Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Kaarten is straks volledig te vervangen door Google Maps

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Google Maps standaard app

Apple Kaarten is de standaard navigatie-app van je iPhone, maar gebruik je liever Google Maps, dan kun je hem binnenkort eindelijk vervangen.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over Apple Kaarten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple vs EU

Het is de laatste tijd behoorlijk gespannen tussen Apple en de Europese Unie. Zo heeft Apple zich de afgelopen week nog aan moeten passen aan de Digital Markets Act (DMA): een wet die de machtspositie van poortwachters moet verkleinen. Op deze manier hoopt de EU de concurrentie tussen (tech-)bedrijven eerlijker te maken.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Apple wordt door de EU als zo’n poortwachter gezien, en daardoor heeft het bedrijf de afgelopen week wat concessies moeten doen. Dit deden ze aan de hand van iOS 17.4 – een iOS-update die dinsdag verscheen. Daarmee is het nu voor het eerst mogelijk om apps op je iPhone te downloaden buiten de App Store om, en om écht je eigen standaardbrowser in te stellen. En dat alléén binnen de EU: Apple-gebruikers in andere gebieden moeten het zonder deze functies doen.

Google Maps standaard navigatie-app

Toch gaat er nog meer veranderen voor gebruikers in de EU, zo blijkt uit een een nieuw document van Apple. Het bedrijf heeft namelijk een samenvatting gepubliceerd over hun maatregelen omtrent de Digital Markets Act. En daarin staat niet alleen op welke manieren Apple er sinds de release van iOS 17.4 aan voldoet, maar ook welke wijzigingen er in de toekomst nog aankomen.

Het hoogtepunt: het is straks mogelijk om je standaard navigatie-app te wijzigen. En dat gebeurt binnen nu en een jaar al. In het document staat namelijk het volgende: ‘Apple is ook van plan om een nieuwe standaard besturing voor navigatie-apps te introduceren voor gebruikers in Instellingen. Apple hoopt deze oplossing beschikbaar te stellen voor maart 2025’. Oftewel, je kunt Apple Kaarten straks gemakkelijker vervangen door Google Maps of een ander alternatief. Wel moet je nog even wachten, gezien de instelling waarschijnlijk wordt geïntroduceerd met een een update van iOS 18.

Meer nieuwe functies

Overigens is dit niet de enige nieuwe functie die in het document staat. Apple schrijft ook dat het mogelijk wordt om de Safari-app van je iPhone te gooien – en dat nog voor het eind van dit jaar. Bovendien hebben gebruikers straks meer zeggenschap over hun persoonlijke gegevens. Maar sommige functies laten mogelijk langer op zich wachten, misschien wel tot de release van iOS 19.