Terug naar iCreate Q&A 6 augustus – Lees alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 6 augustus – Lees alle vragen terug

Door Redactie iCreate5 augustus 2021 14:481 min. leestijd51

De Q&A is weer voorbij – wij beantwoorden de laatste openstaande vragen. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag zijn we er weer klaar voor, dus brand los met alle vragen die je hebt. Je krijgt vandaag sowieso antwoord!

iCreate QA maart

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot morgenmiddag om 16.00 uur kun je een vraag stellen. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 131! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

iCreate 151
iCreate 151
iOS 17: aan de slag met alle nieuwe functies

 

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Jaap Koole
Lezer
Jaap Koole

Met zoeken kan je zeer snel en handig een foto vinden in Apple Foto. Maar als ik nu wil weten in welk(e) album(s) die foto staat? Hoe kan ik dat zien?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Jaap, ik heb even snel gekeken, maar volgens mij is er geen manier om hier direct achter te komen vanuit de zoekfunctie. Wat je zou kunnen doen, is om aan alle foto’s die in een album staan een trefwoord met de albumnaam te hangen. Hiervoor selecteer je alle foto’s in een album, toets je Cmd+i en voeg je onder in het infovenster het trefwoord toe. Bij het zoeken selecteer je weer een foto, toets je Cmd+i en zie je aan de hand van het trefwoord in welk album de foto staat.

Paul
Lezer
Paul

Hallo, ik wil mijn apple-id wijzigen.
Kunnen jullie aangeven hoe ik dat (veilig) kan doen?
Moet ik nog bijzondere acties uitvoeren opdat mijn aangeschafte muziek behouden blijft? Idem voor wat betreft de instellingen voor “delen met gezin” en de I-cloud ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Paul, wat bedoel je daar precies mee? Wil je gewoon het e-mailadres van je Apple ID aanpassen? Hiervoor ga je naar http://appleid.apple.com en log je in met je gegevens. Klik in het onderdeel ‘Account’ op ‘Wijzig’, en daarna op ‘Wijzig Apple ID’ (de eerste optie). Dat was het dan al. Wil je daarentegen een compleet nieuwe Apple ID maken? Dat kan ook, via https://appleid.apple.com/account. Vervolgens moet je daarmee inloggen op je Apple-apparaten. Laat je oude account echter op één apparaat (tijdelijk) staan. Want om je aankopen te blijven gebruiken van dat account, moet je namelijk beide accounts via ‘Delen… Lees meer »

Paul
Lezer
Paul

Hi Sven, bedankt voor je reactie. Het gaat mij alleen om het wijzigen van het e-mailadres.
Ik begrijp uit jouw reactie dat zoiets simpel en met behoud van alle instellingen kan.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Yep, inderdaad. Dat is heel eenvoudig. Op je iPhone en Mac blijft volgens mij nog een tijdje je oude e-mail staan, maar alles werkt al naar behoren met en via het nieuwe adres. Op gegeven moment wordt ook het adres daar aangepast, maar je hoeft je er dus niet druk om te maken.

Chris
Lezer
Chris

Na het opladen van mijn Apple Watch, staat Silent Mode op Aan.
Is dat te voorkomen?

Piet-Jan Lentjes
Redacteur
Piet-Jan Lentjes

Hoi Chris! Dat is een lastige, want volgens mij (ons) kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn. Een aantal zaken die je in ieder geval kunt proberen zijn: Check de bedtijd-instellingen van je Apple Watch (naar boven vegen op je Watch en op het op bed-icoontje tikken) en zet die uit. Probeer eens om de functie ‘Bedek voor stilhouden’ uit te zetten. In de Apple Watch-app op je iPhone kies je voor ‘Horen en voelen’ en zet je de functie ‘Bedek voor stilhouden’ uit. Wanneer je hebt ingesteld dat de Apple Watch de instellingen van je iPhone gebruikt, is het ook… Lees meer »

Chris
Lezer
Chris

De Apple Watch agenda laat naast afspraken ook de huidige maand zien.
Maar kan ik ook door de maanden scrollen en andere data zien?

