Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

6 redenen om onmiddellijk voor Apple CarPlay te kiezen

Auteur: iCreate
1 reacties
Apple CarPlay iMessage


Lees verder na de advertentie

CarPlay is een manier om je iPhone veilig in de auto te gebruiken: alles wat je nodig hebt, verschijnt op het ingebouwde scherm van de auto. Met de komst van iOS 13 is CarPlay opnieuw verbeterd. Onze collega’s van Autowereld.com zijn érg enthousiast over Apple CarPlay, en geven je 6 redenen om onmiddellijk voor CarPlay te kiezen.


1. Het werkt geweldig

Vergeef ons de reclamepraat, maar Apple heeft het na vijf jaar met Apple CarPlay echt goed voor elkaar. De werkwijze om zowel hardware als software in eigen beheer te maken, zorgt ervoor dat Apple een prima partner voor de automerken is. Heb je een iPhone 5 of nieuwer en is je auto voorzien van CarPlay, dan werkt het.

En het werkt simpel. Apple gebruikt het scherm in je auto als second screen voor je iPhone. iOS werkt daarbij als de benodigde software. De interface van CarPlay komt dus niet alleen bekend voor, maar het werkt allemaal ook bijzonder stabiel. De icoontjes, de menu’s alles is vertrouwd en je weet alles snel te vinden. Zeker ook doordat Apple het aantal apps dat met CarPlay werkt beperkt (uit veiligheidsoverwegingen kun je geen Netflix kijken of games spelen). Voor iOS 13 zijn er wel weer wat apps bijgekomen, zoals de apps voor NPO Radio.

Door Apple CarPlay maak je in je auto gebruik van de kennis van Apple op het gebeid van multimedia en die ligt mijlenver voor op datgeen wat de automerken ontwikkelen.

2. Navigeren altijd up to date


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De navigatiesystemen die je voor veel geld in je auto bestelt, zijn al verouderd als je auto afgeleverd wordt. Dat is niet gek als je kijkt naar de tijd tussen het moment dat een auto wordt ontwikkeld, geproduceerd en hij voor je deur staat. Om de aanpassingen in de verkeerssituaties alsnog te doen moet je met sd-kaartjes in de weer. Hoewel merkdealers een navigatie update horen te geven bij elk onderhoud, gebeurt dat niet altijd, zijn ook deze updates vaak alweer verouderd en vindt het onderhoud tegenwoordig ook maar een keer per jaar plaats.

Aangezien CarPlay niets meer en minder is dan een second screen voor je iPhone in je auto, gebruik je automatisch navigatie die altijd helemaal up to date is en gebruik maakt van de enorme datasystemen van Apple en Google. Sinds een jaar is niet alleen Kaarten van Apple zelf, maar ook Google Maps beschikbaar voor CarPlay. Daarnaast kun je kiezen voor een paar stand alone navigatie-apps. Al zouden wij niet goed weten waarom je zou betalen voor deze ‘ouderwetse’ navigatie.

O ja, aangepaste verkeerssituaties en verkeersdrukte worden dankzij je iPhone ook direct meegenomen in de navigatie-apps. Voor de systemen van de automerken zelf vergt dit een verbinding met de buitenwereld die er automatisch niet is. Je navigeert met CarPlay altijd volledig real time.

3. Altijd je eigen muziek in de auto

Voor welke zender kies je vandaag en hoe lang duurt het voor deze gaat storen? Flauw natuurlijk, want zo erg is het tegenwoordig niet meer gesteld met radio (al werkt dat DAB ook niet altijd geweldig). Apple CarPlay ondersteunt zowel Apple Muziek als Spotify. Je hebt dus altijd al je muziek bij de hand. En doordat de interface via CarPlay erg lijkt op die van je iPhone, vind je alles wat je zoekt onmiddellijk. Wel handig om te weten: zoeken naar muziek die je ng niet toegevoegd hebt, gaat niet in CarPlay. Apple heeft deze functie uitgeschakeld om te voorkomen dat mensen meer met de muziek dan met het verkeer en de weg bezig zijn. Dankzij de nieuwe toegevoegde NPO-apps kun je zelfs radio luisteren via CarPlay. =

4. Zo werkt Siri in de auto

Ben je bekend met de stembesturing van het multimediasysteem in je auto? Dikke kans dat je daar niet vrolijk van wordt. Automerken zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe motoren, verbeterde wielophanging en veiligheid, van stembediening hebben ze weinig kaas gegeten. De zinnen waarop het systeem reageert, zijn vaak heel specifiek en de helft van de tijd word je niet verstaan. Siri werk dankzij miljarden geïnvesteerde dollars tegenwoordig eigenlijk best goed. Vooral door het zelflerende aspect is jouw Siri steeds beter in staat om je te helpen. Wanneer je je iPhone aansluit op het CarPlay-systeem, kun je alles via het microfoontje en een knop op het stuur vragen. Berichten versturen, muziek aanzetten, bellen en je navigatie een opdracht geven, alles werkt uitstekend via Siri. Ook ‘Hé Siri’ werkt in de auto en sinds iOS 13 werkt Siri ook voor Google Maps.

5. Podcasts

Je luistert in de auto naar de radio, je zet een cd’tje op (ken je dat nog?) of je gebruikt je smartphone om muziek te streamen. Tegenwoordig luistert iedereen echter net zo graag naar podcasts. (Onze favoriet podcast is de officiële F1-podcast Beyond the Grid.) De podcast app van Apple zit ook in CarPlay, dit maakt het luisteren van een podcastje in de auto nog veel gemakkelijker. Let wel op: zoeken naar podcasts is vanwege de veiligheid iet mogelijk, je zult je podcasts dus voor de rit moeten uitzoeken of je kunt je abonneren, zodat ze automatisch in je lijst verschijnen.

6. Veel beter dan wat de automerken maken

Apple is een bedrijf dat zich volledig toelegt op het maken van hardware en software me betrekking tot multimedia. Zoals we al zeiden zijn autofabrikanten bezig met het ontwikkelen van motoren en versnellingsbakken, het bouwen van een goede interface om te communiceren, muziek te luisteren of te navigeren zit niet in het DNA van de autojongens. Het is dan ook niet gek dat zij juist niet zo goed zijn in datgene waar Apple het best in is. Door Carplay te gebruiken, maak je in de auto gebruik van de kennis en kunde van Apple en daar doe je enorm je voordeel mee. Overigens hoeft dat helemaal niet duur te zijn. In veel nieuwe auto’s is Carplay voor een paar honderd euro te bestellen of is het zelfs standaard in de iets luxere uitvoeringen. Verschillende aanbieders van audiosystemen in auto’s bieden Carplay aan voor systemen die ingebouwd kunnen worden in oudere auto’s.

Weten welke auto’s CarPlay ondersteuning? Bekijk deze lijst met automerken.