Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPadOS 16: multitasking werkt beter dan ooit met Stage Manager

Auteur: Annemiek Lourensen
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Gisteravond vond de WWDC 2022 plaats, en daar presenteerde Apple voor het eerst iPadOS 16. Het hoogtepunt van het nieuwe besturingssysteem voor de iPad blijkt Stage Manager: een nieuwe manier waarop multitasken op de iPad een stuk gemakkelijker wordt. Daarom ontdek je hieronder alle functies voor multitasking in iPadOS 16.

Stage Manager: multitasking in iPadOS 16

Terwijl multitasken momenteel niet verder gaat dan Split View en Slide-Over, brengt iPadOS 16 daar binnenkort verandering in met Stage Manager. Deze multitaskingfunctie maakt het namelijk gemakkelijker om meerdere apps te gebruiken en snel tussen apps te wisselen. Zo begint de iPad steeds meer te lijken op een Mac, en steeds minder op een smartphone als de iPhone. Dit is waarom!

Vensters

We vallen maar meteen met de deur in huis: het hoogtepunt van iPadOS 16 is de introductie van vensters. Dankzij Stage Manager kun je namelijk apps in losse vensters openen en tegelijkertijd andere apps gebruiken. De vensters overlappen met elkaar en je bepaalt zelf hoe groot ze zijn. Met uitzondering van de app waarin je werkt: die komt pal in het midden van het scherm te staan.

Dock

Ben je fanatiek aan het multitasken, dan vind je links een soort ‘Dock’ met daarin al je openstaande apps. Zo kun je gemakkelijk tussen je vensters navigeren door er een vanaf de zijkant te slepen. En over het Dock gesproken: hier kun je na de update appgroepen samenstellen. Gebruik je bijvoorbeeld Mail, Pages en Keynote voor werk, dan kun je deze in één compacte groep zetten om nog efficiënter te multitasken.

Externe monitor


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iPadOS 16 multitasking

Neem je nog geen genoegen met vier geopende apps? Haal er dan een extern scherm bij, want in iPadOS 16 is ondersteuning voor een extern beeldscherm van maximaal 6k geoptimaliseerd. Hierdoor kun je niet alleen vier apps op je iPad gebruiken, maar ook vier apps op het externe beeldscherm. Dat zijn in totaal dus wel acht (!) geopende apps. Ook handig om te weten: deze apps en andere bestanden kun je gemakkelijk van het ene naar het andere scherm slepen.

Op welke iPads werkt Stage Manager?

Al deze functies klinken wat ons betreft te mooi om waar te zijn, wat stiekem ook klopt. Stage Manager wordt dit najaar alleen beschikbaar voor iPads met een M1-chip. Dit zijn er slechts drie: de 12.9-inch en 11-inch iPad Pro 2021 én de 5e generatie iPad Air. Snik, dat is even huilen voor gebruikers met een ander model.

Wil je op de hoogte blijven over alle nieuwe (multitask-)functies in iPadOS 16? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.