Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPadOS 16 concept toont álle functies waar we naar verlangen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPadOS 16


Lees verder na de advertentie

De iPad krijgt in september de grootste update van het jaar. Een nieuw iPadOS 16 concept laat potentiële vernieuwingen zien waar we al jaren naar uitkijken.

iPadOS 16 concept

Al tijden is er kritiek op de functionaliteit van de iPad. Waar de hardware op het niveau zit van een Mac dankzij de M1-chip (op de iPad Air en iPad Pro), maakt de software hier niet echt gebruik van. De iPad wordt tevens als een echte laptopvervanger neergezet, maar tegelijkertijd mist de tablet allerlei functies die je op een Mac wél hebt. In een iPadOS 16 concept van techjournalist Parker Ortolani zijn allerlei vernieuwingen te zien waar we héél erg naar uitkijken: wij zetten de beste voor je op een rij! Apple, lees je mee?

1. Popover Apps

iPad-apps zitten altijd vast op hun plek: of ze vullen je hele display, of ze vullen door Split View een derde, twee derde of de helft van je scherm. Maar wat nou als je een app gewoon wilt verplaatsen zoals een venster? Met Popover Apps zou dit mogelijk moeten worden: kleine venstertjes die je vrij over je scherm kunt verslepen.

2. Meer op je thuisscherm

Je thuisscherm is voor apps en widgets, maar waarom niet voor meer? Op een Mac kun je gemakkelijk allerlei bestanden op je bureaublad plaatsen. In het iPadOS 16 concept is dit ook mogelijk – op z’n iPads dan: muziek, video’s, podcasts, boeken en bestanden (uit de Bestanden-app) kunnen tussen je apps geplaatst worden. Zo heb je sneller toegang tot alle belangrijke dingen op je iPad.

3. Mappen in je Dock


kooptip

Op de Mac kun je helemaal rechts in je Dock – na het verdeelstreepje – mappen plaatsen. Hier zetten veel mensen de mappen Apps, Documenten en Downloads, maar iedere map kan hier neergezet worden. Wat nou als dat ook op de iPad kon? Zo kun je snel bij bestanden die je vaak nodig hebt, of bijvoorbeeld bij je laatste downloads.

4. Menu voor je Pencil

De Apple Pencil 2 weet wanneer je er twee keer op tikt, en kan daarmee bijvoorbeeld wisselen tussen een potlood en een gum-functie. Maar waarom wordt deze functionaliteit niet beter benut? In het iPadOS 16 concept zit een speciaal contextmenu wat je door dubbel te tikken kunt oproepen. Hiermee maak je bijvoorbeeld een schermafbeelding, een aantekening, snelle notitie en meer.

5. Extern scherm

iPad extern scherm

Een iPad en een extern scherm gaan op het moment niet zo goed samen. Sluit er een aan, en je ziet exact hetzelfde als op het scherm van je iPad – inclusief de vierkante vorm van het scherm. Slechts bij een paar apps wordt het externe scherm benut, zoals bij LumaFusion, waarbij de preview van de film die je bewerkt schermvullend op het scherm wordt getoond.

In het iPadOS 16 concept is dit een heel ander verhaal. iPad-apps worden op het externe scherm getoond als vensters die je vrij op het scherm kunt bewegen. En je Dock is ook in beeld, net als op het bureaublad van je Mac. Ideaal voor als je héél productief wilt zijn met je iPad!

iPadOS 16 release

iPadOS 16 wordt aangekondigd tijdens de WWDC 2022 op 6 juni. We verwachten die dag ook de aankondiging van iOS 16. Wij hebben alvast bedacht hoe die update eruit gaat zien: bekijk ons iOS 16 concept! De uiteindelijke release van iPadOS 16 en iOS 16 verwachten we in september. Wil je op de hoogte blijven van al deze ontwikkelingen? Dan schrijf je je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Parker Ortolani op Behance