Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 15 problemen: waar loop jij tegenaan?

Auteur: Laura Grootaarts
158 reacties
iOS 15 problemen


Lees verder na de advertentie

Gisteren zijn iOS 15 en iPadOS 15 verschenen. Met een heleboel toffe nieuwe functies. Maar ook met wat schoonheidsfoutjes, helaas. Sommige foutjes zijn echte bugs. Softwareproblemen die Apple met een nieuwe update moet verhelpen. Andere dingen zijn eigenlijk geen echte foutjes, maar nieuwe functies die als irritant ervaren kunnen worden. Soms kun je daar nog wat aan doen. Wij zetten de iPadOS en iOS 15 problemen voor je op een rij en geven je de oplossing – als die er is. Dit overzicht wordt nog aangevuld als er nieuwe veelvoorkomende problemen opduiken.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Wat nou iOS 15 problemen? Ik zie de update niet eens!

Je ziet de iOS 15-update gemakkelijk over het hoofd. Hij staat weliswaar in hetzelfde menu als altijd (Instellingen>Algemeen>Software-update), maar voor de verandering onderaan de pagina. Boven in het scherm staat nota bene dat je iPhone met iOS 14.8 nog up to date is. Lekker verwarrend. Apple heeft wel een goede reden voor het verplaatsen van de melding, meer daarover in ons artikel De iOS 15 update staat op een andere plek – en dit is waarom.

iOS 15 update

Ik mis bepaalde functies


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

iOS 15 werkt op toestellen van soms wel vijf of zes jaar oud. Vanwege beperkingen in de hardware, mis je soms wat nieuwe functies. De nieuwe interactieve wereldbol? Helaas. Gave animaties in Weer? Sorry. Heb je een iPhone SE (eerste generatie), iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone 8? Dan mis je sowieso deze iOS 15-functies.

Ik heb een nieuwe iPhone en mis alsnog bepaalde functies

Apple heeft bepaalde functies met veel bombarie aangekondigd tijdens de WWDC. Gedurende de zomer is iOS 15 getest. Toen bleek dat er nog het een en ander rammelde. De functies komen in een latere update. Het gaat onder meer om:

  • SharePlay: voor het delen van je scherm en muziek tijdens het facetimen.
  • Universele bediening: voor meer interactie tussen je iPad en Mac
  • Livetekst: was tijdens de bèta beschikbaar op diverse recente iPhones, maar blijkt nu toch alleen voor specifieke talen beschikbaar te zijn. Je schakelt het in via ‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio’.

Ik wil de appbibliotheek op mijn iPad uitzetten

Appbibliotheek

Helaas, dat kan niet. Net zoals op de iPhone is de appbibliotheek voortaan een vast onderdeel. Wel kun je de snelkoppeling naar de appbibliotheek in je Dock uitzetten, via ‘Instellingen>Thuisscherm en Dock’.

Safari is verschrikkelijk

Safari adresbalk verplaatsen

Als je Safari opstart in iOS 15, dan valt meteen op dat de browser er heel anders uitziet. De grootste ergernis? De adres- en zoekbalk staat nu beneden in plaats van boven. Zo heb je hem altijd onder de duim. Op zich is het handig, maar je moet er wel echt even aan wennen. Lukt dat niet, dan kun je nog altijd terugkeren naar het oude design. Lees er meer over in ons artikel Safari adresbalk weer naar boven verplaatsen.

Mijn batterij is nu al leeg

Het is ieder jaar de meest gehoorde klacht als er een nieuwe iOS-versie verschijnt. De batterij loopt veel sneller leeg dan normaal. Na een grote update als iOS 15, doet je telefoon nog van alles op de achtergrond, en dat slurpt energie. En misschien ben je zelf ook wat meer bezig met je telefoon om alle nieuwe functies uit te proberen.

Batterij besparen? Lees ons artikel met 24 tips voor een langere batterijduur. Dit is eigenlijk geschreven voor iOS 14, maar de tips zijn ook van toepassing op iOS 15.

Een app doet het niet

Als er een nieuwe versie van iOS verschijnt, moeten ontwikkelaars hun app soms aanpassen om deze werkend te houden. Voor sommige ontwikkelaars komt de update alsnog als een verrassing. Binnenkort verschijnen er waarschijnlijk diverse app-updates om de problemen te verhelpen.

Loop jij bij het gebruik van iOS 15 ook tegen vreemde dingen aan? Laat het hieronder weten bij de reacties.