Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

LumaFusion: dé video editor voor je iPad

Auteur: Ward Edema
0 reacties
LumaFusion review


Lees verder na de advertentie

Professionele videobewerking op de iPad was enkele jaren geleden nog ondenkbaar. Niet alleen omdat een app als Final Cut ontbrak, maar ook omdat de iPad te gesloten was om je videobestanden op te beheren en hij niet de kracht had van bijvoorbeeld een MacBook Pro. Maar met de komst van de Bestanden-app, een usb-c-aansluiting en veel snellere processors is de iPad steeds geschikter geworden voor videobewerkers. En hoewel Final Cut er nog steeds niet is voor de iPad, is er nu wel een serieus alternatief: LumaFusion.

 

Een vleugje Final Cut

Wie bekend is met Final Cut, of de Mac-versie van iMovie, zal in de interface van LumaFusion veel gelijkenissen zien. De basis van de lay-out is hetzelfde: een mediakiezer linksbovenin, een preview van je film rechtsbovenin en een tijdlijn die de onderste helft van het scherm vult.

Door het kleinere formaat van de meeste iPad-modellen zijn veel menu’s schermvullend, waar die in Final Cut maar een klein deel van het scherm in beslag nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de menu’s van beeld bijsnijden, snelheid aanpassen, audio-instellingen en kleurcorrectie. Dit is voor een Final Cut-gebruiker even wennen, maar wel zo overzichtelijk.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Voor wie niet bekend is met videobewerkingsapps, of bepaalde functies in LumaFusion niet kan vinden, staan een uitgebreide referentiegids en een reeks instructievideo’s klaar in de app. De LumaFusion-handleiding opent helaas wel alleen in Safari, en niet in de app zelf.

Krachtiger dan je denkt

Vergeleken met de zeer beperkte versie van iMovie op de iPad is LumaFusion qua functionaliteit echt een verademing.

Zo kun je met veel lagen over elkaar heen bewerken (6 videolagen + 6 audiolagen), audio-effecten zoals compressors en filters gebruiken, beelden bijsnijden en uitlijnen, uitgebreide kleurcorrecties uitvoeren, bestanden direct importeren vanuit je netwerk en clouddiensten … Stuk voor stuk functies die nergens te bekennen zijn in iMovie op de iPad.

Ook zit een handige dienst genaamd Storyblocks ingebouwd in LumaFusion. Hiermee kun je allerlei filmmateriaal, muziek en geluidseffecten gebruiken uit de bibliotheek van Storyblocks, wat je een hoop zoekwerk bespaart tijdens het bewerken. Dit is een abonnementsdienst van €69,99 per jaar of €9,99 per maand.

Het is door al deze functies gemakkelijk om met LumaFusion op je iPad een film in elkaar te zetten die niet onderdoet voor eentje die in Final Cut gemaakt is. En door de snelle processors in de huidige iPads kun je zelfs 4K HDR-beelden, waaronder die van de iPhone 12, heel soepel bewerken.

LumaFusion iPad

 

We want more LumaFusion

LumaFusion biedt ook nog in-app aankopen om de mogelijkheden nog wat verder uit te breiden. Momenteel is alleen de ‘exporteer naar XML’-functie op die manier beschikbaar, waarmee je je LumaFusion-project exporteert naar Final Cut op je Mac. Dit kost eenmalig €21,99 extra en kan bijvoorbeeld handig zijn als je onderweg wilt bewerken op je iPad, maar thuis op je Mac verder wilt.

Bij de volgende update, versie 3.0, komen er nog twee in-app aankopen bij: Multicam Sync om videobeelden van meerdere camera’s te synchroniseren, en Video Scopes om bijvoorbeeld een histogram van je videobeelden te kunnen zien. De prijzen hiervan worden later bekend.

In 3.0 komt ook, zonder extra kosten, de mogelijkheid om videobeelden direct vanaf een SD-kaart of externe harde schijf te bewerken. Hierdoor hoef je je beelden niet op te slaan op de soms vrij beperkte opslag van je iPad. Handig!

LumaFusion review: conclusie

LumaFusion is waar videobewerkers met een iPad op hebben gewacht: met deze app wordt je iPad echt een compact videobewerkingsstation. De grote hoeveelheid functies is nog indrukwekkender als je kijkt naar de prijs die je ervoor betaalt: €32,99. Dat is slechts een tiende van de prijs van Final Cut! Daarmee is LumaFusion gemakkelijk aan te raden voor iedereen die video wil bewerken op de iPad, van beginner tot professional.

Pluspunten

  • Zeer uitgebreide functies
  • Overzichtelijke interface
  • Soepel met 4K-materiaal
  • Goed geprijsd

Minpunten

  • Gids en instructievideo's openen in Safari