Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
nieuws Apple Studio Display

5 geheimen van het Apple Studio Display

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Studio Display


Lees verder na de advertentie

Het Apple Studio Display is sinds vorige week officieel te koop, en nu blijkt dat Apple het nodige heeft achtergehouden: deze 5 geheimen zijn inmiddels ontdekt.

1. Apple Studio Display draait op iOS

Via de Systeeminformatie-app op de Mac kun je allerlei informatie vinden over je aangesloten apparaten. Hier kwam nu een interessant feitje over het Studio Display naar boven. Uit de app blijkt namelijk dat het scherm op iOS 15 draait. Het gaat specifiek om iOS 15.4, dus de nieuwste versie die vorige week uit werd gegeven. Apple geeft zelf aan dat de software ook te updaten is – bijvoorbeeld om het webcam-probleem dat vorige week naar voren kwam te fixen.

2. Een scherm met opslag

Het draaien van iOS vergt natuurlijk wat opslagruimte, dus het is geen verrassing dat het Studio Display opslagchips heeft. Wat wél een verrassing is, is dat hij maar liefst 64 GB tot zijn beschikking heeft. Dit terwijl iOS slechts twee gigabyte in beslag neemt.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met resterende voorraden bij Apple. Het Studio Display heeft intern een A13 Bionic-chip, die je ook in de iPhone SE 2020 vindt. Deze telefoon had minstens 64 GB opslag. Gezien dit toestel nu niet meer gemaakt wordt, is het waarschijnlijk goedkoper voor Apple om de onderdelen voor dat model helemaal over te hevelen naar het Studio Display, dan om nieuwe onderdelen te selecteren. Of Apple dus ook echt de 64 GB gaat benutten, is maar de vraag.

3. “Hé Siri, ondersteun mijn oude Mac”


kooptip

macOS High Sierra Siri

Dankzij de ingebouwde A13 Bionic-chip krijgen ook oudere Macs toegang tot de geavanceerde functies van het Studio Display, zoals Middelpunt en Ruimtelijke audio. Maar ook “Hé Siri” blijkt nu via het Studio Display ondersteund te worden op oudere Macs die deze functie niet uit zichzelf hebben, zoals de MacBook Pro uit 2016 en 2017, of iMac-modellen uit 2017 of 2019. Met deze functie is het mogelijk om Siri te activeren door “Hé Siri” uit te spreken, zonder op een knop te drukken.

4. De standaard is wél te vervangen

Studio Display Standaard

Apple geeft heel duidelijk aan bij de aankoop van een Studio Display dat de standaard niet te vervangen is:

Let op: Elke standaard of montageadapter is geïntegreerd. De opties zijn niet verwisselbaar. Bedenk dus goed wat het beste werkt voor jouw werkplek wanneer je een display koopt.

Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen. Het is namelijk mogelijk om bij de Apple Store – of bij een Apple Authorized Service Provider – de standaard te laten vervangen. Heb je dus de ‘normale’ standaard gekozen en wil je later tóch het in hoogte verstelbare exemplaar, dan kan dit voor een meerprijs.

5. Stekker-verwijder-tool

Studio Display stekker

Hoewel de productfoto’s van het Studio Display de indruk geven dat de stroomkabel los te koppelen is, moeten we je toch teleurstellen: deze zit vast aan de monitor. Alhoewel: hij is wel los te koppelen, maar niet zonder een speciale tool die alleen beschikbaar is voor Apple-reparatiepunten. Hiermee wordt de kabel exact onder een hoek van 90 graden uit het scherm getrokken.

Dat klinkt nodeloos ingewikkeld, maar waarschijnlijk was een speciaal ontworpen stekker de enige goede oplossing. Het scherm is namelijk te dun voor een ‘reguliere’ stekker die je op de meeste monitors en computers vindt. En hoewel een externe voeding met een usb-c-aansluiting dan misschien handig was geweest, moest deze wel érg groot zijn om zowel het scherm als een aangesloten MacBook van stroom te voorzien.

Apple Studio Display kopen

Het Apple Studio Display is te koop vanaf € 1779, voor de standaarduitvoering met regulier glas en een kantelbare standaard. Wil je antireflectief glas, of een in hoogte verstelbare standaard, dan betaal je extra: respectievelijk € 250 en € 460 meer. Het Studio Display is beschikbaar bij Apple, en bij winkels als Amac en Coolblue.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac en MacRumors