Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 16: deze functies komen dit najaar naar je iPhone

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist tijdens de WWDC-keynote iOS 16 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem brengt diverse nieuwe functies naar je iPhone – en voor de iPad is er iPadOS 16 met even veel nieuws! Wat er nieuw is? Lees vooral verder!

Vernieuwd toegangsscherm

Wigdets spelen een grote rol bij het vernieuwde vergrendelscherm. Ja, je leest het goed. Het toegangscherm, zo de officiële benaming, dat sinds de allereerste iPhone (met iPhoneOS) nagenoeg ongewijzigd bleef, krijgt zijn eerste uitgebreide update. En wat voor een!


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Nu toont het nog alleen de tijd, binnengekomen notificaties en zijn er sneltoetsen naar de camera en zaklamp. Maar met iOS 16 maak je je compleet eigen vergrendelscherm. Je past het lettertype van de klok aan, voegt informatie toe die je nodig hebt of maakt hem helemaal eigen met widgets. Want die veroveren nu dus ook het startscherm van je iPhone.

Dat betekent dat je een hoop functies al vanaf het vergrendelscherm benadert. Ook de wallpapers zijn nu interactiever, met speciale animaties. Zo is er bijvoorbeeld een weer-achtergrond die je meteen laat zien wat het huidige weer is. En ook notificaties worden verbeterd, met zogeheten Live Activities. Dat zijn meldingen die ‘live’ belangrijk zijn – bijvoorbeeld de notificatie dat een Uber-taxi onderweg is.

Al met al krijgen Apple Watch-vibes bij het zien van het nieuwe toegangsscherm. Je maakt het eerste scherm van je iPhone nu superpersoonlijk, net als de wijzerplaat van het slimme horloge.

Focus op Focus

Apple breidt ook de Focusmodus uit, die in de toekomst ook het vergrendelscherm kan aanpassen en in apps kan ingrijpen, bijvoorbeeld om in Safari alleen werk-gerelateerde of vrijetijds-gerelateerde websites te tonen – afhankelijk van de configuratie. Ontwikkelaars kunnen Focus voortaan ook in hun apps integreren.

Update voor Berichten

Ieder jaar geeft Apple zijn Berichten-app een flinke update om het dichter bij de concurrenten WhatsApp en Telegram te brengen. Dit jaar is dat niet anders. De twee grote nieuwe functies zijn een bewerk-functie voor verzonden berichten en een mogelijkheid om gestuurde berichten te verwijderen. Nooit meer per ongeluk een berichtje versturen dus, want je maakt het zo ongedaan.

Live Tekst in video en Dicteren

In iOS 15 heeft Apple Livetekst geïntroduceerd, waarmee je gemakkelijk tekst uit foto’s kunt selecteren en kopiëren voor gebruik in andere apps. In iOS 16 wordt deze functie uitgebreid naar video’s. Je kunt dus even een video pauzeren om vervolgens tekstuele informatie eruit te halen.

Daarnaast krijgt iOS 16 een flinke update voor dicteren. De interface daarvoor wordt helemaal aangepast, zodat je gemakkelijker schakelt tussen typen en dicteren. Het toetsenbord blijft actief tijdens het dicteren. Bovendien komt er een emoji-dectectie voor het dicteren.

Beter op weg met Kaarten

Apple’s navigatie-app Kaarten is het nog steeds niet 100% gelukt om beter te worden dan Google Maps. In iOS 16 doet Apple weer een poging. Zo komen de nieuwe kaartgegevens naar nog meer landen, waaronder dus Nederland en België! Dat werd tijd! We kunnen niet wachten om dit najaar al het nieuwe kaartmateriaal te zien. Ook worden de navigatie-opties verbeterd. Eindelijk wordt het mogelijk om routes met tussenstops te plannen. Als wij dus vanaf Nijmegen op bezoek naar Apple in Amsterdam gaan, kunnen voortaan eerst nog even een collega in Utrecht ophalen, zonder daar twee routes voor te laten berekenen. Ten slotte brengt Apple de nieuwe 3D-weergave voor steden naar nog meer plaatsen in de VS. In Nederland en België moeten we hierop waarschijnlijk nog twee jaar wachten helaas.

