Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 14.5 is grote update: dit zijn de 7 nieuwe functies

Auteur: Koen van Ekeren
13 reacties
iOS 14.5 functies


Lees verder na de advertentie

Apple heeft onlangs iOS 14.5 en iPadOS 14.5 beschikbaar gesteld! De tussentijdse software-update voegt verrassend veel verbeteringen toe. Interessant is dat je de iPhone nu kunt ontgrendelen via je Apple Watch, en er zijn meer nieuwe iOS 14.5 functies.

1. iPhone ontgrendelen met Watch

Meestal brengen late tussentijdse updates niet zoveel nieuws onder de zon, zoals bij iOS 14.4. Maar voor de volgende tussentijdse-update heeft iOS 14.5 verrassend veel nieuwe functies.

Het belangrijkste is de mogelijkheid om een iPhone te ontgrendelen via je Apple Watch. Dit is ideaal voor als je een mondkapje op hebt, en ontgrendelen niet lukt omdat Face ID vereist is. Draag je een Apple Watch om je pols, dan is dit met iOS 14.5 al genoeg om je iPhone te ontgrendelen.

2. Privacy

https://twitter.com/iPhoneiOSUpdate/status/1354739417559121921?s=20


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Een andere interessante verbetering is App Tracking Transparency. Nu hebben app-ontwikkelaars altijd toegang tot de advertentie-ID van een gebruiker, zodat ze de activiteit van een persoon op apps en websites kunnen volgen.

In iOS 14.5 voegde Apple een belangrijke privacy-functie toe, waardoor ze dit niet zomaar mogen doen. Ontwikkelaars zijn dan verplicht om hiervoor je toestemming te vragen. Open je een app, dan krijg je een trackingverzoek, met de vraag of de app je mag traceren. Kies je voor ‘App vragen om niet te volgen’, dan zijn ontwikkelaars verplicht de keuze van de gebruiker te respecteren. Gebeurt dit niet en proberen ze op een andere manier een gebruiker te traceren, dan kan de app worden verwijderd uit de App Store, waarschuwde Apple al eerder.

Meer iOS 14.5 functies

Naast deze twee grote verbeteringen, zijn er meer leuke nieuwigheden ontdekt in de bèta. We zetten ze hieronder op een rij.

3. Hé Siri, noodoproep!

Siri noodoproep iOS 14.5

Ben je in gevaar? Dan zou Siri ooit je leven kunnen redden. Vanaf iOS 14.5 kun je de spraakassistent vertellen dat je in nood bent, waarna Siri de hulpdiensten belt. Voordat hij contact opneemt toont Siri een timer van 5 seconden. Zo is er nog tijd om het gesprek te annuleren.

4. iPhone 12: 5G met dualsim

De nieuwe iPhone 12-serie ondersteunt 5G, maar nog niet in combinatie met eSIM. iOS 14.5 brengt daar verandering in; voor het eerst kun je 5G gebruiken als er twee simkaarten tegelijk actief zijn. Hierbij gaat het om een fysieke simkaart en een eSIM.

5. Ondersteuning PS5-controller

Met iOS 14.5 en iPadOS 14.5 kun je de nieuwste PlayStation 5 Dualsense en Xbox Series X-controller gebruiken met de iPhone en iPad. Waarschijnlijk kan ook de Apple TV ermee overweg, na de tvOS 14.5-update.

6. Herinneringen-app: sorteren en printen

In de Herinneringen-app zijn lijsten voor het eerst te sorteren. Dit kan bijvoorbeeld op toevoegingsdatum, bewerkingsdatum en prioriteit. Er is ook een print-optie toegevoegd.

7. Herontwerp Podcast-app

Met iOS 14.5 heeft Apple de gebruikersinterface van de Podcast-app aangepast. Het gaat een paar kleine aanpassingen.

Wil je meer vernieuwingen van iOS 14.5 kennen? Bekijk ons artikel Aan de slag met al het nieuws in iOS 14.5 voor veel meer nieuwe functies.