Terug naar Apple maakt iCloud zó veilig dat zelfs jij er niet meer in kan
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple maakt iCloud zó veilig dat zelfs jij er niet meer in kan

Door Ward Edema8 december 2022 09:582 min. leestijd0

iCloud was al veilig, maar Apple gaat grote wijzigingen doorvoeren waardoor de clouddienst veiliger wordt dan ooit. Maar dat brengt ook nadelen met zich mee.

iCloud veilig

iCloud veilig

iCloud staat vol met je meest persoonlijke data, dus de veiligheid ervan is nogal belangrijk. Dat belang snapt Apple ook, die jaren geleden al twee-factor-authenticatie verplicht heeft gemaakt om te voorkomen dat mensen in je iCloud kunnen komen. Je moet nu namelijk altijd bevestigen dat je wilt inloggen op één van je andere apparaten – wel zo veilig.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Nu gaat Apple nog een stapje verder. Hoewel er al encryptie werd gebruikt voor veel data in iCloud, hadden onder andere je back-ups, Notities en Foto’s dit nog níét. Met Advanced Data Protection, een nieuwe optie in iOS 16.2, krijgt bijna álles end-to-end-encryptie – inclusief de bovenstaande data. Ook Herinneringen, Dictafoon-opnames, Safari-bladwijzers, Opdrachten en pasjes in je Wallet krijgen de upgrade. Zo wordt iCloud dus nog een stukje veiliger.

Oppassen geblazen

iCloud encryptie

Met Advanced Data Protection ontstaat er echter wel een nieuw probleem. Doordat je data hiermee zo goed beveiligd is dat zelfs Apple er niet bij kan, is het gemakkelijk om de toegang tot je data te verliezen. Kun je niet meer bij je iCloud-account, bijvoorbeeld doordat je je wachtwoord bent vergeten, dan ben je de sjaak.

Gelukkig heeft Apple daar wel twee oplossingen voor: herstelcodes en herstelcontacten. Een herstelcode is een reeks letters en getallen die dient als laatste redmiddel voor als er iets misgaat. Een herstelcontact is een vertrouwd persoon die toegang tot je account kan herstellen. Beide kun je nu al instellen op je iPhone via ‘Instellingen>iCloud>Wachtwoord en beveiliging>Accountherstel’. Lees meer over herstelcontacten in ons artikel: iTip: zo kun je snel een herstelcontact toevoegen.

iCloud veilig: vanaf 2023

De upgrade voor iCloud wordt uitgerold vanaf iOS 16.2, iPadOS 16.2 en macOS 13.1. Deze updates komen vermoedelijk volgende week al uit. Eerst is Advanced Data Protection alleen beschikbaar in de VS: pas in de eerste maanden van 2023 komt de encryptie ook naar Nederland en België.

Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

Praat mee!

avatar