Terug naar Europees Parlement wil gemakkelijk vervangbare accu’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Europees Parlement wil gemakkelijk vervangbare accu’s

Door Maurice Snijders15 maart 2022 16:032 min. leestijd0

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt het stevig vastlijmen van accu’s in smartphones in de nabije toekomst verboden en komen er alleen nog eenvoudig vervangbare accu’s. Daar is vorige week woensdag over vergaderd, waarna het voorstel afgelopen donderdag met een ruime meerderheid is aangenomen. Er moet wel nog eerst worden overlegd met alle lidstaten. Hoe de regels er uiteindelijk uit gaan zien, is op dit moment dus nog niet duidelijk.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Makkelijk vervangbare accu’s in 2024

makkelijk vervangbare accu

De bedoeling is dat consumenten vanaf 2024 accu’s in nieuwe smartphones eenvoudig zelf kunnen vervangen. Daarmee wordt het stevig vastlijmen van accu’s in smartphones verboden. Dat is iets wat momenteel nog relatief veel voorkomt. Het vervangen van de accu in je smartphone is in dat geval zeker geen eenvoudig klusje. In de huidige iPhone zit de accu overigens niet bevestigd met lijm, maar met kleefstrips. Het is momenteel nog niet bekend of die methode nog wordt goedgekeurd wanneer de nieuwe wet van kracht is.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Een beter milieu

Het voorstel van makkelijk vervangbare accu’s is bedoeld om het recyclen van accu’s beter mogelijk te maken, wat uiteraard beter is voor het milieu. Dit moet er toe leiden dat Europa op termijn voor het verkrijgen van grondstoffen minder afhankelijk wordt van andere landen, waaronder mogelijke conflictgebieden. Daarnaast wil het Europees Parlement met het voorstel ook het Right to Repair-programma stimuleren. Dat programma is bedoeld om de hoeveelheid elektronisch afval in Europa te verminderen door meer apparaten te repareren. Het voorstel is dan ook niet alleen gericht op de accu’s van smartphones, maar ook op die van e-bikes en elektrische scooters. Ook Apple wil in de toekomst eigen reparaties toelaten.

Ruime meerderheid

Het voorstel kreeg afgelopen donderdag maar liefst 567 stemmen voor en slechts 67 stemmen tegen. Veertig parlementsleden hebben niet gestemd. Door deze ruime meerderheid volgen er nu onderhandelingen met de lidstaten, wat uiteindelijk dus moet leiden tot een nieuwe wetgeving. Hoe die er precies uit gaat zien, zal in de komende jaren duidelijk worden.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Maurice Snijders

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 13
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar