Terug naar iOS 15 problemen: waar loop jij tegenaan?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 15 problemen: waar loop jij tegenaan?

Door Laura Grootaarts21 september 2021 11:484 min. leestijd158

Gisteren zijn iOS 15 en iPadOS 15 verschenen. Met een heleboel toffe nieuwe functies. Maar ook met wat schoonheidsfoutjes, helaas. Sommige foutjes zijn echte bugs. Softwareproblemen die Apple met een nieuwe update moet verhelpen. Andere dingen zijn eigenlijk geen echte foutjes, maar nieuwe functies die als irritant ervaren kunnen worden. Soms kun je daar nog wat aan doen. Wij zetten de iPadOS en iOS 15 problemen voor je op een rij en geven je de oplossing – als die er is. Dit overzicht wordt nog aangevuld als er nieuwe veelvoorkomende problemen opduiken.

iOS 15 problemen

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wat nou iOS 15 problemen? Ik zie de update niet eens!

Je ziet de iOS 15-update gemakkelijk over het hoofd. Hij staat weliswaar in hetzelfde menu als altijd (Instellingen>Algemeen>Software-update), maar voor de verandering onderaan de pagina. Boven in het scherm staat nota bene dat je iPhone met iOS 14.8 nog up to date is. Lekker verwarrend. Apple heeft wel een goede reden voor het verplaatsen van de melding, meer daarover in ons artikel De iOS 15 update staat op een andere plek – en dit is waarom.

iOS 15 update

Ik mis bepaalde functies

iOS 15 werkt op toestellen van soms wel vijf of zes jaar oud. Vanwege beperkingen in de hardware, mis je soms wat nieuwe functies. De nieuwe interactieve wereldbol? Helaas. Gave animaties in Weer? Sorry. Heb je een iPhone SE (eerste generatie), iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone 8? Dan mis je sowieso deze iOS 15-functies.

Ik heb een nieuwe iPhone en mis alsnog bepaalde functies

Apple heeft bepaalde functies met veel bombarie aangekondigd tijdens de WWDC. Gedurende de zomer is iOS 15 getest. Toen bleek dat er nog het een en ander rammelde. De functies komen in een latere update. Het gaat onder meer om:

  • SharePlay: voor het delen van je scherm en muziek tijdens het facetimen.
  • Universele bediening: voor meer interactie tussen je iPad en Mac
  • Livetekst: was tijdens de bèta beschikbaar op diverse recente iPhones, maar blijkt nu toch alleen voor specifieke talen beschikbaar te zijn. Je schakelt het in via ‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio’.

Ik wil de appbibliotheek op mijn iPad uitzetten

Appbibliotheek

Helaas, dat kan niet. Net zoals op de iPhone is de appbibliotheek voortaan een vast onderdeel. Wel kun je de snelkoppeling naar de appbibliotheek in je Dock uitzetten, via ‘Instellingen>Thuisscherm en Dock’.

Safari is verschrikkelijk

Safari adresbalk verplaatsen

Als je Safari opstart in iOS 15, dan valt meteen op dat de browser er heel anders uitziet. De grootste ergernis? De adres- en zoekbalk staat nu beneden in plaats van boven. Zo heb je hem altijd onder de duim. Op zich is het handig, maar je moet er wel echt even aan wennen. Lukt dat niet, dan kun je nog altijd terugkeren naar het oude design. Lees er meer over in ons artikel Safari adresbalk weer naar boven verplaatsen.

Mijn batterij is nu al leeg

Het is ieder jaar de meest gehoorde klacht als er een nieuwe iOS-versie verschijnt. De batterij loopt veel sneller leeg dan normaal. Na een grote update als iOS 15, doet je telefoon nog van alles op de achtergrond, en dat slurpt energie. En misschien ben je zelf ook wat meer bezig met je telefoon om alle nieuwe functies uit te proberen.

Batterij besparen? Lees ons artikel met 24 tips voor een langere batterijduur. Dit is eigenlijk geschreven voor iOS 14, maar de tips zijn ook van toepassing op iOS 15.

