Steeds minder apps in Mac App Store – en dit is waarom
Er worden steeds minder apps toegevoegd aan de Mac App Store. Afgelopen maand werd een nieuw dieptepunt bereikt, zo blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Appfigures.
Mac App Store: weinig nieuwe apps
Vorig jaar verschenen er maandelijks gemiddeld 392 apps in de App Store voor de Mac. Dat is al niet bijzonder veel, maar dit jaar is nog dramatischer, met gemiddeld 343 nieuwe apps per maand. Dat is een daling van zo’n twaalf procent. In de zomermaanden juni en juli zakte het aantal apps zelfs tot onder de 300, en augustus komt mogelijk op iets meer dan 200 uit.
Het zijn cijfers die nogal bleekjes afsteken bij de App Store voor de iPhone en iPad. Ter vergelijking: vorig jaar verschenen in die App Store maandelijks zo’n 40 duizend nieuwe apps – honderd keer meer dan voor de Mac.
Waarom zulke lage cijfers?
Er zijn natuurlijk veel minder Mac- dan iPhone & iPad-gebruikers, wat het interessanter en lucratiever maakt om iPhone-apps te ontwikkelen. Maar dat is zeker niet de enige reden.
kooptip
De iPhone 16 Plus nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Op de iPhone en iPad is de App Store de enige plek om apps te downloaden (en aan te bieden). Bij de Mac is dat zeker niet het geval. Ontwikkelaars zijn niet afhankelijk van de Mac App Store, ze kunnen hun programma net zo gemakkelijk ter download aanbieden op hun eigen website.
Het aanbieden van apps via de eigen website heeft voor ontwikkelaars verschillende voordelen. De app hoeft niet gekeurd te worden door Apple – wat doorgaans een nogal tijdrovend en frustrerend proces is. Ook is het in eigen beheer gemakkelijker om proefversies, kortingen en bundels aan te bieden. En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘Apple-tax’ van dertig procent …
Wat doet Apple ertegen?
Apple doet zo nu en dan wel pogingen om de Mac App Store uit het slop te trekken. Zo werd het door Mac Catalyst voor ontwikkelaars veel makkelijker om apps tegelijk voor iPadOS en macOS te bouwen. Maar daar zien we nauwelijks iets van terug in de Store. Twitter bracht bijvoorbeeld zo’n app uit, maar andere grote namen schitteren nog steeds door afwezigheid.
Bron: Appfigures
Praat mee
0