Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Peek performance: alle nieuwe Apple-producten op een rij

Auteur: iCreate
0 reacties
Apple-event liveblog

Tijdens het ‘Peek performance’-event begin vorige maand onthulde Apple een hoop nieuwe producten. Van de iPhone SE met 5G tot een vernieuwde iPad Air en zelfs een compleet nieuwe Mac: we vertellen je er alles over en geven kooptips.

iPhone SE: voor fans van de thuisknop

De iPhone SE is een publiekslieveling: veel iPhone voor relatief weinig geld. Niet voor niets had deze nieuwe versie een glansrol tijdens het Apple-event.

Kleurrijk?

Een roze iMac, paarse iPad, groene iPhone 13 – Apple is de laatste jaren steeds kleurrijker geworden. De nieuwe iPhone SE is een uitzondering: de kleuren van dit toestel zijn bijna identiek aan die van zijn voorganger, op wat subtiele toonverschillen na. Dit verschil zit vooral in de nieuwe namen, want de SE is nu beschikbaar in ‘Middernacht’ (zwart), ‘Sterrenlicht’ (wit) en het bekende ­‘PRODUCT(Red)’.

Klassiek ontwerp

ftr_136_event

Apple heeft amper gesleuteld aan de kleuren, maar zeker zo weinig aan de rest van het ontwerp. Hij behoudt namelijk zijn klassieke look met brede randen, een lcd-scherm van 4,7 inch en een thuisknop. Vooral die laatste feature is opvallend: de derde generatie iPhone SE is de enige ‘nieuwe’ iPhone die er een heeft, dus hij is ook het enige nieuwe toestel met Touch ID. Wellicht dat dit een exclusieve feature voor de SE blijft.

Sterker dan ooit

Als je telefoon regelmatig tussen je vingers glipt, wil je het liefst een toestel dat niet direct aan diggelen valt. In dat geval komt de nieuwe iPhone SE van pas: het glas is namelijk harder dan ooit. Het is nog net niet het Ceramic Shield van de iPhone 12 en 13, maar het glas is steviger dan voorheen, waardoor een valpartij minder snel fataal wordt (al blijft het uiteraard verstandig om voorzichtig te doen met je apparatuur). Ook handig om te weten in geval van ongelukjes: het toestel is water- en stofbestendig, ook al is dat wederom iets minder dan bij de iPhone 13 (IP67 vs. IP68).

Camera-update

De camera van de iPhone SE lijkt onveranderd: de 12-megapixelsensor van zijn voorganger is nog steeds aanwezig en extra lenzen schitteren door afwezigheid. Toch is de camera erop vooruitgegaan. Dit met dank aan een reeks nieuwe features: met ‘Fotografische stijlen’ krijgen je kiekjes een persoonlijke touch, en met Smart HDR 4 komen de kleuren, het contrast en het licht beter uit. Dat heeft te maken met de nieuwe A15-chip, waardoor de iPhone SE een betere beeldprocessor heeft.

Langere batterijduur

Dan nu de handigste verbetering: de batterijduur. De accu van de nieuwe SE gaat namelijk langer mee dan voorheen. Hoe lang hij het precies volhoudt per oplaadcyclus? Dat is afhankelijk van je gedrag. Zo blijft hij ongeveer 10 uur werken wanneer je video’s streamt en maar liefst 15 uur wanneer je video’s op je toestel bekijkt, gemiddeld 2 uur langer dan het vorige model. Luister je alleen muziek, dan gaat hij zelfs 50 uur mee – wel 10 uur langer dan zijn voorganger!

5G-connectiviteit

Compatibiliteit met 5G is een primeur voor Apple’s goedkopere iPhone. Dit is een snelle vorm van mobiel internet die al wordt gebruikt sinds de iPhone 12. Gelukkig vond Apple dat de SE niet kon achterblijven, waardoor je met het geüpdatete model onder andere sneller kunt downloaden, uploaden en streamen dan ooit. Overigens heb je hier het juiste abonnement voor nodig: inmiddels wordt 5G ondersteund door de meeste providers in Nederland, al zijn hier mogelijk extra kosten aan verbonden.

