Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple werkt aan mysterieus ‘homeOS’

Auteur: Ward Edema
1 reacties
HomePod 2023

Apple werkt aan een volledig nieuw besturingssysteem: homeOS. Maar voor welk apparaat is het bedoeld, en hoe weten we dat het bestaat? Wij zetten de feiten op een rij.

Lees verder na de advertentie

Apple homeOS

Even de klok terugdraaien: in juni 2021 plaatste Apple twee vacatures voor iOS Engineers waarin de term ‘homeOS’ voorbij kwam. Dit nieuwe en nog onaangekondigde besturingssysteem werd genoemd naast iOS, watchOS en tvOS, en werd snel uit de vacature weggehaald nadat techblogs de naam hadden gespot.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Sindsdien hebben we de naam niet meer voorbij zien komen – tot nu. In de eerste bèta van iOS 17.4 is namelijk alweer homeOS gespot, maar ditmaal verborgen in de code van het besturingssysteem. De ontwikkeling ervan is dus nog steeds gaande.

kooptip

Wat is homeOS?

Wat homeOS precies moet worden, is nog niet bekend – maar we kunnen uiteraard wel een gok doen. Waarschijnlijk gaat het om het besturingssysteem voor de aankomende HomePod. Deze wordt volgens geruchten dit jaar al gelanceerd, en heeft voor het eerst een volwaardig display aan de bovenzijde. Verder heeft hij nog hetzelfde design als de HomePod 2023.

HomePod met scherm

Dit nieuwe display kan een stuk meer weergeven dan de vage lichteffecten waar de HomePod het nu nog mee moet doen – en daar is ook een besturingssysteem voor nodig. Ook gaan er geruchten rond over een smart display zoals de Google Nest Hub, maar dan van Apple. Ook hierop zou een speciaal homeOS kunnen draaien.

Afwachten

Dat homeOS in de code van iOS 17.4 opduikt is opvallend, maar het wil niet direct zeggen dat het besturingssysteem binnenkort uitkomt. Zo doken er verwijzingen naar Apple Music Classical op in februari 2022 (in de code van de Music-app op Android), maar kwam Classical pas uit in maart 2023. Het kan dus goed zijn dat we nog tot eind dit jaar of zelfs volgend jaar moeten wachten op een aankondiging van Apple: nog even geduld dus.