Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Opmerkelijk: deze 8 iOS 15-functies zijn er alleen voor nieuwste iPhones

Auteur: Koen van Ekeren
8 reacties
iOS 15


Lees verder na de advertentie

Apple had onlangs goed nieuws voor mensen zonder splinternieuwe iPhone: alle iPhones die geschikt zijn voor iOS 14, kunnen straks de overstap naar iOS 15 maken. Maar wat Apple nog niet vertelde, is dat veel iOS 15-functies exclusief zijn voor de nieuwste iPhones …

iOS 15: deze functies zijn er niet voor oudere iPhones

Op 7 juni presenteerde Apple de grote nieuwe functies die dit jaar naar de iPhone komen. Belangrijke vernieuwingen van iOS 15 zijn de Focus-functie, het vernieuwde FaceTime, de verbeterde Weer-app en Livetekst.

Helaas blijken veel van de functies niet naar alle iPhones met iOS 15 te komen. Ze zijn alleen beschikbaar voor een iPhone met een A12 Bionic-chip of nieuwer. Dat zijn de iPhone XR, iPhone XS, iPhone 11 (Pro), iPhone SE (tweede generatie) en iPhone 12 (Pro). Heb je een iPhone SE (eerste generatie), iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone 8? Dan moet je deze acht functies missen:

  1. Navigeren in AR. Te voet aan het navigeren met Apple Kaarten? Kijk door het scherm van je iPhone en de AR-weergave laat zien welke kant je op moet.
  2. Interactieve wereldbol in Kaarten. Alleen met de nieuwste iPhones kun je de interactieve 3D-wereldbol van Apple Kaarten ontdekken, die verbeterde details heeft voor bergketens, woestijnen, bossen en meer.
  3. Livetekst. Met livetekst kun je tekst van foto’s kopiëren en plakken. Werkt helaas nog niet in het Nederlands – en met oudere iPhones dus in geen enkele taal.
  4. Visual Look Up. Via de camera van je iPhone kom je meer te weten over kunstwerken, bezienswaardigheden, planten, dieren en meer. Je kunt er zelfs boeken mee vinden.
  5. Portretmodus op FaceTime. De portretmodus is nu ook met FaceTime te gebruiken, waarbij de achtergrond wazig wordt.
  6. Ruimtelijke audio op FaceTime. Heb je AirPods in en ben je met meerdere mensen aan het FaceTimen, dan lijkt de stem uit de richting te komen van waaruit de persoon te zien is. Het is bijna alsof ze bij je in de huiskamer zitten.
  7. Sleutels in Apple Wallet. In de Wallet-app kun je straks allerlei digitale sleutels kwijt, zodat je via je iPhone deuren opent.
  8. Geanimeerde achtergronden in Weer. Er zijn duizenden variaties van geanimeerde achtergronden die de positie van de zon, wolken en neerslag nauwkeurig weergeven. Maar niet op een oudere iPhone.

Dat de wat oudere iPhones zoveel functies moeten missen, is opmerkelijk. Doorgaans zijn (vrijwel) alle functies van een grote iOS-release toegankelijk voor alle iPhones die met het besturingssysteem overweg kunnen.

Release


kooptip

Het duurt overigens nog even tot iOS 15 voor iedereen beschikbaar is. Naar verwachting brengt Apple het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone eind september uit.