A15-chip

De vorige SE was al snel, maar het nieuwe model gaat hem voorbij. Dit heeft hij te danken aan een A15 Bionic-chip, de snelste smartphone-processor ter wereld. Deze chip maakt je toestel niet alleen vliegensvlug, maar is ook de onderliggende reden voor eerder besproken verbeteringen zoals de langere batterijduur en nieuwe camerafuncties. Overigens is dit niet de eerste keer dat Apple hem gebruikt, want hij werd voor het eerst geïmplementeerd in de iPhone 13.

Opslagcapaciteit

Last but not least: de opslagcapaciteit. Net als voorheen kun je kiezen tussen 64 GB en 128 GB, al ligt een model met 256 GB ook (weer) in de winkel. Zo veel opslagruimte klinkt misschien overdreven; het is vooral handig wanneer je intensief filmt of duizenden nummers opslaat, terwijl je niet de hoofdprijs wil betalen. Bedenk wel: hoe meer opslagruimte, hoe hoger het prijskaartje.

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone SE (derde generatie) ligt sinds vrijdag 18 maart in de winkel, maar helaas is het tekort aan vernieuwing niet terug te zien in de prijs. Aan het nieuwe model hangen prijskaartjes van €529 (64 GB), €579 (128 GB) en €699 (256 GB). Dat is hoger dan zijn voorganger, die vanaf € 489 (64 GB) over de toonbank ging.

iPad Air 5: nog steeds het beste van twee werelden

iPad Air 2022

Wie een iPad met een modern uiterlijk wil maar geen half fortuin kan besteden, moest tot nog toe altijd bij de iPad Air uit 2020 zijn. Die leek sprekend op de iPad Pro 11-inch, je deed alleen wat concessies wat het scherm en de processor betreft, en moest het doen met Touch ID in plaats van Face ID. Maar voor de rest leek de iPad Air toch behoorlijk op zijn grotere broer. Nu is de opvolger er, en die komt dankzij zijn nieuwe processor nog meer in de buurt van de iPad Pro. We praten je even bij over alles wat er nieuw is aan de iPad Air 5.

Snel, sneller, M1

Net als zijn voorganger, de iPad Air 4 uit 2020, combineert de iPad Air 5 dus verschillende elementen van de goedkopere standaard ‘iPad’ en de duurdere Pro-modellen. Als het gaat om de looks doet hij dus nog steeds denken aan de iPad Pro 11-inch. Als je goed kijkt, valt je echter op dat het randloze scherm een fractie kleiner is (10,9 inch), en dat er in plaats van het hele Face ID-camera-systeem alleen een selfiecameraatje zit. Ontgrendelen doe je bij de iPad Air nog steeds met Touch ID dat ingebouwd zit in de aan/uit-knop.

De grootste verandering zit hem aan de binnenkant. Als processor gebruikt de iPad Air 5 nu een M1-chip. Ja, je leest het goed. De superkrachtige Mac-chip die eind 2020 voor het eerst gepresenteerd werd, zit nu ook in de iPad Air. Daarmee komt die tablet nog een stapje dichter bij de iPad Pro, die afgelopen jaar ook die chip kreeg. Ook is hij daarmee een stukje sneller dan iPad mini 6, die het moet doen met de A15-chip uit de iPhone 13.

Ook nieuw op de iPad Air 2022: 5G-ondersteuning. Hiermee zit de iPad op een lijn met de iPad Pro 2021 en mini 6. De modem maak net zoals de iPhone 12- en iPhone 13-modellen verbinding met sub-6GHz 5G-netwerken. Daarmee wordt mobiel internet een stuk sneller en stabieler.

Betere selfiecamera

Afgelopen jaar maakte Apple behoorlijk wat werk van de selfiecamera op de iPad. Alle modellen die in 2021 zijn verschenen, kregen aan de voorkant een verbeterde 12-megapixelcamera, waardoor de tablet nog beter werd om mee te videobellen.

Precies deze 12-megapixelcamera heeft de iPad Air nu ook. En daardoor heeft die nu ook nieuwe camerafuncties, zoals Middelpunt. Hierbij zorgt iPadOS met behulp van kunstmatige intelligentie ervoor dat je tijdens het videobellen altijd gecentreerd in beeld blijft – ook als je bijvoorbeeld door de huiskamer loopt. En zijn er meerdere personen in beeld, dan wordt er automatisch uitgezoomd. Over de camera aan de achterkant hebben we verder niks nieuws te vermelden. Het is dezelfde camera als bij de voorganger, die waarschijnlijk net wat betere foto’s maakt door de betere beeldprocessor.

