Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 13 krijgt mogelijk Face ID én Touch ID

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 13 met Touch ID


Lees verder na de advertentie

Face ID werkt meestal geweldig, maar in tijden van mondkapjes verlangen we heimelijk terug naar de ouderwetse vingerafdruksensor. Wat dat betreft mag de iPhone 13 van ons snel verschijnen, want het vlaggenschip van 2021 zou weleens Face ID en Touch ID kunnen hebben.

iPhone 13 met Touch ID

The Wall Street Journal schrijft dat dit het jaar kan worden waarin Apple Face ID en Touch ID samenbrengt op één iPhone: de iPhone 13. Dit concludeert de invloedrijke Amerikaanse krant op basis van gesprekken met twee voormalig Apple-medewerkers.

De voormalig medewerkers stellen dat Apple werkt aan een in-screen vingerafdruktechnologie, die werkt met optische sensoren. Veel Android-telefoons gebruiken deze techniek ook, waarbij het scherm oplicht als je je vinger op het scherm plaatst. Een kleine camera onder het scherm maakt dan een foto van de vinger, die wordt vergeleken met de opgeslagen afbeelding.

Optische sensor

Optische sensoren zijn echter gemakkelijk voor de gek te houden omdat ze een 2D-afbeelding gebruiken. Ze zijn ook minder veilig dan de huidige Touch ID-knop, die gebruikmaken van een capacitieve lezer. Toch verwachten de bronnen van The Wall Street Journal niet dat er een downgrade komt van Touch ID; de nieuwe in-screen vingerafdrukscanner moet minstens zo veilig zijn.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Om Touch ID even veilig te houden, is het mogelijk dat Apple kiest voor een combinatie, waarbij Touch ID gebruikmaakt van een optisch-capacitieve sensor. Zulke hybride sensoren zijn al op de markt. Een capacitieve sensor gebruikt een reeks kleine condensatoren om een 3D-kaart van een vingerafdruk te maken. Door dit te combineren met een optische sensor, moet Touch ID snel en veilig werken.

Geruchten

Het is zo goed als zeker dat Apple plannen heeft voor een iPhone 13 waarbij Touch ID in het scherm is verwerkt. Eerder maakte de betrouwbare Apple-insiders Mark Gurman en Ming-Chi Kuo hier al melding van.

Waar ze het niet over eens zijn, is de techniek die wordt gebruikt. Ming-Chi Kuo heeft gezegd dat Apple kiest voor een ultrasonische vingerafdrukscanner. Deze nieuwe technologie kennen we al bij de vlaggenschepen van Samsung. Hierbij stuurt de smartphone tijdens het scannen geluidsgolven door naar je vinger, waarbij wordt gemeten hoe snel ze terugkaatsen. Zo wordt met behulp van geluid (voor het menselijk oor niet waar te nemen) de vingerafdruk in kaart gebracht. Een nadeel van deze techniek is dat het veel duurder is.

Dat Apple plannen heeft voor Touch ID in de iPhone 13 (mogelijk iPhone 12s genoemd), is dus zo goed als zeker. Het is alleen afwachten hoe de techniek werkt. En nog belangrijker: of het de testen doorstaat. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: The Wall Street Journal