Een app doet het niet

Als er een nieuwe versie van iOS verschijnt, moeten ontwikkelaars hun app soms aanpassen om deze werkend te houden. Voor sommige ontwikkelaars komt de update alsnog als een verrassing. Binnenkort verschijnen er waarschijnlijk diverse app-updates om de problemen te verhelpen.

Loop jij bij het gebruik van iOS 15 ook tegen vreemde dingen aan? Laat het hieronder weten bij de reacties.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

158
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Omdat mijn iPhone toch net even wat belangrijker is dan mijn iPad wacht ik even met updaten naar iOS15 totdat alle bugs wel zo’n beetje bekend zijn, maar wel heb ik zojuist iPadOS 15 geïnstalleerd. De installatie verliep moeizaam en werd telkenmale afgebroken met de pop-up ‘Update kan niet worden geïnstalleerd. Fout bij het installeren van iPadOS 15. Ok.’ Omdat iPadOS15 nog geen 3GB groot was en ik bijna 4GB ruimte over had, had ik de hoop dat de vrije ruimte voldoende was. Waarschijnlijk was dit niet zo. Zojuist had ik mijn iPad aan de MacBook gehangen om up te… Lees meer »

Guus de Rooij
Lezer
Guus de Rooij

Mijn IPhone is waarschijnlijk geüpdatet, maar ik kan mijn scherm nog amper aflezen. De helderheid is zo minimaal. Ik kan de instellingen niet aflezen zodat ik de helderheid niet kan veranderen. Help!

Paul
Lezer
Paul

Gisteravond IPhone + Watch ge-update; ging probleemloos.
Daarna in de nacht de IPad naar Ipad-OS15 ge-update. Ging ook probleemloos.
Standaard zijn er enkele widgets geactiveerd, waardoor ik wat langer moest zoeken naar mijn apps.
Geen echte problemen dus. Al mijn bestaande apps en functies werken goed. De nieuwe functies ben ik aan het uitproberen.
Ben blij dat de favoriete contact(en) weer terug zijn. Verder is de split-screen functie een heel stuk eenvoudiger geworden.

Martijn
Lezer
Martijn

Ik heb mijn iPhone 8plus ge-update. Alleen heb ik bij de mail en Outlook app dat hij niet meer trilt als er een nieuwe mail binnen komt.
Ik heb trillen in instellingen al eens uit en aangezet maar helaas zonder resultaat. Ook heb ik bij in komende mail geen geluid. Bij uitgaande mail nog wel

Sven Matthys
Lezer
Sven Matthys

Dag Martijn,

Ergens geruststellend om te lezen dat ik niet alleen ben, maar het is best wel vervelend om geen melding meer te ontvangen bij een nieuwe e-mail.

Hopelijk komt dit in orde bij één van de volgende updates!

gberendsen@home.nl
Lezer
gberendsen@home.nl

Ook geen geluid bij e-mail

Mandy
Lezer
Mandy

Hoi Martijn hier hetzelfde probleem. Ik krijg geen melding, geen trilling en geen badge.

Noa
Lezer
Noa

hallo
ik heb het zelfde probleem. ik krijg geen meldingen meer

Berg
Lezer
Berg

Ik heb problemen met de app van Noton. Op de Ipad blijft hij aangeven dat er een nieuw besturingssysteem is, terwijl dit al geïnstalleerd is . Op de Ipad lukt het ook niet meer om de update server te bereiken. Melding dat het is mislukt verschijnt iedere keer. Ook is de appstore niet te bereiken op de Ipad.
Batterijen gaan snel leeg.
Verder ondervind ik problemen met whatsapp op de Iphone 12.
Al met al te snel deze versie van IOS geïnstalleerd….

Rik
Lezer
Rik

Mijn iPad Pro 11 inch 2021 heb ik geupdate. Opnieuw opgestart, sindsdien in een loop. Het scherm gaat uit, waarna het toegangsscherm weer even flitst. Daarna weer een rondje dat hij aan het laden is enzovoorts. Krijg hem niet meer door het toegangsscherm heen! Heb de iPad vanavond naar de fabrieksinstellingen gezet via iTunes. Dit mocht helaas niet baten. Morgen Apple Support bellen.

