Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 18 krijgt nieuw design – maar macOS moet nog even wachten

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iOS 18 nieuw design

iOS 18 krijgt voor het eerst in elf jaar een nieuw design, en ook voor macOS komt er een andere look. Dit kun je verwachten van de nieuwe lik verf.

Lees verder na de advertentie

iOS 18 nieuw design

iOS ziet er al jaren hetzelfde uit. Met iOS 7 kreeg de iPhone de icoontjes en menu’s die je gewend bent, en door de jaren heen zijn ze alleen lichtjes verfijnd. Maar dit jaar gaat Apple het ontwerp eindelijk aanpakken met iOS 18, aldus Apple-analist Mark Gurman. Al sinds begin dit jaar wordt er gewerkt aan een nieuw design.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Het ontwerp zal losjes gebaseerd zijn op visionOS, het besturingssysteem van de Apple Vision Pro. Toch hoef je geen transparant design te verwachten met zwevende vensters – maar denk wel aan meer schaduwen, 3D-effecten en texturen. Oftewel, de volledig platte look van iOS gaat meer de kant op van ‘soft design’, ook bekend als ‘neumorphism’.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ook naar de Mac

Ook de Mac krijgt een facelift, al gaat dat nog even duren. Dezelfde designtaal die naar iOS komt, komt ook naar macOS, maar dan waarschijnlijk pas in 2025. Dit gebeurde eerder ook al met de grote designveranderingen van iOS 7 in 2013, toen een soortgelijk ontwerp het jaar erna naar OS X Yosemite kwam.

macOS Big Sur 10.16
De laatste grote facelift voor de Mac was met macOS Big Sur.

Overigens zou dit direct een mooie kans zijn om iOS en macOS weer een beetje synchroon te laten lopen qua ontwerp. Op dit moment heeft macOS veel meer subtiele schaduweffecten dan iOS, waardoor bijvoorbeeld de icoontjes nét niet overeenkomen.

iOS 18 release date

iOS 18 wordt in juni aangekondigd tijdens de WWDC, Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. In juli volgt dan de publieke bèta van iOS 18, met een release date ergens in september rond de release van de iPhone 16. Eind maart komen de uitnodigingen voor de WWDC – daarin zien we vaak al de eerste hints naar nieuwe designs, dus dan weten we al (iets) meer.