Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze twee functies krijgen nieuwe designs in iOS 18

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties

Met iOS 18 kun je niet alleen meer uit je iPhone halen: ook qua uitstraling gaat er veel veranderen. Zo krijgen deze twee functies nieuwe designs in iOS 18!

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, bijvoorbeeld over iOS 18? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 18 nieuwe designs

iOS 18 is de volgende grote update voor het besturingssysteem voor de iPhone. Als we de geruchten mogen geloven, wordt het de grootste iPhone-update in jaren – met bijzonder veel nieuwe functies en verbeteringen. Die staan vooral in het teken van AI: zo kun je oneindig veel emoji’s maken, werkt Siri als ChatGPT, en komen er allerlei toegankelijkheidsfuncties in iOS 18 voor mensen met een beperking.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ook qua design van de interface gaat er veel veranderen. Het ontwerp dat Apple al sinds iOS 17 hanteert, gaat officieel met pensioen. In plaats daarvan komt er een nieuw iOS 18 design dat erg lijkt op dat van visionOS, met rond afgeronde vensters, schaduwen, en elementen die half transparant zijn. Ook krijgt je iPhone een nieuw thuisscherm dat je zelf naar je hand kunt zetten, en gaan bijna alle Apple-apps op de schop. Maar volgens een nieuw gerucht krijgen ook deze twee functies in iOS 18 nieuwe designs.

Instellingen

iPhone instellignen

Mark Gurman van Bloomberg schrijft dat Instellingen wordt vernieuwd. Niet alleen in iOS 18: ook macOS 15 en iPadOS 18 moeten eraan geloven. Volgens hem gaat het om een nieuwe interface met een georganiseerdere en schonere layout, wat het gemakkelijker maakt om door de app te navigeren. Een verbeterde zoekfunctie moet daar ook aan bijdragen.

Gurman omschrijft de verandering als ‘overduidelijk niets bijzonders’, maar het is nog onduidelijk wat de verbeterde layout precies inhoudt. Mogelijk heeft dit te maken met de volgorde van alle functies en apps. Wanneer je nu ‘Instellingen’ opent, zie je dat veel categorieën zijn opgesplitst in secties. Maar die categorieën staan op een willekeurige volgorde, waardoor het altijd even zoeken is naar de juiste knop. Een logischere volgorde – zoals alfabetisch – zou het navigeren inderdaad gemakkelijker maken.

Bedieningspaneel

iOS 18 nieuwe designs

Gurman schrijft ook dat het design van het Bedieningspaneel gaat veranderen. Er gaan in ieder geval twee dingen gebeuren. Ten eerste, er komt een nieuwe widget voor de muziekspeler, die momenteel rechtsboven zit. Ten tweede, er komen verbeteringen voor het bedienen van smart home-apparaten met HomeKit.

Ook hier verklapt Gurman niet wat er precies gaat veranderen. Mogelijk wordt de muziekwidget groter: deze laat nu alleen de titel van het huidige liedje zien en heeft wat knoppen om de muziek te bedienen, maar met een grotere widget kun je ook de albumhoes en voortgangsbalk zien. Wil je die nu bekijken, dan moet je de widget lang ingedrukt houden. Qua HomeKit-functies zou het handig zijn als je zelf kon kiezen welke apparaten er in je Bedieningspaneel staan.

iOS 18 release?

De release van iOS 18 laat voorlopig nog op zich wachten. De update verschijnt pas in september, rond de komst van de iPhone 16. Al weten we wel al heel snel hoe de update eruit komt te zien: vanaf maandag 10 juni vindt de WWDC plaats, en Apple trapt dit evenement af met een uitgebreide presentatie over hun aankomende software-systemen. Waaronder dus iOS 18!

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over de WWDC? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Na de presentatie ontvang je dan zo snel mogelijk een overzicht van alle aankondigingen.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!