De iPad Air 2020 kenmerkte zich door zijn bijzonder elegante pastelkleuren. Voor de update in deze lente kiest Apple voor net wat andere kleurtjes. Er is een blauwe, paarse, roze, zilveren en spacegrijze iPad Air 2022. We moeten ze nog in het echt zien natuurlijk, maar van de presentatie en de persplaatjes worden we wel enthousiast.

Welke iPad moet je kopen?

De iPad Air 5 is de allernieuwste iPad, maar vorig jaar werden ook alle andere iPads vernieuwd. Dat betekent dat je bij Apple momenteel de volgende iPads kunt kopen – ze zijn gesorteerd op prijs:

iPad 2021 (10,2 inch, adviesprijs Apple start bij € 389)
iPad mini 2021 (8,3 inch, adviesprijs Apple start bij € 559)
iPad Air 2022 (10,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 698,50)
iPad Pro 2021 (11 en 12,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 899 en € 1219)

Maar welke moet je kopen? We vatten het samen in ons overzicht.

De iPad 2021 is een prima iPad voor een prima prijs. De meest mensen hoeven niet verder te kijken. Hiermee kunnen jij (en je gezin) weer even vooruit – ook al ziet de iPad er inmiddels wat gedateerd uit. Aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2021. Die is bedoeld voor de professionele of ­veeleisende gebruiker. Voor de toeters en bellen betaal je wel, kijk of je ze nodig hebt. De iPad Air 2022 is de gulden middenweg. Flamboyanter dan de gewone iPad, met de leukste functies en het design van de Pro. Maar zonder de toeters en bellen die je misschien niet gebruikt.

En dan de iPad mini: de nieuwste versie ziet er fantastisch uit. Hij lijkt bijzonder veel op de iPad Air. Maar hij is klein. Of dit een voor- of nadeel is, is strikt persoonlijk. Als draagbaarheid je belangrijkste overweging is: doen! Zoek je vooral een iPad om productief mee te zijn: niet doen!

Mac Studio: de snelste Mac ooit

ftr_136_event

Het is toch wel weer een bijzonder moment: de Mac Studio is het eerste gloednieuwe Mac-model van de afgelopen zeven jaar. Hij is gericht op mensen met – hoe kan het ook anders – een studio! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een muziekstudio, grafische studio of filmstudio. Net als de Mac mini en de Mac Pro is het een desktop-computer waar je zelf nog een toetsenbord, muis en beeldscherm op aan moet sluiten.

En dat aansluiten zou geen probleem moeten zijn: het nieuwe model heeft twee usb-c-aansluitingen en een sd-kaartlezer aan de voorzijde, en aan de achterzijde vind je vier Thunderbolt 4-poorten, 10-gigabit ethernet, twee normale usb-poorten, HDMI en een koptelefoonpoort. Qua maat is de Mac Studio overigens een stuk groter dan de Mac mini, met een bijna kubusachtige aluminium kast, maar wel véél compacter dan de Mac Pro.

M1 tot de Ultra

Het formaat van de Mac Studio is bepaald door de koeling: meer dan de helft van de kast bestaat uit radiatoren en ventilators. Dit is nodig voor de nieuwe supersnelle M1 Ultra-chip. Deze chip bestaat uit twee M1 Max-chips die met elkaar zijn verbonden, en heeft daardoor maar liefst 16 performance-cores en 4 efficiency-cores. Ter vergelijking: de normale M1 blijft steken op 4 ­performance-cores en 4 efficiency-cores.

De M1 Ultra heeft ook een waanzinnige videochip: die heeft 64 grafische cores, en levert daarmee acht keer de grafische kracht van een M1. Ook is de nieuwe chip beschikbaar met tot 128 GB centraal geheugen, waar het grafische gedeelte van de chip ook gebruik van maakt. De M1 Ultra is dus ongelooflijk snel – zelfs 60 procent sneller dan de allersnelste (en allerduurste) 28-core Mac Pro – en geschikt voor de zwaarste taken zoals 3D-modellenwerk en 16K-videobewerking.

En wat betaal je voor dat soort prestaties? Behoorlijk wat: 4629 euro. Daarvoor krijg je een M1 Ultra, maar liefst 64 GB centraal geheugen en 1 TB opslag. Gelukkig is er ook nog een model met een M1 Max-chip, waar je ‘slechts’ 2329 euro voor moet neerleggen – maar die heeft standaard wel de helft minder geheugen en opslag.