Olgers
Lezer
Olgers

Kreeg ik voorheen 6 apps naast elkaar op het scherm mijn iPad, nu nog meer 5 naast elkaar!

Peter vB
Lezer
Peter vB

Als je widgets op je scherm zet, dan wordt het aantal apps verticaal beperkt van 5 naar 4 rijen (met ieder 6 apps – ik kijk overigens op een iPad Pro in landscape).

Fje
Lezer
Fje

Mijnspatiebalkdoethetnietmeeropmijnduremagickeybord……..Volslagenonbruikbaar! IKgazoApplemaareensbellen

Colinda
Lezer
Colinda

Ik heb na de laatste update 15.1 ook dit probleem, hoe los ik op dat dat spatietoets weer goedwerkt. Aub een serieuze oplossing, ik wil mijn Ipad toetsenbord blijven gebruiken.

Alfons Verbiest
Lezer
Alfons Verbiest

In de mail zie ik geen afbeeldingen meer. Simpel op te lossen, dat wel. Maar ik vind nergens een instelling om dit automatisch in te laden.

Peter
Lezer
Peter

Heb hetzelfde. Kan je mij vertellen hoe ik dit oplos

Jan
Lezer
Jan

Na het installeren van IOS 15 op mijn iPad Pro werkt wifi niet meer. Ook na het herstellen van de netwerkinstellingen nog altijd geen wifi. Help!

Rob
Lezer
Rob

Herkenbaar, zelfde proces gevolgd. Bij mij was het de VPN verbinding die het probleem met wifi veroorzaakte. Deze uitgezet en wifi werkt weer. Zet ik vpn (norton) weer aan dan werkt het weer niet.

Frank
Lezer
Frank

ik heb precies hetzelfde, met norton vpn werkt wifi niet, zet je vpn uit, werkt het wel…

Henk
Lezer
Henk

Norton is bezig de bug te verwijderen! Zie eerder bericht!

Ronald
Lezer
Ronald

Ik had hetzelfde probleem. Ik heb de app van Norton eraf gehaald en opnieuw erop gezet en heb nu geen probleem meer met VPN en WiFi.

Jacco
Lezer
Jacco

Heb voor alsnog geen problemen met iOS 15 op mijn iPhone SE 2020. Ik heb zelfs het idee dat de batterijduur langer geworden is.

patrick
Lezer
patrick

Het terugzetten van een reservecopy lukt niet (iOS 15 & Iphone SE 1ste Gen). Lukte dat wel probleemloos bij de 2020 SE? Via kabel computer of via iCloud gedaan?

Joost
Lezer
Joost

Muziek app stopt met afspelen bij het openen van Whatsapp.

GEERT GUNS
Lezer
GEERT GUNS

Na update naar IOS 15 steeds foutmelding bij uitvoeren van de opdracht snelkiezer

Marcel
Lezer
Marcel

Wat een slechte update van de iPad ios 15. De nieuwe Safari look waardeloos. Een pagina sluiten door het kruis(je) is vaag te zien en zit net als bij de iphone nog steeds boven in. De favorieten zijn tot de rand van het scherm. Maar de grootste flop zit hem in een brede rand zonder apps op het begin scherm (alle pagina’s) Alle apps dicht op elkaar in het midden. Ik heb een ipad mini 5 gen. Voor de update keurig over het scherm verdeeld met meer ruimte tussen de apps. Contact met Apple gehad maar gaven aan maar wat… Lees meer »

Hendrik
Lezer
Hendrik

Mijn iPhone geeft zins de update naar iOS 15 geeft mijn iPhone 7 aan dat het geheugen bijna vol is echter heb ik nog 10 gb over

Ftaj
Lezer
Ftaj

ING & IOS werken niet samen (rampzalig, app start niet eens op) en de helpdesk ING adviseert terugzetten naar fabrieksinstellingen ;-(

