Terug naar iOS 14.5 is grote update: dit zijn de 7 nieuwe functies
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 14.5 is grote update: dit zijn de 7 nieuwe functies

Door Koen van Ekeren5 mei 2021 11:103 min. leestijd13

Apple heeft onlangs iOS 14.5 en iPadOS 14.5 beschikbaar gesteld! De tussentijdse software-update voegt verrassend veel verbeteringen toe. Interessant is dat je de iPhone nu kunt ontgrendelen via je Apple Watch, en er zijn meer nieuwe iOS 14.5 functies.

iOS 14.5 functies

1. iPhone ontgrendelen met Watch

Meestal brengen late tussentijdse updates niet zoveel nieuws onder de zon, zoals bij iOS 14.4. Maar voor de volgende tussentijdse-update heeft iOS 14.5 verrassend veel nieuwe functies.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Het belangrijkste is de mogelijkheid om een iPhone te ontgrendelen via je Apple Watch. Dit is ideaal voor als je een mondkapje op hebt, en ontgrendelen niet lukt omdat Face ID vereist is. Draag je een Apple Watch om je pols, dan is dit met iOS 14.5 al genoeg om je iPhone te ontgrendelen.

2. Privacy

Een andere interessante verbetering is App Tracking Transparency. Nu hebben app-ontwikkelaars altijd toegang tot de advertentie-ID van een gebruiker, zodat ze de activiteit van een persoon op apps en websites kunnen volgen.

In iOS 14.5 voegde Apple een belangrijke privacy-functie toe, waardoor ze dit niet zomaar mogen doen. Ontwikkelaars zijn dan verplicht om hiervoor je toestemming te vragen. Open je een app, dan krijg je een trackingverzoek, met de vraag of de app je mag traceren. Kies je voor ‘App vragen om niet te volgen’, dan zijn ontwikkelaars verplicht de keuze van de gebruiker te respecteren. Gebeurt dit niet en proberen ze op een andere manier een gebruiker te traceren, dan kan de app worden verwijderd uit de App Store, waarschuwde Apple al eerder.

Meer iOS 14.5 functies

Naast deze twee grote verbeteringen, zijn er meer leuke nieuwigheden ontdekt in de bèta. We zetten ze hieronder op een rij.

3. Hé Siri, noodoproep!

Siri noodoproep iOS 14.5

Ben je in gevaar? Dan zou Siri ooit je leven kunnen redden. Vanaf iOS 14.5 kun je de spraakassistent vertellen dat je in nood bent, waarna Siri de hulpdiensten belt. Voordat hij contact opneemt toont Siri een timer van 5 seconden. Zo is er nog tijd om het gesprek te annuleren.

4. iPhone 12: 5G met dualsim

De nieuwe iPhone 12-serie ondersteunt 5G, maar nog niet in combinatie met eSIM. iOS 14.5 brengt daar verandering in; voor het eerst kun je 5G gebruiken als er twee simkaarten tegelijk actief zijn. Hierbij gaat het om een fysieke simkaart en een eSIM.

5. Ondersteuning PS5-controller

Met iOS 14.5 en iPadOS 14.5 kun je de nieuwste PlayStation 5 Dualsense en Xbox Series X-controller gebruiken met de iPhone en iPad. Waarschijnlijk kan ook de Apple TV ermee overweg, na de tvOS 14.5-update.

6. Herinneringen-app: sorteren en printen

In de Herinneringen-app zijn lijsten voor het eerst te sorteren. Dit kan bijvoorbeeld op toevoegingsdatum, bewerkingsdatum en prioriteit. Er is ook een print-optie toegevoegd.

7. Herontwerp Podcast-app

Met iOS 14.5 heeft Apple de gebruikersinterface van de Podcast-app aangepast. Het gaat een paar kleine aanpassingen.

Wil je meer vernieuwingen van iOS 14.5 kennen? Bekijk ons artikel Aan de slag met al het nieuws in iOS 14.5 voor veel meer nieuwe functies.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 14
Bekijk dit dossier

13
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Steven
Lezer
Steven

Ik heb al sinds de IPhone 12 Pro uit kwam 5G via een e-sim dus de opmerking dat dat nu nog niet kan klopt niet.

Mark
Lezer
Mark

Het meest irritante vindt ik “recent” kijk je naar iets dat privé is, ziet iedereen het in “recent” Android samsung kun je geschiedenis wissen en wist hij niet de afbeeldingen maar iPhone Apple wel. Android Samsung heeft ingebouwde map intern met pincode, fingerprint. Apple heeft het niet, behalve verbergen en loopt hiermee jaren achter. Afbeeldingen bewerken heeft Samsung Android veel mogelijkheden, Apple daarentegen loopt jaren achter. Wil je een afbeelding bewerken met tekst collage maken dan ben je verplicht derden apps te installeren om dit te kunnen. Klik op een afbeelding en je ziet hoeveel mb en welk formaat in… Lees meer »

Heinrich
Lezer
Heinrich

Duh, met de debiele hoeveelheid bloatware die ongevraagd op jouw Samsung-met-Android-spyware meegeleverd krijgt is er altijd wel iets te vinden waar je bij iOS gelukkig zelf nog mag bepalen of je een app wilt installeren. En dat noem je dan een voorsprong op iOS? Dikke lol. Tel zelf maar even hoeveel meuk er op je phone zit, waarschijnlijk zit daar al een app voor in je rammelkast: Samsung Bloatware List To make your job easier, I have prepared a list of safe to remove apps on your Samsung device. The pre-installed apps listed below are found on the Galaxy S9,… Lees meer »

Frits
Lezer
Frits

Zit echt niks tussen waar ik op zat te wachten.. Op de tracking functie na dan.

Jose
Lezer
Jose

Is het steeds opnieuw vragen van je mail wachtwoord eindelijk eens opgelost? Leuk al die nieuwe functionaliteit maar het fixen van bestaande problemen bij gebruikers zouden ze ook eens aan moeten werken.

Cinthia
Lezer
Cinthia

Dan ben ik niet de “enige” die er last van heeft. Nu heeft m’n tel soms kuren, maar ik was al van plan nieuwe te bestellen aangezien die zulke rare dingen aan blijft geven.

Paul
Lezer
Paul

Dit antwoord kreeg ik vandaag bij de Q & A van Koen van Ekeren:

Dit is een veelvoorkomend probleem bij Outlook-gebruikers, inderdaad erg storend. Hopelijk wordt dit met een software-update opgelost. Wat nu wel schijnt te kunnen werken, is het verwijderen van je account uit de Mail-app en het account opnieuw toe te voegen. Dit doe je via ‘Instellingen>Mail>Accounts’. Misschien is het probleem hiermee opgelost.

Rob
Lezer
Rob

Het zou een welke aanvulling zijn als het eindelijk eens mogelijk wordt om per nummer (dual sim) een standaard beltoon een in te kunnen stellen…

Rob
Lezer
Rob

Nog steeds kan ik de iPhone 12 niet draadloos opladen in de auto of op een thuislader. Wie weet er meer van?

Krj
Lezer
Krj

Is het misschien geen idee om voor de iphone 11 en 12 en 12 pro max, als er weer een nieuwe iOS update uit komen, om dan automatisch vinger afdruk scanner erin te doen? Samen met face id, want er zijn ook genoeg mensen die geen Apple Watch hebben, om de telefoon te ontgrendelen.

Hvv
Lezer
Hvv

Dat gaat niet werken, vrees ik. Bij de vinger scanner heb je een stukje hardware nodig en een stukje software. Dit kan niet zomaar opgelost worden met alleen maar software.