Terug naar 4 WhatsApp-alternatieven voor als je privacy belangrijk vindt
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

4 WhatsApp-alternatieven voor als je privacy belangrijk vindt

Door Laura Grootaarts18 januari 2021 12:434 min. leestijd2

WhatsApp is weer eens in opspraak geraakt. Deze maand ontstond er onrust omdat WhatsApp meer gebruikersgegevens gaat delen met Facebook (Facebook is het moederbedrijf van WhatsApp). WhatsApp was van plan om zogenaamde metadata te gaan delen met Facebook. Bijvoorbeeld: hoe vaak ben je online? Wanneer gebruikte je WhatsApp voor het laatst? Dat blijkt uit de nieuwe gebruikersvoorwaarden, die je móét accepteren om de app te kunnen blijven gebruiken.

WhatsApp heeft het een en ander inmiddels uitgesteld, omdat er veel discussie over was. Voor Europese WhatsApp-gebruikers gaat er overigens niets veranderen: de privacywetgeving steekt daar een stokje voor. Maar de geest is inmiddels uit de fles, en mensen zijn massaal op zoek gegaan naar WhatsApp-alternatieven. Deze vier chatdiensten spelen zichzelf in de kijker.

Telegram

Telegram

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Telegram lijkt misschien nog wel het meest op WhatsApp, en zo’n 200 miljoen gebruikers hebben hun weg al naar deze app weten te vinden. Telegram heeft een focus op privacy en beveiliging, en dat blijkt uit verschillende opties van de app. Zo kun je je telefoonnummer verbergen voor andere gebruikers. Verder heeft Telegram versleuteling, zelfvernietigende berichten en de mogelijkheid om berichten achteraf te verwijderen.

Toch is er ook op Telegram kritiek: de versleuteling werkt anders, en dat moet je maar net even weten. In theorie kan Telegram meelezen – tenzij je een geheim gesprek start. Dan kan ook Telegram het niet ontcijferen. Maar daar moet je je dus wel bewust van zijn.

Signal

Signal

Tesla-CEO Elon Musk riep vorige week zijn ruim 40 miljoen Twitter-volgers op om over te stappen naar Signal. Ook klokkenluider Edward Snowden raadt Signal aan. Signal is in handen van een non-profitorganisatie en verzamelt geen gegevens van gebruikers. Berichten, foto’s en andere bestanden die je verstuurt, worden standaard versleuteld op je toestel zelf. Gezichten op foto’s kun je blurren. De software van Signal is open source: dat betekent dat iedereen die er een beetje kaas van gegeten heeft, de code kan inzien.

Er zijn ook wat nadelen: de servers van Signal staan in Amerika en je hebt een telefoonnummer nodig voor je registratie. En de app had vorige week last van een flinke storing omdat het de enorme toeloop van gebruikers niet aan kon.

Threema

Threema

Threema is de enige app in dit rijtje die niet gratis is – en dat maakt dat het verdienmodel van de app wel zo transparant. De app is gebouwd om zo min mogelijk data te verzamelen. Zo kun je de app anoniem gebruiken (het linken van je telefoonnummer en mail is optioneel) en wordt alle communicatie standaard versleuteld. Threema heeft als enige van de genoemde apps zijn eigen servers – die staan in Zwitserland. Andere apps huren elders servercapaciteit in.

Een bezwaar tegen Threema was dat de software niet open source was. Wás, inderdaad. Want sinds vorig jaar is de code van de app wel publiek toegankelijk. Ook heeft Threema zeer recent nog een audit uit laten voeren door externe beveiligingsexperts – en die hebben geleid tot een goed resultaat.

Berichten

Berichten (ook wel bekend als iMessage) is de standaard Messenger-app op je iPhone. Apple heeft privacy natuurlijk hoog in het vaandel staan. iMessage is dan ook zó ontworpen, dat je privacy gewaarborgd blijft. Al je gesprekken zijn versleuteld middels end-to-end-encryptie. Apple kan je berichten niet ontcijferen. Je kunt aangeven dat je berichtgeschiedenis na 30 dagen of 1 jaar gewist moet worden.

Er is één flink minpunt: de blauwe berichtjes worden versleuteld. Dat zijn de berichtjes die je naar andere Apple-gebruikers verstuurt. De groene berichten zijn gewone sms’jes, gericht aan bijvoorbeeld Android-gebruikers. Die worden niet extra beveiligd, en zouden dus in theorie gelezen kunnen worden.

WhatsApp-alternatieven downloaden? Nog een extra tip!

Sinds iOS 14 heeft de App Store iets nieuws: Privacy-informatie op de productpagina van een app. Hierop dienen app-ontwikkelaars aan te geven hoe ze omspringen met je privacy. Als je op de pagina van een app achter ‘Privacy van apps’ op ‘Zie details’ tikt, zie je hoe een app omgaat met je Privacy. Vergelijk dan maar eens de pagina van WhatsApp met die van bijvoorbeeld Telegram …

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Melroy van den Berg
Lezer
Melroy van den Berg

Je mist dus Matrix https://matrix.org/. Als enige echt decentraal en federated.