Gedeelde bibliotheek voor iCloud-foto’s

Wil je een gemakkelijkere manier om foto’s te delen met familie en vrienden? Apple heeft je wensen gehoord. Vanaf iOS 16 komt er een gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Je kunt tijdens het maken van een foto al selecteren of deze in je eigen bieb of de gedeelde bieb opgeslagen moet worden. Perfect voor tijdens een vakantie, en veel minder gehannes met gedeelde albums.

Safety Check

Er is ook een nieuwe functie genaamd Safety Check, die bedoeld is om mensen in misbruiksituaties te beschermen. Hiermee kun je eenvoudig de toegang intrekken tot bepaalde informatie, bijvoorbeeld je locatie, als je die eerder met iemand anders hebt gedeeld.

HomeKit-update

HomeKit is nog een pijler van de grote iOS 16-update. Het belangrijkst is de ondersteuning van een overkoepelende smart-home-standaard. Deze heet Matter en maakt het mogelijk om apparaten van verschillende ontwikkelaars en voor verschillende standaarden met elkaar in een systeem te combineren. Heb je een slim stopcontact dat alleen met Google Nest werkt? Binnenkort werkt het ook met je HomePod en Siri. Daarnaast is de Woning-app een stuk overzichtelijker geworden, dankzij een nieuw uiterlijk. Hieronder zie je wat je kunt verwachten.

CarPlay

Apple’s CarPlay wordt nog dieper in auto’s geïntegreerd om ook de bediening van functies zoals airco of radio mogelijk te maken. Voertuiggegevens zoals snelheid en de hoeveelheid brandstof kunnen dan ook in CarPlay worden weergegeven, bijvoorbeeld op displays die het instrumentenpaneel vervangen. Welke voertuigen dit zullen ondersteunen, blijft voorlopig onduidelijk. Sowieso komt deze nieuwe versie waarschijnlijk pas volgend naar auto’s.

Conclusie

Voor ons was het al na vijf minuten presentatie duidelijk: iOS 16 wordt weer zo’n geweldige update als twee jaar geleden. Toen maakte Apple met de widgets je iPhone persoonlijker, nu geeft het bedrijf je vergrendelscherm een opfrisbeurt. Wat ons betreft is dit dé coole nieuwe functie van iOS 16 en dé reden om dit najaar meteen over te stappen. Uiteraard kijken we ook uit naar workshops om precies uit te leggen hoe het personaliseren werkt.

De overige aangekondigde functies vallen meer in de categorie ‘leuk om te hebben’. Berichten wordt steeds meer een concurrent voor WhatsApp, de Woning-app werkt universeler en fijner en verbeteringen voor Kaarten komen eindelijk naar Nederland. Bij CarPlay vinden we het alleen jammer dat we nog iets langer moeten wachten voordat we alle functies daadwerkelijk in onze auto’s kunnen gebruiken.

Wanneer kun je iOS 16 downloaden?

iOS 16 is straks gratis te downloaden voor alle iPhones met iOS 16 ondersteuning. Dat zijn alle iPhones vanaf de 8. Heb je een iPhone 7 of ouder, dan krijg je deze update helaas niet meer.

Je moet nog wel even geduld hebben want downloaden kan pas dit najaar, als ook de nieuwe iPhone 14 in de winkels ligt. Kun je zolang niet wachten? Geen probleem. De hele zomer wordt iOS 16 getest. Er komt eerst een ontwikkelaars-bèta (voor gebruikers met een speciaal ontwikkelaarsaccount), maar waarschijnlijk eind juni is er al de publieke bèta. Deze mag iedereen installeren, via het Apple Beta Program. Wanneer het zover is en hoe dat precies werkt, dat lees je de komende weken op onze website.