Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Aan de slag met al het nieuws in iOS 14.5

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Vanavond is iOS 14.5 verschenen! Voor een tussentijdse update, heeft iOS 14.5 verrassend veel nieuwe functies. Voor de iPad is iPadOS 14.5 uit. Met grotendeels dezelfde vernieuwingen, plus nog wat extra’s. Wil je de nieuwe functies direct uitproberen? Wij laten je zien wat er allemaal nieuw is.

iOS 14.5

 1. App-tracking wordt transparanter
 2. 217 nieuwe emoji’s
 3. iPhone ontgrendelen met Apple Watch bij mondkapje
 4. Live Songteksten delen vanuit Apple Music
 5. Sorteren en printen in Herinneringen
 6. iPhone 12: 5G met dual sim
 7. Ondersteuning voor nieuwe gamecontrollers
 8. Compleet nieuwe look voor Podcasts
 9. Kalibreren batterij
 10. iPad: kleine verbeteringen

1. App-tracking wordt transparanter

App tracking

Ontwikkelaars moeten nu eerst verplicht om toestemming vragen voordat ze je mogen volgen. Zo kunnen ze je activiteit op apps en websites in de gaten houden, bijvoorbeeld om gerichte advertenties voor te schotelen. In het vervolg krijg je een trackingverzoek en als je aangeeft dat je niet gevolgd wilt worden, heeft de maker van de app dat te respecteren. Tot nu toe was het in sommige gevallen niet verplicht om toestemming te vragen. Ga naar ‘Instellingen>Privacy>Tracking’ om te zien welke apps je toestemming hebt gegeven. Hier moet je ook zijn om je eerder verleende toestemming weer in te trekken.

2. 217 nieuwe emoji’s


kooptip

Omdat we nog niet genoeg nieuwe emoji’s hebben, voegt Apple met iOS 14.5 maar liefst 217 nieuwe emoji’s toe. Dat is overigens bijzonder creatief gerekend. Eigenlijk zijn er maar vijf écht nieuwe emoji’s, namelijk zuchtend, in de wolken, gehypnotiseerd, een brandend hart en een gerepareerd hart.

De overige ‘nieuwe’ emoji betreffen bekende emoji’s die we al kennen en die zijn aangepast. Bijvoorbeeld de koptelefoon (voortaan een AirPods Max) en een injectienaald (nu zonder bloed). Ook zijn er nu weer meer variaties mogelijk qua gender en huidskleuren.

3. iPhone ontgrendelen met Apple Watch bij mondkapje

Face ID leek in 2017 zo’n geniale toevoeging aan de iPhone, maar nu we met mondkapjes rondlopen is gezichtsherkenning niet zo handig. Vanaf nu kun je je iPhone ook ontgrendelen met je Apple Watch. Als je je iPhone probeert te ontgrendelen en Face ID daarbij een mondkapje detecteert, verloopt de authenticatie via je Apple Watch. Je geeft hiervoor eerst eenmalig toestemming via ‘Instellingen>Face ID en toegangscode’.

Je Watch moet wel aan enkele eisen voldoen:

 • Hij moet geüpdatet zijn naar watchOS 7.4.
 • Hij moet om je pols zitten
 • Je iPhone is in de buurt.
 • De Apple Watch is beschermd met een wachtwoord en je hebt hem ontgrendeld.

In de onderstaande video zie je hoe het ontgrendelen verloopt. Je hoeft overigens niet zoals in het filmpje je horloge zo pontificaal voor je gezicht te houden – hier is dat puur ter demonstratie gedaan.

4. Live Songteksten delen vanuit Apple Music

Apple Music Songteksten delen

Vanuit de app Muziek kun je voortaan specifieke delen van songteksten delen. Je kiest een of meerdere zinnen en die kun je vervolgens delen in je Instagram Stories of via iMessage. Het werkt zo:

 • Speel een liedje af in Apple Music. Open de speler, zodat de songtekst zichtbaar is. Het tekstballonnetje linksonder moet geselecteerd zijn.
 • Druk wat langer op de zin die je wilt delen.
 • In het Deel-paneel tik je eventueel nog op wat extra blokken met zinnen die je wilt delen.
 • Kies de manier van delen.

Deel je de songtekst via bijvoorbeeld iMessage, dan krijgt de ontvanger een mogelijkheid om een preview van het nummer te beluisteren: die begint dan precies op het moment dat de door jou geselecteerde zinnen voorbij komen.

5. Sorteren en printen in Herinneringen

Herinneringen sorteren

De app Herinneringen heeft vanaf nu meer sorteermogelijkheden. Je kunt je takenlijstjes nu ordenen op vervaldatum, aanmaakdatum, prioriteit en naam. Dat doe je als volgt:

 • Open een takenlijstje in Herinneringen.
 • Tik rechtsboven op de bol met de drie puntjes.
 • Tik op ‘Sorteer op’.
 • Kies de sorteervolgorde.