Studio Display: een iMac zonder Mac?

ftr_136_event

Apple heeft voor de Mac Studio ook een bijbehorend scherm aangekondigd: het Studio Display. De laatste jaren verkocht Apple alleen het 32-inch Pro Display XDR, een waanzinnig geavanceerd mini-led-scherm met een prijskaartje van maar liefst 5499 euro. Het Studio Display is eigenlijk het kleinere en goedkopere broertje hiervan. Hij heeft een schermdiagonaal van 27-inch, een 5K-resolutie en een hoge 600 nits helderheid – maar géén mini-led.

Intern heeft het display een volwaardige A13 Bionic-processor voor het aansturen van de webcam, zes (!) ingebouwde speakers en TrueTone. Leuk feitje: door deze chip is het scherm op zichzelf sneller dan de meeste Android-telefoons. Aan de achterkant van het Studio Display zit een poort voor de voeding, en vier usb-c-poorten, waarvan één Thunderbolt 4 ondersteunt. Hier sluit je je Mac of iPad op aan, die dan ook direct stroom krijgt (met uitzondering van desktop-Macs). De aansluiting levert zelfs zo veel vermogen dat ook een 16-inch MacBook Pro ermee op te laden is.

Het Studio Display is te koop voor 1779 euro, met niet-reflecterend glas (met Apple’s nanotextuur) voor 250 euro meer. Je krijgt er standaard een poot bij die doet denken aan die van de iMac, waarmee de verticale hoek van het scherm is aan te passen. Wil je het display ook in hoogte kunnen verstellen, dan betaal je 450 euro extra. Een boek onder de normale poot leggen als hij te laag is, is wat ons betreft een stuk aantrekkelijker.

Onverwachte vervanger

Opvallend is dat na de aankondiging van de Mac Studio en het Studio Display de oude vertrouwde 27-inch iMac van de aardbodem is verdwenen. De grote iMac is niet meer te koop via Apple, en langzamerhand raakt de voorraad ook op bij andere verkopers. Volgens Apple heeft het model zijn ‘end of life’ bereikt, maar het is nog niet duidelijk of dit betekent dat er geen grotere iMac meer aan zit te komen.

Wat ons betreft is de combinatie van een Mac mini met M1-chip en een Studio Display voorlopig de beste vervanging voor de grotere iMac. Je krijgt dan namelijk nog steeds alle functies die je gewend bent van de iMac, zoals een geïntegreerde webcam, microfoon en speakers, in combinatie met goede prestaties. Bovendien heeft deze setup het voordeel dat je het scherm niet weg hoeft te gooien als de chip in je Mac niet meer voldoet.

En verder …

HomePod mini eindelijk in Nederland en België

ftr_136_event

Tijdens het Apple-event werd duidelijk dat de HomePod mini eindelijk naar Nederland en België komt. We dachten bijna dat het er nooit meer van zou komen. Apple heeft de originele HomePod uit productie gehaald, en deze kleine variant is in het buitenland al anderhalf jaar verkrijgbaar. Was het dan een enorme verrassing? Dat dan weer niet. Siri op de HomePod sprak sinds december plots Nederlands en dat bleek een duidelijke voorbode te zijn.

Wat kan de HomePod mini?

Laten we even je geheugen opfrissen. Want wat is de HomePod mini ook weer? De HomePod mini is Apple’s slimme speaker in een compact jasje. Je kunt er audio mee afspelen: Apple Music, iTunes, internetradio, podcasts, Spotify … Door de 360 graden-dekking van de speaker, maakt het niet uit waar je hem plaatst: je krijgt altijd een goed geluid dat de hele kamer vult. Zet je twee HomePods naast elkaar, dan vormen ze samen een stereosetje. De ene fungeert dan als het linker-, de andere als het rechterkanaal.

Het bedienen van de HomePod gaat het gemakkelijkst via Siri. Maar Siri is veel meer dan een DJ of een wandelende muziekencyclopedie: je kunt hem het hemd van het lijf vragen. Vraag Siri naar het weerbericht, je volgende afspraak of om een item toe te voegen aan je boodschappenlijst. Heb je HomeKit-accessoires? Dan kun je die ook aansturen via de HomePod, simpelweg door commando’s te geven aan Siri.

