Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Verklapt Apple Maps je kenteken? Zo kom je erachter (en zo fix je het)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Maps kenteken


Lees verder na de advertentie

Apple Maps heeft sinds een paar weken Lookaround – Apple’s eigen alternatief voor Street View – maar de functie blijkt zomaar je kenteken te kunnen verklappen. Dit moet je weten.

Apple Maps kenteken

We hebben er in de Benelux lang op moeten wachten, maar sinds een paar weken hebben ook wij de totaal vernieuwde Apple Maps. Dit betekent niet alleen veel overzichtelijkere kaarten, maar ook een nieuwe functie: Lookaround (ook wel ‘Kijk rond’). Hiermee kun je net als met Google Street View door de straten rijden, met volledige 360º beelden.

Toch is de komst van deze functie niet voor iedereen feest: het blijkt namelijk dat kentekens minder goed uitgewist worden dan zou moeten. Volgens Twitteraar Inti De Ceukelaire, een hacker uit België, is maar liefst 10% van de kentekens namelijk gewoon leesbaar. Met alle gevolgen voor de privacy van de betreffende autobezitters van dien.


kooptip

Niet iedereen is kwetsbaar

De Ceukelaire voegt terecht toe dat het kromme is dat het detecteren én het melden van een zichtbaar kenteken – zodat Apple het onzichtbaar kan maken – alleen mogelijk is via een Apple-apparaat. Heb je dus een Android-telefoon en een Windows-computer, dan weet je niet eens van je eigen auto of hij misschien met kenteken en al op Apple Maps staat.

Apple Maps nummerbord
Bij de meeste kentekens is er niks aan de hand.

Toch is het goed om even te relativeren: de 10% die De Ceukelaire noemt, lijkt wat overdreven. Hij noemt zelf al dat het probleem met name ligt bij auto’s die op een hellend vlak staan en/of een felle kleur hebben, bestelbusjes, en voertuigen met ongewone kentekens zoals motoren. Uit onze eigen bevindingen blijkt er ook verschil tussen regio’s te zitten. In Nederland konden we zelfs na een flinke zoektocht geen zichtbare kentekens vinden, maar in België was het na een paar straten al raak.

Check je eigen auto

Wil je zeker weten of het kenteken van jouw auto wel goed is uitgewist op Apple Maps? Open dan de Kaarten-app op je iPhone, iPad of Mac, ga naar de gewoonlijke plek van je auto, en tik op het verrekijkertje. Tik dan op de twee pijltjes om Lookaround op volledig scherm te tonen.

Apple Kaarten kenteken

Door je door de straat te bewegen zie je of je auto op elke foto er goed anoniem op staat. Is het kenteken toch zichtbaar? Dan is dat zo opgelost. Swipe de balk onderin naar boven, en tik op ‘Meld een probleem’. Geef aan dat je kenteken zichtbaar is, en verstuur het rapport naar Apple. Meestal duurt het dan een week of twee voordat het kenteken weg wordt gehaald.

Heb je geen Apple-apparaat? Vraag dan aan een bekende of hij of zij je auto voor je kan controleren in Lookaround aan de hand van dit artikel.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!