Omdat sommige mensen het toch fijner vinden om hun lijstjes op papier af te vinken, is het nu ook mogelijk om lijsten af te drukken. Dat werkt zo:

 • Open een takenlijstje in Herinneringen.
 • Tik rechtsboven op de bol met de drie puntjes.
 • Tik op ‘Druk af’.

Je hebt hiervoor een AirPrint-printer nodig. Het is goed om te weten dat de nieuwste mogelijkheden van Herinneringen ook zijn doorgevoerd in macOS.

6. iPhone 12: 5G met dual sim

De iPhone 12 is de eerste iPhone met ondersteuning voor 5G. Ook dual sim wordt ondersteund – daarbij gebruik je een ‘gewoon’ simkaartje en een eSim. Maar beide tegelijk? Dat ging tot nu toe nog niet. Heb je op je iPhone 12 twee telefoonnummers, dan kon je geen 5G gebruiken en werd er op beide lijnen teruggeschakeld naar het 4G-netwerk. Met iOS 14.5 is dit probleem verholpen en werkt 5G ook in combinatie met dual sim.

7. Ondersteuning voor nieuwe gamecontrollers

game controller verbinden iOS 14.5

Speel je weleens games op je iPhone of iPad? Bijvoorbeeld via Apple Arcade? Dankzij iOS 14.5 krijg je ondersteuning voor de nieuwste gamecontrollers, namelijk de PlayStation 5 Dualsense en Xbox Series X-controller. Pairen doe je via het bluetooth-menu van je iPhone: op de controller start je de pairingmodus door de juiste combinatie van knoppen ingedrukt te houden.

8. Compleet nieuwe look voor Podcasts

Podcasts redesign

De app Podcasts heeft een compleet nieuwe en kleurrijke look. Alhoewel: compleet nieuw … Hij doet nu sterk denken aan de app Muziek. De overzichtspagina van een podcast is nu veel duidelijker geworden. Je ziet een grote overzichtsfoto, de categorie waaronder een podcast valt en de gemiddelde sterwaardering. In het tabblad ‘Zoek’ kun je nu ook browsen per categorie, wat het nog aantrekkelijker maakt op eindeloos te grasduinen in het gigantische podcast-aanbod.

Apple kondigde vorige week tijdens het eerste Apple-event van het jaar dat podcast-makers vanaf iOS 14.5 hun show via een abonnementsvorm kunnen aanbieden. Het werkt dan ongeveer hetzelfde als een abonnement op een app. Makers bepalen zelf het bedrag dat ze in rekening brengen. Misschien zie je nu nog geen betaalde podcasts, maar het zit er dus aan te komen.

9. Kalibreren batterij

iOS 14.5 kalibreren batterij

Soms komt het voor dat de iPhone-batterij onnauwkeurige percentages begint weer te geven. In iOS 14.5 voegt Apple een kalibreerfunctie toe om dit soort onnauwkeurige batterijpercentages te verhelpen – maar vreemd genoeg alléén op iPhone 11-modellen. Het kalibreren start – als je iPhone het nodig acht – compleet automatisch. Om te checken of de batterij opnieuw wordt gekalibreerd, ga je naar ‘Instellingen>Batterij>Batterijstatus’.

10. iPad: ook wat kleine verbeteringen

iPados 14.5 Apple logo

Naast de update voor iOS, is ook de iPadOS-update verschenen. Die heeft veel overlap met iOS, maar er zijn nog wat kleine extra’s:

 • Storend detail rechtgezet. Heb je je iPad weleens aan gezet terwijl je hem horizontaal vasthield? Of terwijl je hem op een toetsenbord had staan? Dan is het je vast opgevallen dat het Apple-logo niet meedraait en stug op zijn kant blijft liggen – alsof je de iPad verticaal in handen hebt. Het is een kleinigheid, maar past eigenlijk totaal niet bij Apple’s oog voor detail. In iPadOS 14.5 lost Apple het op, en draait het logo wel mooi mee!
 • Emoji’s zoeken. Ook op de iPad kun je nu – net zoals eerder al op de iPhone – zoeken naar emoji. Open het emoji-toetsenbord en je ziet het zoekveld verschijnen. Gebruik bijvoorbeeld zoektermen als weer, eten en feest om geschikte emoji’s te vinden.
 • Smart Folio. Heb je een iPad Pro, iPad Air of reguliere iPad uit 2020? En gebruik je een Smart Folio-hoesje? Dan wordt de ingebouwde microfoon gedempt zodra je de hoes sluit. Toch een beetje privacy-vriendelijker!