Piet-Jan Lentjes
Redacteur
Piet-Jan Lentjes

Helaas is dat niet mogelijk met de ingebouwde agenda van de Apple Watch. Ik ben bang dat je dan toch naar een andere Agenda-app moet uitwijken. Fantastical is een zeer nette agenda-app, maar of die aan je wensen voldoet moet je even uitproberen!

Dave
Lezer
Dave

Kan je aankopen definitief verwijderen uit je apple id lijst? Nu blijven verwijderde apps in een lijst staan bij de dingen (gratis apps) die je ooit eens geprobeerd hebt

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het is niet mogelijk om de aankopen helemaal te verwijderen, maar je kunt ze wel verbergen. Open de App Store, ga naar je account rechtsboven en kies ‘Aankopen’. Als je op de betreffende app naar links veegt, kun je deze ‘Verbergen’.

Chris
Lezer
Chris

Het staat me bij dat vorig jaar, bij de introductie van Apple’s eigen M1 chip, er al snel werd opgemerkt dat Office 365 daar (nog) niet mee werkt. Is dat inderdaad zo? En wat is de status nu?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Chris, nee hoor, Office 365 werkte van begin af aan met de M1-chip van Apple, het was alleen nog niet geoptimaliseerd voor de chip. Dat is nu echter ook al een tijdje het geval. Kortom, Office 365 (of tegenwoordig Microsoft 365) is volledig compatibel met de M1-chip van Apple.

Piet
Lezer
Piet

Kan je met de nieuwe iPad Pro je airtag niet nauwkeurig zoeken? Helaas kan ik dat ook niet met mijn iPhone XR. Dus zocht ik soelaas in mijn nieuwe iPad…

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nee, helaas. De iPad Pro heeft geen U1-chip, daarom is nauwkeurig zoeken niet mogelijk. En de iPhone heeft die pas vanaf de 11. Zit er toch niks anders op dan een geluidje laten afspelen.

john verstraten
Lezer
john verstraten

hoi ik heb een nieuwe mac gekocht. (64 bits??) Alleen heb ik deze gekoppeld aan mijn oude bestanden via time capsule.
Deze nieuwe mac start nu zo traag alles op.
Wat kan de oorzaak zijn?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Als je een nieuwe Mac hebt gekocht, kan het handiger zijn om handmatig bestanden vanuit Time Machine over te zetten, in plaats van via Migratie-assistent het geheel automatisch over te laten zetten. Op die manier hevel je namelijk heel veel restanten van je oude systeem ook weer over naar het nieuwe. Ik denk dat dat de reden is waarom je nieuwe Mac al traag is.

Bart
Lezer
Bart

Voor het afspelen van muziek maak ik gebruik van de muziekapp op mijn MacBook Air (2018, Big Sur 11.5). Ik stream via airplay naar mijn audio-installatie. Het valt me op dat dan de equalizer niet werkt. Die werkt wel als ik muziek afspeel op mijn MacBook. Is er een mogelijkheid om de equalizer te laten werken via airplay?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Bart, de AirPlay-implementatie in Muziek ondersteunt geen equalizer. Wil je die wel, dan he je de app Airfoil (https://rogueamoeba.com/airfoil/mac/) nodig. Hier zit een equalizer in geïntegreerd die wel werkt.

Anne
Lezer
Anne

De News widget verdwijnt regelmatig van het berichtencentrum op mijn iPhone en iPad. Hoe kan dat en hoe los ik dat op?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Er zijn eigenlijk twee News-widgets. Eentje voor in het ‘oude’ widgetscherm (ik vermoed dat je die gebruikt). De nieuw ontworpen widget is stabieler. Die voeg je toe door het scherm langer vast te houden totdat de apps gaan wiebelen, daarna vind je hem via het plusje.

