Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Round-up: Apple’s oktober-keynote 2018 in vogelvlucht

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Apple oktober event liveblog


Lees verder na de advertentie

Heb je Apple’s oktober-keynote van gisteren gemist en heb je ook geen tijd of zin om de hele presentatie terug te kijken? Lees dan vooral deze samenvatting waarin we alle highlights op een rij zetten. Dit was de keynote in vogelvlucht.

Nieuwe MacBook Air

[product macbook-air open]

Apple’s instap-MacBook heeft eindelijk een opvolger gekregen. De MacBook Air werd helemaal nieuw ontworpen en lijkt nu heel erg op de MacBook en MacBook Pro. Wel houdt de Air zijn kenmerkende schuine afloop als je hem dichtklapt. Naast een nieuwe processor, een nieuw toetsenbord (met de beruchte vlindertoetsen), nieuwe speakers (van de MacBook Pro), een groter Trackpad en twee Thunderbolt 3-poorten, heeft de MacBook Air vooral een supergrote vernieuwing gekregen: het aantal pixels van het beeldscherm werd verviervoudig en mag nu eindelijk Retina heten. Dat werd ook wel tijd. Met een prijs vanaf 1349 euro vinden we de Air een prima alternatief voor de vrij prijzige MacBook 12-inch en de MacBook Pro met Touch Bar. Wel vragen we ons een beetje af voor wie de goedkopere MacBook Pro (zonder Touch Bar) nog bedoeld is.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

MacBook Air 2018 modellen

Nieuwe Mac mini

[product mac-mini open]

Nog zo’n Mac die al een tijdje toe was aan een update. De nieuwe Mac mini werd minder radicaal vernieuwd dan de Air, desondanks vinden wij het een erg geslaagde update. Het formaat blijft hetzelfde, de kleur verandert naar spacegrijs. Wat de hardware betreft, is de Mac mini in 2018 beland. Elke Mac mini heeft minstens een quadcore-processor met 3,6 GHz, met een uitbreidingsmogelijkheid naar 6 cores met 3,0 GHz. Volgens Apple is hij vijf keer sneller dan de oude mini en zijn de graphics 60 procent sneller. En in tegenstelling tot alle andere Apple-apparaten heeft de Mac mini nog steeds een overvloed aan aansluitingen. Wat dacht je van ethernet, 4x Thunderbolt 3, HDMI, 2x USB 3 én een koptelefoonaansluiting? De prijs van de nieuwe mini begint bij 899 euro.

Mac mini 2018 hardware

Nieuwe iPad Pro

[product ipad-pro-2018 open]

Ten slotte presenteerde Apple nog een nieuwe iPad Pro. Hierbij bleken zo een beetje alle van tevoren gehoorde geruchten waar. De iPad Pro van 2018 heeft geen thuisknop meer, en ook de randen rondom het scherm zijn bijna verdwenen. Dat kennen we natuurlijk al van de iPhone X en XS. Ook zo’n oude bekende is Face ID! De iPad Pro heeft een TrueDepth-camera (gewoon in de rand verwerkt, er is geen ‘notch’) waarmee je de tablet kunt ontgrendelen door ernaar te kijken.

Dan nog de processor: de nieuwe iPad heeft een A12X Bionic processor die zelfs nog wat sneller is dan de A12-processor in de nieuwe iPhone XS. Ten slotte stapt Apple voor de iPad Pro over naar USB-C, en neemt dus afscheid van Lightning. De nieuwe iPad Pro is vanaf vandaag te koop. De startprijs is 899 euro voor de 11-inch, de 12,9-inch kost 1199 euro.

iPad Pro 11 13 inch

Nieuwe Apple Pencil

[product apple-pencil-2 open]

 

Naast de nieuwe iPad Pro is er ook en nieuwe Apple Pencil. Die ziet er nog minimalistischer uit dan de eerste generatie – het zilveren randje en het dopje (wat je toch altijd kwijtraakt) ontbreken. Ook kun je er op vegen en tikken, wat nieuwe bedieningsmogelijkheden in het leven roept. De Apple Pencil ‘kleeft’ daarnaast magnetisch op je iPad Pro en laadt dan ook meteen op. De nieuwe Pencil kost 135 euro, hij is dus iets duurder dan de vorige generatie. Ook belangrijk: hij werkt alleen met de nieuwste iPad Pro.

Apple Pencil 2