Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Sneller typen op je iPhone: 8 handige tips!

Sneller typen iPhone
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Typen op het toetsenbord van je iPhone: het blijft behelpen en we zullen het maar niet hebben over het aantal aanslagen per minuut. Maar iedereen kan sneller leren typen: het iPhone-toetsenbord verbergt heel wat trucjes die je hierbij helpen. Wij zetten de handigste tips voor sneller typen op de iPhone voor je op een rij.

1. Gebruik afkortingen

Sneltoetsen toetsenbord

Zijn er zinnen of lange woorden die je vaak typt? Gebruik daarvoor dan een afkorting. Zodra je die afkorting typt, zet je iPhone er de uitgebreide versie voor in de plaats. Zo wordt ‘izjz’ veranderd in ‘Ik zie je zo’. Of ‘ike’ in iets als ‘Ik kom eraan en zet jij het eten alvast op want ik heb gruwelijk veel honger’. Wat jij zelf wilt, want je bepaalt zelf welke afkortingen er nodig zijn. Je maakt je afkortingen aan via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Tekstvervanging’.

2. Cijfers typen zonder van toetsenbord te wisselen

Cijfers typen

Om cijfers te typen, moet je van toetsenbord wisselen via de 123-toets. Daarna typ je de cijfers. Klaar? Dan keer je via de abc-toets weer terug naar het qwerty-toetsenbord. Maar het kan veel sneller! Tik op de 123-toets, houd het scherm vast, en veeg naar het benodigde cijfer. Laat pas dan los. Je typt zo het cijfer en schiet automatisch weer terug naar het normale toetsenbord.

3. Probeer de landschapsmodus

Landschapsmodus

Voor sommigen is het toetsenbord simpelweg te priegelig. Een groter toetsenbord zou dan goed van pas komen. En je iPhone heeft gewoon een groter toetsenbord: een kwestie van je telefoon in landschapsmodus houden.

4. Einde van een zin? Dubbeltik op de spatie

Sneltoets voor punt

Tik aan het einde van een zin twee keer snel op de spatiebalk om een punt gevolgd door een spatie te typen. De letter die je daarna tikt, wordt automatisch een hoofdletter. Zorg er wel voor dat bij ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord’ de schakelaar bij ‘Sneltoets voor punt’ geactiveerd is.

5. Gebruik het eenhandige toetsenbord

Eenhandig toetsenbord

Vallen sommige toetsen net buiten je bereik? Gebruik dan het eenhandige toetsenbord. Daarmee schuif je het toetsenbord naar links of naar rechts, zodat je met je duim gemakkelijker overal bij kunt. Houd de smiley ingedrukt en kies of het toetsenbord naar rechts of naar links moet schuiven. Dit werkt overigens alleen op de grotere toestellen.

6. Praten in plaats van typen

dicteren

Je kunt de tekst dicteren in plaats van typen. Er zit een dictafoon ingebouwd in het toetsenbord. Tik op de microfoon op het toetsenbord en spreek je tekst in.

7. Maak een trackpad met je spatiebalk

Trackpad spatiebalk

Hoe goed je ook typt, een foutje is zo gemaakt. En dan moet je terug in de tekst om het aan te passen. Het is een heel gedoe om de cursor in de tekst te bewegen, ténzij je de volgende truc gebruikt. Houd je vinger langer op de spatiebalk; de toetsen worden dan vager. Je toetsenbord is nu een trackpad! Houd het scherm vast en beweeg met je vinger om de cursor door de tekst te schuiven. Laat los als de cursor op de juiste plek staat.

8. Gebruik de emoji-zoekmachine

emoji-zoekmachine

Deze tip werkt in de app Berichten. Je weet honderd procent zeker dat een bepaalde emoji bestaat. Je veegt door de honderden tekeningetjes, maar kunt niet vinden wat je zoekt. Gebruik de emoji-zoekmachine in Berichten. Schrijf je tekst uit, tik op de emoji-toets en de woorden waarvoor een emoji bestaat worden oranje. Tik erop om ze om te zetten in emoji.

Heb jij nog handige tips om sneller te typen? Laat het ons weten met een reactie!