Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 169Werk slimmer met sneltoetsen 🚀
Cover van iCreate 169

Lees verder onder de advertentie

WhatsApp en privacy? Dit zijn betere alternatieven in 2025

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

WhatsApp is voor velen nog steeds dé manier om contact te houden met vrienden en familie. Maar wie zich verdiept in hoe de app met je gegevens omgaat, komt al snel tot de conclusie dat het allemaal nét iets minder onschuldig is dan het lijkt. Tijd voor iets nieuws!

Lees verder onder de advertentie

WhatsApp versleutelt dan wel je berichten, maar verzamelt intussen een flinke berg metadata: wie je wanneer bericht, hoe vaak je online bent, op welke knopjes je drukt – dat alles komt in handen van moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). Die gegevens worden gebruikt om profielen op te bouwen, je interesses in kaart te brengen en uiteindelijk … om advertenties beter op je af te kunnen vuren.

En hoewel Europese regelgeving sommige van die praktijken een halt toeroept, blijft WhatsApp worstelen met het vertrouwen van gebruikers. Steeds meer mensen zoeken daarom naar een betere optie – apps die níet hun verdienmodel baseren op jouw persoonlijke gegevens. Wij kennen er wel een paar!

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

Alleen voor KPN-klanten: dubbele data + extra korting!

Privacyvriendelijke alternatieven voor WhatsApp

  1. Signal
    1

    Signal

    Signal is dit jaar enorm gegroeid qua gebruikersaantallen. Signal is in handen van een non-profitorganisatie en verzamelt geen gegevens van gebruikers. Berichten, foto’s en andere bestanden die je verstuurt, worden standaard versleuteld op je toestel zelf. Gezichten op foto’s kun je eenvoudig blurren. De software van Signal is open source: dat betekent dat iedereen die er een beetje kaas van gegeten heeft, de code kan inzien.

    De interface is lekker simpel en lijkt op WhatsApp, dus overstappen is zo gedaan. Signal werkt bovendien prima op meerdere apparaten en heeft handige extra’s zoals verdwijnende berichten, een pincode en Face ID-beveiliging. Enige nadeel: je hebt (nog) een telefoonnummer nodig om je aan te melden.

  2. Telegram
    2

    Telegram

    Telegram is en blijft een populair alternatief voor WhatsApp, met een focus op snelheid en gebruiksgemak. Telegram heeft een focus op privacy en beveiliging, en dat blijkt uit verschillende opties van de app. Zo kun je je telefoonnummer verbergen voor andere gebruikers. Verder heeft Telegram versleuteling, zelfvernietigende berichten en de mogelijkheid om berichten achteraf te verwijderen.

    Maar let op: gewone chats zijn níet standaard versleuteld van begin tot eind. Telegram bewaart die gegevens zelf op hun servers. Wel kun je zogenaamde ‘geheime chats’ gebruiken voor als je echt privé wilt blijven. Wees je daar dus bewust van.

  3. Threema
    3

    Threema

    Threema doet er alles aan om jouw gegevens privé te houden. Je hoeft geen telefoonnummer of e-mailadres in te vullen, en alles wat je verstuurt is versleuteld. De servers staan in Zwitserland, dus buiten het bereik van Amerikaanse of andere nieuwsgierige overheden – het voldoet volledig aan de Europese privacyverordening (AVG).. Alles wordt standaard versleuteld en er wordt géén gebruiksdata verzameld. Threema is gebruiksvriendelijk, werkt goed op iPhone, en inmiddels is ook de broncode openbaar (open source).

    Wel is het de enige betaalde app in deze lijst: De app kost een paar euro, maar daar krijg je wel een reclamevrije, veilige ervaring voor terug, zonder advertenties of dataverkoop.

  4. Session
    4

    Session

    Session is dé chat-app voor wie maximale privacy wil, zonder in te leveren op gebruiksgemak. Je hoeft geen telefoonnummer of e-mailadres te geven om een account aan te maken. In plaats daarvan krijg je een uniek ID. Alles wat je stuurt is versleuteld en wordt via een gedecentraliseerd netwerk verzonden – zónder centrale servers, dus ook zonder dat iemand kan meekijken.

    De app ziet eruit als een gewone berichtenapp en werkt prima op de iPhone. Je kunt tekstberichten sturen, bestanden delen, groepsgesprekken voeren en verdwijnende berichten instellen. Bellen of videobellen kan (nog) niet, maar voor anonieme communicatie is dit een van de beste opties die er is.

  5. Berichten
    5

    Berichten

    Berichten (ook wel bekend als iMessage) is de standaard Messenger-app op je iPhone. Apple heeft privacy natuurlijk hoog in het vaandel staan. iMessage is dan ook zó ontworpen, dat je privacy gewaarborgd blijft. Al je gesprekken zijn versleuteld middels end-to-end-encryptie. Apple kan je berichten niet ontcijferen. Je kunt aangeven dat je berichtgeschiedenis na 30 dagen of 1 jaar gewist moet worden.

    Er is één minpunt: de blauwe berichtjes zijn bijzonder privacyvriendelijk. Dat zijn de berichtjes die je naar andere Apple-gebruikers verstuurt. De groene berichten zijn gewone sms’jes, gericht aan bijvoorbeeld Android-gebruikers. Die worden niet extra beveiligd, en informatie hierover verschijnt mogelijk zelfs op je telefoonrekening.

WhatsApp-alternatieven downloaden? Check de privacy

In de App Store vind je iets belangrijks: privacy-informatie op de productpagina van een app. Hierop dienen app-ontwikkelaars aan te geven hoe ze omspringen met je privacy. Als je op de pagina van een app achter ‘Privacy van apps’ op ‘Zie details’ tikt, zie je hoe een app omgaat met je Privacy. Vergelijk dan maar eens de pagina van WhatsApp met die van bijvoorbeeld Telegram …