Terug naar Opmerkelijk: deze 8 iOS 15-functies zijn er alleen voor nieuwste iPhones
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opmerkelijk: deze 8 iOS 15-functies zijn er alleen voor nieuwste iPhones

Door Koen van Ekeren15 juni 2021 11:433 min. leestijd8

Apple had onlangs goed nieuws voor mensen zonder splinternieuwe iPhone: alle iPhones die geschikt zijn voor iOS 14, kunnen straks de overstap naar iOS 15 maken. Maar wat Apple nog niet vertelde, is dat veel iOS 15-functies exclusief zijn voor de nieuwste iPhones …

iOS 15

iOS 15: deze functies zijn er niet voor oudere iPhones

Op 7 juni presenteerde Apple de grote nieuwe functies die dit jaar naar de iPhone komen. Belangrijke vernieuwingen van iOS 15 zijn de Focus-functie, het vernieuwde FaceTime, de verbeterde Weer-app en Livetekst.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Helaas blijken veel van de functies niet naar alle iPhones met iOS 15 te komen. Ze zijn alleen beschikbaar voor een iPhone met een A12 Bionic-chip of nieuwer. Dat zijn de iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11 (Pro), iPhone SE (tweede generatie) en iPhone 12 (Pro). Heb je een iPhone SE (eerste generatie), iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone 8? Dan moet je deze acht functies missen:

 1. Navigeren in AR. Te voet aan het navigeren met Apple Kaarten? Kijk door het scherm van je iPhone en de AR-weergave laat zien welke kant je op moet.
 2. Interactieve wereldbol in Kaarten. Alleen met de nieuwste iPhones kun je de interactieve 3D-wereldbol van Apple Kaarten ontdekken, die verbeterde details heeft voor bergketens, woestijnen, bossen en meer.
 3. Livetekst. Met livetekst kun je tekst van foto’s kopiëren en plakken. Werkt helaas nog niet in het Nederlands – en met oudere iPhones dus in geen enkele taal.
 4. Visual Look Up. Via de camera van je iPhone kom je meer te weten over kunstwerken, bezienswaardigheden, planten, dieren en meer. Je kunt er zelfs boeken mee vinden.
 5. Portretmodus op FaceTime. De portretmodus is nu ook met FaceTime te gebruiken, waarbij de achtergrond wazig wordt.
 6. Ruimtelijke audio op FaceTime. Heb je AirPods in en ben je met meerdere mensen aan het FaceTimen, dan lijkt de stem uit de richting te komen van waaruit de persoon te zien is. Het is bijna alsof ze bij je in de huiskamer zitten.
 7. Sleutels in Apple Wallet. In de Wallet-app kun je straks allerlei digitale sleutels kwijt, zodat je via je iPhone deuren opent.
 8. Geanimeerde achtergronden in Weer. Er zijn duizenden variaties van geanimeerde achtergronden die de positie van de zon, wolken en neerslag nauwkeurig weergeven. Maar niet op een oudere iPhone.

Dat de wat oudere iPhones zoveel functies moeten missen, is opmerkelijk. Doorgaans zijn (vrijwel) alle functies van een grote iOS-release toegankelijk voor alle iPhones die met het besturingssysteem overweg kunnen.

Release

Het duurt overigens nog even tot iOS 15 voor iedereen beschikbaar is. Naar verwachting brengt Apple het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone eind september uit.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

8
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Patrick
Lezer
Patrick

Rond welke periode komt i phone 13 uit ik zou graag op de hoogte gehouden worden zo dat ik er snel bij ben ik heb nu een 10 pro 512 gb

John
Lezer
John

Vreemde inhoud van dit artikel en ook wat suggestief. Blijkbaar wordt er in IOS15 beter gebruik gemaakt van de A12 Bionic chip. Deze oplossing waarbij de basis van IOS15 nog bruikbaar is voor de oudere toestellen is duurzamer dan ze nu al aan de kant zetten als niet meer te gebruiken.

Rene
Lezer
Rene

Ik ben het helemaal met John eens.
Jammer dat Apple ons zo richting de weggooi wereld duwt, terwijl we aan alle kanten duurzamer wil zijn en leven.

Het voelt als dwangmatig nieuwe producten te willen slijten. Apple let op dit kan je klanten met een duurzame instelling gaan kosten. Waarbij het niet alleen om een iPhone zal gaan. De meeste Apple gebruikers zoals ik hebben alles van Apple

Mario
Lezer
Mario

Denk dat de Android wereld nog slechter doet
Maar 1 ding is zeker: we leven jammer genoeg in een weggooimaatschappij

Ignace Van Bost
Lezer
Ignace Van Bost

Heel juist Rene

Abel Jagersma
Lezer
Abel Jagersma

Zou Apple nog een tussentijdse update geven voor de accu problemen met 14.6? Dat zou hun wel sieren. Heb deze update geïnstalleerd maar is een ramp voor de accu duur. Via help desk van Apple geprobeerd terug naar 13.0 te gaan maar ik was te laat. Kon niet meer

Ingrid van Kuijk
Lezer
Ingrid van Kuijk

Ik kwam er net op tijd achter gelukkig, dus de automatische update maar ff afgezet want mijn accu loopt al op het eind….

Rein
Lezer
Rein

Ik vind het helemaal niet raar, kijkend naar de benodigde reken- en GPU kracht van het merendeel van deze functies en de technologische ontwikkelingen de afgelopen jaren die dit mogelijk maken. Weggooi maatschappij? Na 3 jaar is mijn iPhone 8 vervangen voor een iPhone 12 en dat lijkt me een prima gebruikstermijn van dergelijke technologie.