De Beer Marcel
Lezer
De Beer Marcel

Hallo,
Bij opstart van mijn iMac krijg ik steeds reclame voor BlockBlock te updaten .
Dat staat er bij mij nergens op .Maar het is wel vervelend dat het steeds terugkomt
Bedankt alvast
Marcel

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Blijkbaar staan er dan toch nog restanten van BlockBlock op je Mac. Om deze te verwijderen, download je de installatie van BlockBlock (via https://objective-see.com/products/blockblock.html). Als je die uitvoert, krijg je ook de optie om een bestaande BlockBlock te deïnstalleren.

Ruben
Lezer
Ruben

Mijn Apple Express is bekabeld aangesloten op de Apple Extreme en de Extreme op de Modem. Tijdens het aansluitroces heb ik gekozen voor het uitbreiden van mijn netwerk zodat ik overal wi-fi bereik heb (Extreme in woonkamer, Express op zolder). In de Airport app zie ik een verticale presentatie van de wereldbol als www (modem), dan de Extreme en dan de Express. Toch zie ik in de instellingen van de Express dat het vinkje staat bij “Maak netwerk aan” en niet bij “Breid netwerk uit”. Wat is het verschil?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Ruben, we hebben helaas geen AirPorts meer op de redactie om het even uit te proberen. Maar volgens mij zit het verschil tussen ‘Maak netwerk aan’ en ‘Breid netwerk uit’ hem er met name in het feit dat heel veel instellingen (wifi-naam, wachtwoord, enz.) automatisch worden overgenomen bij ‘Breid netwerk uit’. Vul je bij ‘Maak netwerk aan’ precies dezelfde instellingen in als bij je vorige netwerk, is dat in principe ook een uitbreiding van het netwerk.

Don
Lezer
Don

Hoe kan ik onder Big Sur checken of mijn FusionDrive nog goed werkt. Tijdens de update naar Big Sur ging het helemaal mis. Sindsdien zie ik twee drives, beide gek genoeg toch als 1 volume van 2,12TB.
In het dagelijks gebruik merk ik er niets van, maar het voelt toch vreemd die twee drives. Want wat zou je moeten zien in schijfhulpprogramma bij een FusionDrive?
En wat zijn de opties als het niet goed is? Is een FusionDrive überhaupt te vervangen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Don, volgens mij is er niets geks aan de hand. Sinds macOS Big Sur heeft Apple ervoor gekozen om Macintosh HD standaard op te splitsen in twee volumes (een moderne vorm van partities). ‘Macintosh HD’ bevat het systeem, ‘Macintosh HD – Gegevens’ je gebruikersgegevens. In macOS Monterey maakt deze scheiding het bijvoorbeeld mogelijk om een Mac gemakkelijk naar fabrieksinstellingen terug te zetten. Dat beide volumes even groot zijn, klopt. Dankzij de moderne APFS-indeling maken maken de volumes/partities flexibel gebruik van alle beschikbare ruimte op de harde schijf/ssd. Er staat niet van tevoren vast hoe groot een volume moet zijn.… Lees meer »

Ewald Ajaiso
Lezer
Ewald Ajaiso

Beste redactie, Sinds de update van iPadOS 14.7.1 en macOS 11.5.1, kan ik mijn iPhone 12 en iPad Air 3e-gen, niet meer verbinden met mijn MacBook Pro. Zodra ik een van de apparaten aansluit op de MacBook via de usb-poort, begint Finder te hikken. Soms krijg ik de vraag of ik de computer vertrouw; als ik vertrouw kies en de code invoer, gebeurt er na een poos niks en begint Finder weer te hikken. Ik heb Finder-voorkeurinstellingen nagelopen, het Internet afgestruind, maar nergens iets gevonden. Ik wilde beide besturingssystemen opnieuw installeren, maar ik vind geen informatie over hoe dat te… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat klinkt inderdaad heel gek. In eerste instantie zou ik bijna denken dat de kabel de boosdoener is. Heb je dat uitgesloten? Maak dan een nieuwe gebruiker aan op je Mac en probeer het daar. Werkt het nog steeds niet? Dan installeer je je Mac opnieuw. Daar hebben een artikel over geschreven: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/itip-mac-fabrieksinstellingen/

Je iPhone en iPad zou ik vooral zo laten zoals ze zijn, ik denk niet dat deze voor problemen zorgen.