Siri op de HomePod heeft spraakherkenning en kan de stemmen van tot zes verschillende gezinsleden uit elkaar houden. Vraag jij om een leuk muziekje, dan speelt de HomePod dus iets anders dan wanneer je zoon of dochter ernaar vraagt. En alleen jij krijgt toegang tot informatie uit apps als Berichten, Agenda en Contacten. HomePod is ook te gebruiken als intercom. Zo stuur je spraakberichten van de ene naar de andere HomePod in je huis. Het werkt ook met je iPhone, iPad, Watch, AirPods en zelfs CarPlay.

HomePod mini kopen?

De HomePod mini is vanaf eind maart te koop via de officiële website van Apple, de winkels van Apple en erkende resellers. Hij is beschikbaar in vijf kleuren: wit, zwart, blauw, geel en oranje. De adviesprijs voor alle kleuren is € 109.

iPhone 13 nu in groen

ftr_136_event

Dé iPhone van het Apple-event was zonder twijfel de nieuwe iPhone SE, maar er was ook een kleine bijrol voor de iPhone 13. Apple heeft het kleurenpalet namelijk aangevuld. Het gaat om groen voor de ‘gewone’ iPhone 13 en 13 mini, en alpengroen voor de iPhone 13 Pro en de 13 Pro Max. De toestellen mogen dan een nieuw kleurtje hebben, voor de rest verandert er niks. Ze hebben precies dezelfde specificaties als de iPhone 13 (mini) en iPhone 13 Pro (Max) die verschenen in september 2021. Bevalt de groene kleur je? Ook de prijzen zijn hetzelfde: de mini heb je vanaf € 809, de reguliere vanaf € 909, de Pro vanaf € 1159 en de Pro Max vanaf € 1259.

Chique zwarte Mac-accessoires

ftr_136_event

Ze zijn eigenlijk bedoeld als aanvulling op het Studio Display en de Mac Studio die Apple presenteerde: zilverkleurig-zwarte uitvoeringen van de Magic Trackpad, de Magic Mouse en het Magic Keyboard. Maar ze zijn gewoon los verkrijgbaar, dus niets weerhoudt je ervan om deze stijlvolle accessoires aan te schaffen en ze te combineren met bijvoorbeeld je Mac mini. Alle drie de producten zijn draadloos. Het toetsenbord heeft speciale toetsen voor Touch ID, emoji’s, Spotlight, Niet storen en het vergrendelen van je Mac.

Let op, deel één: voor het toetsenbord heb je een Mac met M1-chip nodig. Let op, deel twee: de muis heeft nog steeds dat bizarre design waarbij je hem tijdens het opladen niet kunt gebruiken – je moet hem dan namelijk op zijn rug neerleggen. Zwarte magie noemen we dat. De Magic Trackpad kost € 155, de Magic Mouse € 109 en het Magic Keyboard € 205. En natuurlijk krijg je daar dan ook een zwart gevlochten oplaadkabeltje bij.

Hoesjes en horlogebandjes in nieuwe kleuren

ftr_136_event

Apple viert de lente altijd met veel kleur: ieder jaar komen er in het voorjaar hoesjes en Apple Watch-bandjes bij in een heel scala aan nieuwe kleuren. Dit jaar was dat niet anders. Zo zijn er voor de iPhone 13-serie siliconen hoesjes met MagSafe in de kleuren mistblauw, eucalyptus, nectarine, citroenzeste en abyss-blauw. Voor de Apple Watch zijn er nieuwe sportbandjes in mistblauw, heldergroen en citroenzeste. Verder zijn er gevlochten solobandjes in heldergroen, flamingo, abyss-blauw en sterrenlicht, en gewone solobandjes in citroenzeste, mineraalgroen, eucalyptus en nectarine.

Een subtiele boodschap van Tim Cook

Tijdens een event laat Apple niets aan het toeval over. Het moet dan ook een bewuste keuze zijn dat Apple-CEO Tim Cook tijdens de presentatie een marineblauwe trui en een knalgeel Apple Watch-bandje droeg: precies de kleuren van de Oekraïense vlag. Zo toonde hij zijn solidariteit, zonder zich er verder over uit te spreken. Via de website van Apple kon je in de week na de keynote aan donatie doen aan Unicef, ter ondersteuning van families die getroffen zijn door de crisis in Oekraïne.