Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple kondigt universele apps voor iOS en MacOS aan

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
App Store universeel


Lees verder na de advertentie

Als je een app koopt op je iPhone, kun je hem doorgaans kosteloos downloaden op de iPad en Apple TV. Maar wil je hem ook voor de Mac? Dan moet je hem opnieuw kopen. Maar daar komt nu verandering in!

App Store universele apps

Universele apps

Geruchten over universele apps waren er al lang. Apple heeft het nu dus voor app-ontwikkelaars mogelijk gemaakt om universele apps te maken voor iOS, iPad, watchOS, tvOS en nu dus ook macOS. Voor jou als consument betekent het dat je de app één keer koopt en hem dan op al je Apple-apparaten kunt gebruiken.

Daarbij moeten we wel één aantekening maken: het is aan de makers van de app om deze nieuwe functie in te bouwen. Zij moeten hun iOS- en Mac-apps als het ware bundelen. Dat heeft sowieso even tijd nodig: nu ga je dit soort apps nog niet vinden in de App Store. Het kan zelfs zo zijn dat bepaalde ontwikkelaars uiteindelijk ervoor kiezen om dit helemaal niet te doen. Op de iPhone en iPad gebeurt het soms ook dat ontwikkelaars apps apart te verkopen voor beide platforms. Maar dat is een zeldzaamheid en ze maken zich er niet populair mee.

Project Catalyst


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De nieuwe functie lijkt deel uit te maken van Project Catalyst, waarmee Apple ontwikkelaars wil aanmoedigen om platformonafhankelijk te denken bij het maken van apps. Eerder maakte Apple het voor ontwikkelaars ook al gemakkelijker om apps te maken die geschikt zijn voor zowel iPad en iPhone als Mac. Een app die voor iOS of iPadOS is ontwikkeld, laat zich relatief eenvoudig omzetten naar een Mac-versie.

Apple ontkent nog altijd dat macOS en iOS gaan samensmelten. Wel doet het duidelijk inspanningen om de platformen op één lijn te brengen, zodat in de toekomst al je Apple-apparatuur naadloos samenwerkt en dezelfde gebruikerservaring biedt. Het zou best kunnen dat er uiteindelijk bijvoorbeeld maar één universele App Store voor alle apparaten overblijft.

Bron: Apple Developer