Koos
Lezer
Koos

Ik heb in december een iPhone 12 mini gekocht.
Mijn vraag is:
Wat zou bij normaal gebruik de huidige batterijconditie moeten zijn?
Naar mijn idee gaat die namelijk snel omlaag.
Ik heb hiervoor een iPhone 6 gehad en die had op het moment dat Apple de batterijconditie zichtbaar maakte een betere conditie.
Koos

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Hi Koos, ik heb ook een iPhone 12 mini en persoonlijk ben ik niet tevreden over de batterijduur. Ik heb hierover al eens een artikel op deze site geschreven, zie de link hieronder. Zeker niet iedereen was het met me eens, maar ik blijf de batterij teleurstellend vinden. De batterijconditie staat bij mij nu op 94 procent, maar zelfs toen de batterij nog 100 procent was, kwam ik er maar ternauwernood de dag mee door. Ik heb dus geen oplossing voor je probleem, maar ik kan niets anders dan je ervaring beamen. https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/iphone-12-mini-flop/

Ron
Lezer
Ron

Beste Q&A panel,
Sinds kort heb ik de nieuwe 24 inch iMAC met Magic Keyboard Touch ID, de ID knop vervangt de Eject knop. Is er een toetsencombinatie om de Eject functie alsnog te activeren?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Ron, wil je de Eject-knop gebruiken om een cd of dvd uit een aangesloten extern optisch station te verwijderen? Dat kan helaas alleen nog maar vanuit Finder. In de zijbalk van Finder vind je naast het externe medium een ‘Eject’-icoontje. Klik daarop, en de schijf wordt verwijderd.

Of gaat het om een andere toetsencombinatie waar je de Eject-knop voor nodig heeft? In dat geval moet je even zeggen welke functie je wilt hebben, dan gaan we op zoek naar een alternatief 😊

Ron
Lezer
Ron

Hey Swen, je hebt mijn vraag zojuist beantwoord, het ging i.d.d. om het uitwerpen van een CD/DVD. Dank voor je antwoord!

Jil
Lezer
Jil

Vraag: waarom moet je de ECG app voor de Apple watch niet gebruiken als je eerder atriumfibrilleren hebt gehad?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

De ECG-functie op de Apple Watch is niet bedoeld om traditionele ecg-meters te vervangen. Je Watch geeft een indicatie, maar is niet zo gedetailleerd als de gereedschappen van een cardioloog. Het stelt geen echte diagnose maar geeft hooguit een waarschuwing (en dan moet je naar een arts voor het echte onderzoek). Als je echt al een diagnose hebt, moet je hier niet volledig op vertrouwen. En ik denk dat Apple ook rechtszaken voor wil zijn, voor het geval mensen toch serieuze medische conclusies gaan trekken op basis van de bevindingen van de Watch.

burdy
Lezer
burdy

Met een Imac worden Emails met bestanden onder Google binnen gehaald.
Waar wordt de bestanden opgeslagen/gesaved op de harde schijf?.
Ik wil deze terughalen dan wel muziek files op een USB dumpen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Deze bestanden zitten heel ver verstopt in de Bibliotheek van je gebruikersmap. Het makkelijkste is eerlijk gezegd om in Mail naar de bijlagen te zoeken. Gaat het om mp3’tjes? Zoek in de zoekbalk naar ‘mp3’ en kies in het menu voor ‘Bijlagen>MP3-audio’. Kies eventueel ook voor ‘Zoek in alle postbussen’. Vervolgens verschijnen alle mailtjes met de mp3’tjes als bijlage. Sleep de bestanden vanuit Mail naar een map op je bureaublad, en je hebt ze mooi bij elkaar staan.

burdy
Lezer
burdy

Op een nieuwmodel los keyboard 2021 zit een Deleteknop rechtsboven, ipv backspace knop.
Waar zit dan de backspace knop.

