Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPadOS 16: dit zijn alle nieuwe functies voor je iPad

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPadOS 16


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist iPadOS 16 aangekondigd tijdens de WWDC-keynote. De update belooft veel goeds, want hij zit vol met nieuwe functies voor je iPad. Lees hier wat er binnenkort allemaal verschijnt!

iPadOS 16

iPadOS 16 functies: alles op een rij

Door de nieuwe functies die zijn aangekondigd, lijkt de iPad een transformatie te ondergaan. Het toestel begint namelijk steeds meer weg te hebben van een laptop in plaats van een smartphone. Zo is de interface vernieuwd en zijn de belangrijkste nieuwe functies gericht op multitasken. En die zijn al langer beschikbaar op de Mac, niet op de iPhone.

Multitasken: vensters, dock en externe schermen

iPadOS 16


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het gebruik van vensters is de belangrijkste nieuwe functie van iPadOS 16, ook wel bekend als Stage Manager. Hiermee kun je apps in losse vensters openen en tegelijkertijd andere apps gebruiken. Vervolgens kun je deze vensters zelf naar je hand zetten. Zo kun je het formaat ervan wijzigen en ze overal op het scherm naartoe slepen. Net als op een lap- of desktop, dus.

Het Dock heeft hiervoor ook een make-over gegeven. Geopende apps krijgen hier na de update dezelfde ‘bolletjes’, net als op de Mac. Op deze manier zie je direct welke apps wel of niet zijn geactiveerd, waardoor multitasken een stuk efficiënter wordt.

Over multitasken gesproken: gebruik je graag een extra scherm bij je iPad? Dan ging dat tot nu toe nogal moeizaam. Gelukkig heeft Stage Manager ook ondersteuning voor externe schermen geoptimaliseerd. Daardoor kun je nu wel acht apps tegelijkertijd gebruiken en direct elementen van het ene naar het andere scherm slepen.

Bij Stage Manager moeten we echter één kanttekening plaatsen: de functie wordt alleen beschikbaar op iPads met een M1-chip. Oftewel de 12.9 en 11-inch iPad Pro én de 5e generatie iPad Air. Dat is even balen voor de rest.

Samenwerken

Hoewel multitasken centraal staat, blinken ook de functies voor samenwerken uit. Stuur een uitnodiging in een groepsapp in Berichten en alle aanwezigen kunnen direct met je aan het werk in Safari, Notities, Bestanden, Herinneringen, de iWork-apps (Pages, Numbers en Keynote) en diverse externe apps.

Ook komt er een nieuwe app die echt in het teken staat van samenwerken, genaamd Freeform. Hierin maak je samen notities, sketches en andere bestanden op een digitaal whiteboard, inclusief ondersteuning voor de Apple Pencil. Werken jij en je collega’s regelmatig vanuit huis? Dan is dit een app die je binnenkort niet meer kan missen.

Weer-app

Weer-app

Daar heb je lang op gewacht: de Weer-app komt eindelijk naar de iPad! En dat inclusief coole animaties, net zoals je gewend bent van de iPhone.

Overige functies

iPadOS 16

Hoewel multitasken en samenwerken centraal staan, komen er nog veel meer nieuwe functies aan. Handig is zelf werkbalken in bepaalde apps samenstellen, bijvoorbeeld door knoppen te vervangen of verplaatsen. En binnenkort kun je in Foto’s fotoalbums delen met vrienden of familie dankzij iCloud. Zo heeft iedereen direct toegang tot de kiekjes van je gezamenlijke vakantie.

Verder krijgt de iPad wat nieuwe functies voor bestaande apps, waarvan sommige ook naar iOS 16 komen. Het gaat om het volgende:

 • Game Center wordt veel leuker voor jou en je vrienden, aangezien SharePlay wordt geïntegreerd en je elkaars activiteit kunt tracken via het dashboard.
 • Verzonden berichten aanpassen, verwijderen en een bericht als ongelezen markeren in de Berichten-app. Ook SharePlay werkt nu in Berichten.
 • Het verzenden van een e-mail terugdraaien in de Mail-app.
 • Dicteren én typen tegelijkertijd in de Dicteren-app.
 • Nieuwe functies voor FaceTime. Switch tijdens een FaceTime-gesprek gemakkelijk tussen apparaten met Hand Off. Ook komen er nieuwe toegankelijkheidsfuncties als live ondertiteling en 20 extra talen voor VoiceOver.
 • Ook Notities krijgt een aantal nieuwe functies. Denk aan direct screenshots toevoegen, een handschrift automatisch recht laten maken, je iCloud-wachtwoord gebruiken om notities te vergrendelen en verbeterde slimme folders.
 • Siri kent ook wat nieuwe trucjes. Zo kun je zonder voorwerk opdrachten uitvoeren, emoji’s sturen en de spraakassistent vragen om een gesprek te beëindigen.
 • Dicteren én typen tegelijkertijd in de Dicteren-app.
 • De Woning-app krijgt een nieuw design. Voeg ook meer starthome-apparaten toe aan de app met Matter.

iPadOS 16 release date

Kun jij door al deze functies ook niet meer wachten om de update te installeren? Dan wordt je geduld tóch op de proef gesteld. Apple heeft alleen verteld dat de update deze herfst verschijnt, dus iPadOS 16 downloaden duurt nog even. Normaal gesproken wordt de update rond september uitgebracht, wanneer ook de iPhone 14 wordt aangekondigd. Dit jaar verwachten we hetzelfde.

iPadOS 16 bèta

Als je écht niet zo lang kunt wachten, is er nog de iPadOS 16 bèta. Het nieuwe besturingssysteem van de iPad wordt de komende maanden namelijk volop getest. In het begin alleen door ontwikkelaars, volgende maand kan iedereen een publieke bèta proberen die je gratis kunt installeren. Hoe? Dat lees je wanneer het zover is.

iPadOS 16: voor welke iPads?

Hoe nieuwer je iPad, hoe groter de kans dat je de update uiteindelijk kunt downloaden. iPadOS 16 wordt beschikbaar voor de volgende iPads:

 • iPad (5e generatie en nieuwer)
 • iPad mini (5e generatie en nieuwer)
 • iPad Air (3e generatie en nieuwer)
 • Alle iPad Pro-modellen