Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Google Home Mini: kleiner, goedkoper & slimmer

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Google Home Mini kleuren


Lees verder na de advertentie

Eind 2017 bracht Google naast hun slimme speaker Google Home ook de Google Home Mini uit: net zo slim als zijn grote broer, maar dan in een handzaam formaat en voor een kleine prijs. Als je niet meer kunt wachten op de HomePod, is de Google Home Mini dan een fijn alternatief? We hebben hem getest.

Een uitgebreidere versie van deze review staat in iCreate 95.

Google Home Mini kopen Nederland

Officieel is de Google Home Mini niet in Nederland verkrijgbaar. In Engeland, Frankrijk en Duitsland wel en via die weg is hij ook te koop via verschillende Nederlandse webshops, bijvoorbeeld Paradigit. Dit betekent echter wel dat dan Engels, Frans of Duits moet spreken met je assistent. Maar maak je geen zorgen: als je maar een beetje Engels kunt, begrijpt de Google Assistant je prima.

Design Google Home Mini


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Apple staat bekend om fenomenale designs, maar ook Google heeft inmiddels geleerd hoe je mooie producten ontwerpt. De Google Home Mini heeft ongeveer de grootte van een platgedrukte sinaasappel. De onderkant is van plastic, de bovenkant is omhuld met stof. Dat laatste zorgt volgens Google enerzijds voor het goede geluid (waarover later meer), anderzijds oogt hij hierdoor minder als een technisch apparaat en meer als een futuristisch designobject. Je plaatst hem dus graag ergens in je huis. Om te zorgen dat hij in elk interieur past, zijn er drie verschillende kleuren: krijt, carbon en koraal.

Google Home Mini setup

Zodra je de Google Home Mini aansluit op een stopcontact, beginnen er aan de bovenkant vier lampjes te knipperen. Een aangename en zuiver klinkende stem meldt dat het nu tijd is om de Google Home-app te openen. Een download verder maakt de Google Home Mini al verbinding. Geen gedoe met bluetooth of verbinding maken met vage wifi-netwerken – de iPhone en Google Home Mini lijken op een magische manier met in elkaar in contact te treden.

Uiteraard is het geen magie: de Google Home Mini produceert voor ons niet waarneembare geluiden en communiceert zo met de iPhone. Dat doet hij overigens alleen voor de eerste configuratie, dus maak je geen zorgen dat je hond gillend gek wordt. Zo gemakkelijk moet de configuratie van de HomePod ook worden, Apple.

Bediening

De bediening gebeurt uiteraard vooral via gesproken commando’s. Maar er zijn optioneel ook nog traditionele knoppen. Aan de zijkanten zitten twee aanraakgevoelige knoppen om het volume mee in te stellen, de muziek te pauzeren of de wekker te stoppen. Uiteraard kan dat alles ook met je stem.

Google Home Mini vs. Siri

Al tijdens de eerste gesprekken met de Google Assistant wordt duidelijk dat het Apple’s Siri op veel vlakken overtreft. Assistant begrijpt beter wat je zegt en geeft ook betere antwoorden. Waar Siri vaak niet verder komt dan mededelen wat-ie op het web heeft gevonden, geeft Google Assistant meteen het goede antwoord.

Google Home mini rood

Ook heeft Google Home meer lijntjes naar buiten, over de grenzen van Google’s ecosysteem heen. Standaard wordt bijvoorbeeld TuneIn gebruikt om radiostations af te spelen en naast Google Play Music kan de Assistant ook overweg met Spotify en Deezer. Stel je een van de laatste twee diensten in als favoriet, dan wordt deze standaard gebruikt om muziek af te spelen. Dat willen we ook met Siri, Apple!

Heb je andere Google-apparaten in huis, dan biedt dat natuurlijk wel voordelen. Hangt er een Google Chromecast aan je televisie, dan kun je de Google Home Mini opdracht geven een Netflixserie op te zetten. Je televisie gaat aan en de serie wordt gestart. We vallen misschien in herhaling, maar Apple … dit willen we ook op de HomePod en de Apple TV.

Audio

Google Home Mini

Van een speaker van dit formaat mag je geen wonderen verwachten, maar de Mini klinkt verrassend goed. Het is geen Sonos One, maar voor achtergrondmuziek voldoet de speaker. Er is wat weinig bas, maar de midden- en hoge tonen worden prima weergegeven. Bovendien kan de Home Mini best wat herrie maken, zonder schel of overstuurd te klinken.

In die herrie werkt de spraakbesturing ook nog. Je hoeft niet overdreven hard te schreeuwen om de aandacht te vragen en dan wordt de muziek direct gedempt. Voor nog beter geluid van je muziek zou het fijn zijn als je hem op de stereo kon aansluiten. Een 3,5 mm- ansluiting heeft Google niet ingebouwd, maar het is wel mogelijk om het geluid naar een Chromecast Audio te sturen. En die heb je voor vier tientjes ook al in huis.

Google en je privacy

Tot zover dus vooral lof voor de Google Home Mini. Het is een uitstekende slimme speaker voor een mooie prijs: de adviesprijs is € 59. Gevoelsmatig is de prijs bijna té laag. Dat zet je aan het denken:

Waarom geeft Google zo’n goed product weg voor zo weinig geld?

Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als bij veel andere producten van de zoekreus. Google kan met de Home Mini namelijk nóg meer gegevens van je verzamelen. Met je gesproken commando’s kan het de spraakbesturing verbeteren en de onderwerpen van je vragen geven interessante informatie prijs. Dat geeft toch een nare bijsmaak.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat de Google Home Mini continu alles opneemt wat je zegt. Hij heeft continu zijn oren gespitst om het codewoord (‘Ok Google’ of ‘Hé Google’) op te vangen. Pas als hij dat hoort, begint hij op te nemen en worden er gegevens naar Google gestuurd.

Kunnen wij de Google Home Mini aanbevelen?

Google home mini

Absoluut! Als je niet uitsluitend gebruikmaakt van Apple’s diensten, is een Google Home Mini een prima instapmodel voor mensen die een slimme speaker willen.

Groot nadeel is dat hij nog niet in het Nederlands werkt, maar Google is druk bezig met nieuwe talen.

Grotere vraagtekens plaatsen we achter Google’s gegevensgebruik. Maak je je niet zo druk om dat privacyvraagteken, dan is de Home Mini een prima aankoop.

Pluspunten

  • Google Assistant werkt beter dan Siri
  • Goed geluid gezien het kleine formaat

Minpunten

  • Nog niet in het Nederlands
  • Geen 3
  • 5