Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple toont nu al eerste iOS 18-functies!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 18 toegankelijkheid

Apple brengt dit jaar opnieuw een grote update uit voor de iPhone: iOS 18. Hoewel de officiële onthulling nog even op zich laat wachten, heeft Apple nu al enkele iOS 18-functies bekendgemaakt, waaronder oogtracking en maatregelen tegen wagenziekte.

Lees verder na de advertentie

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom iOS 18:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 18: toegankelijkheid

Apple heeft enkele nieuwe toegankelijkheidsfuncties aangekondigd die later dit jaar beschikbaar zijn als onderdeel van iOS 18. Deze zijn in eerste instantie bedoeld om de gebruikerservaring voor mensen met beperkingen te verbeteren: bijvoorbeeld mensen die slecht zien, slecht horen of met een beperkte motoriek. Toch zijn deze functies interessant en nuttig voor een veel breder publiek. Dit zijn de opvallendste toevoegingen.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

1) Oogtracking

Een opvallende nieuwkomer is oogtracking. Oftewel: je iPad en iPhone bedienen met je ogen. De selfiecamera volgt hiervoor de ogen van de gebruiker, waardoor navigeren door apps en het uitvoeren van acties zonder handen mogelijk wordt. Natuurlijk komt hier ook een vleugje AI bij kijken – sowieso wordt iOS 18 een grote AI-update!

2) Verminder wagenziekte

wagenziekte

Ook weleens misselijk geworden als je in de auto zit te lezen of je iPhone gebruikt? Dat komt omdat je lichaam beweging voelt, maar die niet ziet. Met iOS 18 wordt de beweging gevisualiseerd op het scherm, door middel van meebewegende stippen. Sensoren in je iPhone registreren beweging en ‘vertalen’ deze naar de bewegende stippen.

3) Voel de muziek

Voor gebruikers die doof of slechthorend zijn, introduceert Apple ‘Music Haptics’. Deze functie maakt gebruik van de Taptic Engine in de iPhone om muziek voelbaar te maken door middel van trillingen en tikken die synchroon lopen met de audio. Werkt sowieso met talloze nummers van Apple Music.

4) Eenvoudigere stembediening

iOS 18 siri

Je kunt Siri voortaan overslaan en met een zelfgekozen spraakcommando direct tot actie overgaan. Zeg bijvoorbeeld ‘Ringen’ om direct naar je bewegingsringen te gaan. Je hoeft dus geen ‘Hé Siri’ meer te zeggen. Bovendien introduceert Apple ‘Listen for Atypical Speech’, om de spraak van mensen met bijvoorbeeld ALS of die een beroerte hebben gehad beter te kunnen begrijpen

5) Verbeteringen voor CarPlay

CarPlay krijgt ook diverse nieuwe toegankelijkheidsupdates. Met Voice Control kunnen gebruikers CarPlay en apps bedienen met hun stem. Geluidsherkenning waarschuwt gebruikers voor geluiden zoals claxons en sirenes, wat bijzonder nuttig is voor dove of slechthorende bestuurders. Ben je kleurenblind? Dan stel je een kleurenfilter in.

Wanneer verschijnt iOS 18?

Hoewel Apple het niet letterlijk zo zegt, is het nu al duidelijk dat de functies deel uitmaken van iOS 18. Deze grote update verwachten we medio september. Maar eerst is er nog de grote onthulling tijdens de WWDC, op 10 juni al. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!