Terug naar iPhone 14: we weten zo’n beetje alles al (maar dit nog niet)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 14: we weten zo’n beetje alles al (maar dit nog niet)

Door Koen van Ekeren29 augustus 2022 15:524 min. leestijd3

Over een week presenteert Apple de nieuwe iPhone 14-serie. Dankzij betrouwbare insiders weten we bijna alles al, maar over sommige vernieuwingen tasten we nog in het duister. Dit zijn de functies waarvan nog twijfelachtig is of ze naar de iPhone komen.

iPhone 14 pro concept

1. Satellietverbinding

Ben je in nood, maar heb je geen mobiel bereik? Met een iPhone 14 is dat wellicht geen probleem. Dankzij een speciale satellietverbinding ben je mogelijk áltijd in staat om te bellen of sms’en – ook als je midden in de woestijn staat.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Het gerucht komt onder meer af van de betrouwbare Apple-insider Mark Gurman van Bloomberg. Hij heeft echter niet gezegd dat we deze functie bij de iPhone 14 zien. Tim Farrar – een betrouwbare expert in de satellietcommunicatie – is wel van mening dat we snel meer weten. Hij beweert dat Apple van plan is om de satellietcommunicatie aan te kondigen tijdens het iPhone 14-event dat gepland staat voor 7 september.

2. Always on-scherm met wallpaper

Always-on-scherm iPhone 14 Pro

Dat de iPhone 14 Pro een Always on-display krijgt, is al zo goed als zeker. Dit is een techniek waarbij het scherm altijd informatie blijft weergeven, terwijl het display zeer weinig batterij verbruikt. De Apple Watch Series 5 en nieuwer hebben dit al.

Hoe Apple het Always on-scherm bij de iPhone 14 precies vormgeeft, is de vraag. Onduidelijk is wat het display weergeeft als het in de slaapstand verkeert. Bij een Android-telefoon zie je meestal een zwart scherm met daarop een klok, en soms widgets. Maar wat doet de iPhone?

Waarschijnlijk is het vergelijkbaar, maar de kans is groot dat je bij de iPhone ook de achtergrond ziet in de slaapstand. Website 9to5Mac ontdekte in de code van iOS 16 dat de systeemachtergronden zijn bijgewerkt voor de nieuwe Always on-modus. Sommige hebben een variant met het label ‘Sleep’, die zeer donkere en vervaagde elementen weergeeft.

3. Astrofotografie

Er gaan al jaren geruchten over een iPhone met astrofotografie. Dit jaar waren ze iets minder hardnekkig, maar na de uitnodiging van het Apple-event kan het bijna niet missen: met de iPhone 14 is het mogelijk om verbluffende kiekjes te schieten van de nachtelijke hemel.

Verschillende Android-telefoons hebben zo’n astrofotografiemodus al, waarbij de modus automatisch activeert als je de telefoon naar de hemel richt. Een lange sluitertijd en nieuwe belichtingstechnieken zorgen vervolgens voor een indrukwekkend plaatje.

4. De prijs

De iPhone 14 Pro (Max) wordt duurder dan de iPhone 13 Pro (Max) van vorig jaar, zo meldt de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo. Hij noemt niet de exacte prijs, maar zegt dat de iPhone 14-reeks in z’n totaliteit 15 procent duurder wordt dan de iPhone 13.

Hoeveel de nieuwe iPhone-serie kost, is nog de vraag. De goedkoopste iPhone 14 wordt opnieuw 909 euro, verwachten we – net zoals bij de iPhone 13. Voor de iPhone 14 Max betaal je dan 1009 euro, en het Pro-model gaat vermoedelijk richting de 1259 euro. Na het iPhone-event weten we meer.

En dit weten we wél

Er zijn ook geruchten waar we vrijwel zeker van zijn. Ze werden meermaals onafhankelijk van elkaar bevestigd door de betrouwbaarste Apple-insiders van het moment: Ming-Chi Kuo en Mark Gurman. Dit weten we al van de iPhone 14:

 • Op woensdag 7 september 19:00 uur (Nederlandse tijd) kondigt Apple de nieuwe iPhone-serie aan.
 • Apple presenteert vier iPhones: de 6,1 iPhone 14, 6,7-inch iPhone 14 Max, 6,1-inch iPhone 14 Pro en 6,7-inch iPhone 14 Pro Max.
 • De standaardmodellen hebben opmerkelijk genoeg dezelfde A15 Bionic-chip als de iPhone 13 (mini). Wel is er meer RAM-geheugen: 6 GB in plaats van 4 GB.
 • De nieuwe A16 Bionic-chip is exclusief voor de duurdere iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.
 • De iPhone 14 Pro (Max) krijgt een groothoeklens met 48 megapixels. Bij de reguliere iPhone 14 (Max) blijft het bij een 12 MP-sensor.
 • De iPhone 14 Pro (Max) kan filmen in 8K.
 • De standaardmodellen krijgen een betere selfiecamera, met autofocus.
 • De iPhone 14 Pro (Max) krijgt een nieuw ontwerp, waarbij de inkeping verdwijnt. De selfiecamera en techniek voor Face ID worden verstopt achter twee ronde uitsparingen.

Over een week weten we meer. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPhone 14? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jerven
Lezer
Jerven

USB-C?