Zornitza
Lezer
Zornitza

Kan de ING app op iPhone 13 met iOS 15 niet werkend krijgen. Loopt vast bij het proberen de code in te stellen.
ING medewerker wist er niks van. Het zou iets kleins zijn zei hij. ☺️

Bastiaan
Lezer
Bastiaan

Heb precies hetzelfde

Bakkers
Lezer
Bakkers

Hier ook het probleem. En laat het ook echt een probleem zijn omdat je via de desktop inloggen je met je app moet bevestigen. En als de app dus niet werkt kan je dus gewoon helemaal niet meer op het internet bankieren. Erg fijn als je hier ook je zakelijke rekeningen hebt en betalingen wil doen…..

Serg
Lezer
Serg

Jaa hier ook hetzelfde, ING app wilt niet verder bij de code instellingen 🤦🏻‍♂️

Henk van Dooremolen
Lezer
Henk van Dooremolen

Na het installeren van ios 15 viel het internet van de ipad uit.!,
Dat was bleek naderhand in de winkel, na TWEE dagen getob en getelefoneer met de helpdesk van Apple support, te danken aan VPN van Norton. Die uitgeschakeld, internet weer oke. Met Norton contact opgenomen, aan de bug wordt al gewerkt. Daarna kan ik weer opnieuw installeren!

Romy
Lezer
Romy

Patricia
Lezer
Patricia

Ik kan sinds de update niet meer vanaf de toegangscherm reageren op een whatsapp bericht. Nu kan ik alleen kiezen uit opties of wis.

Roy
Lezer
Roy

Sinds de update loopt bij mij alles vast. Ik heb een iphone 11. Het is voor mij niet meer mogelijk om foto’s te maken. Ze worden niet opgeslagen en het is ook niet mogelijk om ze te versturen. Dan blijft alles hangen. Ook geen filmpjes meer en 9 van de 10 apps lopen vast. Foto’s die ik wil openen krijg ik ingezoomd te zien.

Tot dusver, alles kut!

Sanne
Lezer
Sanne

Ik heb precies hetzelfde en dat is echt vervelend want soms wil je alleen één bericht even snel beantwoorden zonder dat je “laatst gezien” verandert en nu moet ik hem dan via mijn Apple Watch beantwoorden.

Jan
Lezer
Jan

Google maps probleem. Als ik onderweg navigeer met Google maps, dan moet ik na ieder adres deze app volledig sluiten als ik naar een volgend adres wil gaan, als ik na aankomst de Google maps app niet volledig afsluit en het volgende adres erin wilt zetten en druk op starten dan zegt ie vervolgens dat ik op mijn bestemming ben aangekomen , terwijl ik nog geen meter heb gereden , ook is er een probleem als ik een aantal adressen erin zet en dan op volgorde heb gezet dan kan ik alleen naar het eerste adres rijden , bij aankomst… Lees meer »

Knapen Patrick
Lezer
Knapen Patrick

De mobile-banking app van bpost werkt niet meer.

Serge
Lezer
Serge

Bij mij werkt het ook niet meer, ook de Bpost4me app werkt niet meer is de bedrijfsapp met de dienstplanning

Ron Vermeulen
Lezer
Ron Vermeulen

Ik mis sinds de update naar iPados 15 de weer-app.

Ruud Holthuis
Lezer
Ruud Holthuis

De door mij geïnstalleerde widgets doen het niet, zijn blanco. Na een bepaalde tijd werken ze weer. Vervelend!

C.Silvester Adema
Lezer
C.Silvester Adema

probleem met icloud opslag nu zeg dat het vol met een waarschuwing 1 , maar heb gezin icloud van 200gb
gebeld met apple en wordt niet opgelost

Haydee
Lezer
Haydee

Herkenbaar : inhoud van bestanden zijn weg uit de cloud en Apple zegt dat ze dit nooit hebben gehoord, maar mijn bestanden zijn weg en niet meer terug te halen

Sharon
Lezer
Sharon

Tijdens het bekijken van de Instagram Stories hoor ik geen geluid meer. Ik heb de app al opnieuw geïnstalleerd maar het probleem is hier niet mee verholpen.

