Ideaal voor mensen die geen fotoboeken meer maken: Aandenkens helpt het jou om de mooie momenten te herbeleven. De functie schraapt zelf matchende foto’s bij elkaar, zorgt voor de juiste titel en zet er een muziekje achter. Je waant je weer even in het vakantie-oord waar je twee jaar geleden verbleef. De uitgebreide functies van Foto’s werken helaas niet op de oudere iOS-toestellen.

Op welke toestellen werkt iOS 10?

iOS 10 draait op de iPhone, iPad en iPod touch. In het onderstaande schema zie je exact op welke toestellen iOS 10 draait.

iPhoneiPadiPod Touch

iPhone 6s

iPhone 6s Plus

iPhone 6

iPhone 6 Plus

iPhone SE

iPhone 5s

iPhone 5c

iPhone 5

iPad Pro 12,9-inch

iPad Pro 9,7-inch

iPad Air 2

iPad Air

iPad 4

iPad mini 4

iPad mini 3

iPad mini 2

iPod touch (6e generatie)

Op sommige van de oudere apparaten kun je iOS 10 installeren, maar heb je niet de beschikking over alle nieuwe functies. De iPhone 5© blijft qua hardware achter op andere toestellen en kan in bepaalde opzichten niet meer mee. En ook op de iPad 4 is het zoeken naar bepaalde iOS-functies tevergeefs. Je mist bijvoorbeeld functies als Aandenkens en Raise to wake.

Deze toestellen kun je niet meer updaten naar iOS 10 en blijven dus steken op iOS 9.3:

 • iPhone 4s
 • iPad 2 en 3
 • iPad mini
 • iPod touch (5e generatie)

iOS 10.2

iOS 10.2 emoji

iOS 10.2 is te downloaden sinds 13 december 2016. In deze versie zijn kleine verbeteringen doorgevoerd. Er zijn tientallen nieuwe en vernieuwde emoji, in iMessage kun je voortaan glitters en hartjes versturen en zijn er nieuwe wallpapers voor de iPhone 7.