Op het oude keyboard zit een backspace knop. maar geen deleteknop.
Soms kun je de functie backspace + control gebruiken als deleteknop, echter dat werkt niet altijd in een programma.
Minpunt Apple voor het ontbreken deleteknop.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Burdy, er is niets veranderd de Backspace/Delete-toets van het losse Apple-toetsenbord. Standaard werkt die altijd als ‘Backspace’. Houd je daarnaast ook de Fn-toets ingedrukt, dan wordt het altijd ‘Delete’. 😊

W.G.Hermans
Lezer
W.G.Hermans

Kan je op de watch ook golfbanen laden zodat je na elke slag de afstand ziet

Piet-Jan Lentjes
Redacteur
Piet-Jan Lentjes

Hallo! Daar zijn verschillende apps voor, maar (helaas) moet je voor de meeste van deze apps wel betalen. Een van deze apps is Hole19, waarmee het mogelijk is om afstanden mee te bekijken. Golfshot is een soortgelijke app die dezelfde functies heeft. Jammer genoeg zijn we geen van allen golfers, het is dus even proberen of de app iets voor je is.

Wouter Last
Lezer
Wouter Last

Hai !

Ik wil de oude iPad van mijn vrouw weer gaan gebruiken, maar ze weet het wachtwoord van haar Apple-id niet meer…..
Ik wil hem ook wel helemaal resetten, maar kan níets zonder het oude wachtwoord.

Wat kan ik doen ? Help !

Alvast bedankt,

Wouter

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Als het echt geblokkeerd is, dan hoop ik dat je het aankoopbewijs nog hebt. Alleen op vertoon daarvan kan Apple je helpen om de iPad weer in gebruik te nemen …

Wouter Last
Lezer
Wouter Last

Hai, dank voor je antwoord, maar ik denk niet dat dat na 2 verhuizingen nog ergens naar boven komt drijven……. 🤷🏻‍♂️

Kan ik hem niet terug naar fabrieksinstellingen doen ?

Wouter

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nee, helaas. Dat is het zogeheten Activeringsslot dat moet voorkomen dat gestolen iPhones, iPads en Macs door de dieven gebruikt kunnen worden. Alleen Apple heeft de middelen om het Activeringsslot te ontgrendelen. En dat doet het bedrijf alleen als je kunt bevestigen dat jij het apparaat gekocht hebt… helaas.

Roy
Lezer
Roy

ik heb een MacBook Air 2020 (M!) chip maar constant problemen met dockingstation van Belkin (thunderbold 3 Dock pro). Het lijkt wel of die “niet aan gaat”, lampje blijft geel, terwijl het groen moet zijn. Enig idee of er meer problemen bekend zijn? Of misschien zelfs een oplossing 🙂

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas moet ik je teleurstellen. We hebben ook nog regelmatig problemen met uitvallende verbindingen met de Thunderbolt 3-docks, en er is echt geen pijl op te trekken. Soms werken de goedkoopste docks uit China zonder problemen, terwijl een superduur A-merk dock voor problemen zorgt. Geen oplossing van ons dus 😔 Behalve de klantenservice van Belkin stalken misschien 😉

Hans
Lezer
Hans

LS Ik krijg nodsteeds op mijn iPhone 8+ deze mededeling” De iPhone kan niet worden gesynchroniseerd, omdat de synchronisatiesessie niet kan worden gestart. Met veelomwegen krijg ik de foto wel van mijn mac 27op de telefoon maar niet prettig. Is hier een goede oplossing voor. Al div. keren bij Apple om een oplossing gevraagd maar geen oplossing ontvangen.
MacOS High Sierra Mid 2011 SerieDGKH8OUTDHJW
Bijvoorbaat mijn dank

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Is het een optie om de iPhone eens terug te zetten naar fabriksinstellingen en een iCloud-reservekopie erop te zetten? Dat verhelpt dergelijke synchronisatieproblemen in de meeste gevallen.