Johan
Lezer
Johan

Mijn IPAD Air 2020 valt na de update geheel stil, scherm reageer nergens meer op. poging om uit te zetten via de knoppen werkt ook niet omdat ik de schuifknop dan ook niet slepen.
Iemand hier ook problemen mee gehad of nog heeft?
Wel kunnen resetten via iMazing en dan na een dag gebeurt dit weer, dan reageert het scherm weer nergens meer op.
Iemand een oplossing hiervoor?

Dany van landschoot
Lezer
Dany van landschoot

Wij hebben vrijdag de nieuwe update binnen gehaald , we hebben beiden een iPhone 8plus en bij is alles blijkbaar goed gegaan , maar bij de vrouw haar iPhone is er ergens blijkbaar iets mis gelopen Nu kan ze niet meer bellen , sms’jes sturen , geen internet We kunnen ook niets doen via mijn persoonlijke hotspot We geraken zelfs niet meer in het menu voor de instellingen , dus ik heb al van alles geprobeerd , alsook de geforceerde aan en uit Het toestel blijft steeds achter een provider zoeken Ik ben ten einde raad , als er iemand… Lees meer »

Jol
Lezer
Jol

Hier hetzelfde probleem!

joep
Lezer
joep

ik wil de naam van een appgroepje op mijn startscherm wijzigen maar er verschijnt geen toetsenbordje

Caitlynn Kapteijn
Lezer
Caitlynn Kapteijn

Help ik heb een iPhone 8 Plus, maar ik heb de nieuwe update nog niet ik zit nog op de iOS 14.7.1

Iris
Lezer
Iris

De app icoontjes op mijn beginscherm van mijn ipad zijn ineens klein en ook met de toets grote iconen bij instellingen blijven ze klein.

Cis
Lezer
Cis

Mijn app wzpad (waarop ik alle wa berichten kreeg) is verdwenen en ik kan dus ook de wa berichten niet meer op de ipad lezen cq. Schrijven

Jack
Lezer
Jack

SE 2020 en iwatch 6 geupdate
Kan de iwatch wijzerplaat portret niet gebruiken , kan nl geen foto’s uploaden ( bibliotheek zit lekker vol)

Benthe
Lezer
Benthe

Eerst gaf hij de hele tijd een foutmelding met het updaten. Toen via de computer gedaan. Na 2x gelukt. Nu doet de Bluetooth het slecht. Eke minuut stopt het geluid van de YouTube video’s voor 5 seconden

Roel
Lezer
Roel

Vol met fouten! Waardeloos

Marc
Lezer
Marc

Mijn televisie wordt niet meer gevonden voor Airplay… dus kan niet meer van mn telefoon naar tv streamen.

Arnoud Broers
Lezer
Arnoud Broers

Ik las een ander artikel waarbij muziek afspelen via carplay niet werkt. Dit zou op te lossen zijn door de equalizer uit te zetten. Bij mij werkt de routeplanner Sygic via Carplay niet. Ik krijg een blanco kaartscherm in mijn VW golf.
Na het uitzetten van de equalizer krijg ik wel gesproken routeaanwijzingen en de kaart maar die blijft tijdens het rijden op mijn huisadres staan.

shootpetoet
Lezer
shootpetoet

11ProMax naar ios15 ge-Upt. – De problemen met mijn Homekit domotica losten zich blijkbaar vanzelf op, tijdens de lange periode nadat de routers en hubs al waren herstart of gereset. Raar. – GSM per USB aan de PC: foto’s vd phone proberen openen in de verkenner geeft foutmeldingen en crashes. Dat probleem blijkt een hoop mensen te treffen als je ’t googelt. Nochtans zijn je foto’s NIET beschadigd en kan je ze (ook gewoon met je verkenner) nog altijd selecteren, copy-pasten en/of verplaatsen naar andere mappen op pc, van waaruit ze prima te openen of bewerken blijken te zijn. –… Lees meer »

Ron lakerveld
Lezer
Ron lakerveld

Ik heb problemen met het openen van bepaalde websites met de vernieuwde browser.bij chat programma’s valt het beeld steeds weg(word grijs) op mijn iphone

Kris
Lezer
Kris

Ik heb een IPhone 11 en sinds de update kan ik geen filmpjes meer afspelen. Iemand enig idee hoe dit weer kan?

Chris
Lezer
Chris

Dit heb ik ook, en was hier aan het zoeken naar de oplossing. YouTube doet het wel maar filmpjes in Safari niet. Ik denk dat hij ze blokkeert ivm reclames?

Franca
Lezer
Franca

Mijn iPhone XR kan mijn simkaart niet meer vinden. Hij werkt wel in een oude iPhone. Netwerkinstellingen gereset maar mocht niet baten

nic vis
Lezer
nic vis

sinds installatie blijf ik van elke gemiste oproep om de 5-10 min een bericht ontvangen dat ik die oproep gemist heb. heel irritant

Stijn
Lezer
Stijn

Sinds ios15 doet mijn mobiel internet het niet op de iohone8.

Sidney
Lezer
Sidney

Bij het typen reageert mijn iPad niet meer direct. Soms moet ik een aantal seconden wachten. Het lijkt wel of er op dat moment veel geheugen gebruikt wordt. Dit geldt voor zowel bij het maken van bijvoorbeeld een afspraak. Of een nieuwe notitie/herinnering

Fadwa
Lezer
Fadwa

Ik kan sinds de update niet meer vanaf de toegangscherm reageren op een whatsapp bericht. Nu kan ik alleen kiezen uit opties of wis.

Sanne
Lezer
Sanne

Ik heb precies hetzelfde en dat is echt vervelend want soms wil je alleen één bericht even snel beantwoorden zonder dat je “laatst gezien” verandert en nu moet ik hem dan via mijn Apple Watch beantwoorden.

Gerard van Balen
Lezer
Gerard van Balen

Nieuwe iphone 13 geeft aan dat update voor ios 15 klaar staat. Installatie lukt niet omdat volgende de iphone er geen verbinding is met het internet. Dit klopt niet.
Geprobeerd ook via finder. Lukt ook niet. geeft aan onbekende fout.
Iemand een idee?

Bas
Lezer
Bas

iPhone 12pro/iOS 15 update;

Bij afspelen FB filmpje loopt het geluid vh filmpje door tijdens een inkomende oproep. Ofwel onverstaanbaar gesprek. Waardeloos!

Marianne
Lezer
Marianne

IPadOS 15 geïnstalleerd. (beetje dom, blijkt nu) Maar nu gaan Norton 360 en iOS15 niet meer samen. Telkens als ik mijn iPad open gaat Norton eindeloos scannen en kan ik geen mail binnen halen voordat de scan klaar is. Surfen op internet kan ik helemaal vergeten. Door dat scannen is mijn iPad erg traag in gebruik.
Ik heb vanalles al geprobeerd. Maar ik denk dat ik Norton er vanaf haal.
Mijn iPhone en Mac Book werk ik voorlopig maar niet bij.

martijn
Lezer
martijn

Ik ben in bezit van een iphone 6S, na update van IOS 14 naar IOS 15 stop de home button er mee. wel werkt de vingerafdruk nog.
nu dacht ik dit is wel heel toevallig. maar mij vrouw heeft precies het zelfde naar de update. we hebben een poging gedaan om de software er op nieuw er op te zetten. via de pc door herstel mijn Iphone. zonder succes. herkent iemand dit ? is er een oplossing voor?

Marc
Lezer
Marc

Ik heb het nu een aantal dagen draaien op mijn 12 Pro, maar veel verbindingsproblemen die ik voor de update niet had. Het maakt niet uit of het via het 5G netwerk of Wi-Fi is.
En ja, ik heb al een heel aantal oplossingen geprobeerd die er op verschillende sites staan.

Nicol
Lezer
Nicol

.