Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple ziet iPhone-verkoop weer flink dalen, maar kan toch lachen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
dalende iPhone-verkoop


Lees verder na de advertentie

Het afgelopen kwartaal verdiende Apple minder aan de verkoop van iPhones (-17%) en Macs (-5%) en de kwartaalomzet nam met 5 procent af. Dit maakte Apple dinsdagavond bekend. Toch is het niet alleen kommer en kwel voor Apple, want op vrijwel alle andere facetten overlegt het bedrijf goede cijfers.

Apple event Tim cook

Kwartaalcijfers: dalende iPhone-verkoop

Dinsdag maakte Apple de financiële resultaten bekend van het fiscale tweede kwartaal van 2019. Het bedrijf boekte een kwartaalomzet van 58 miljard dollar en dat is ongeveer 3 miljard dollar minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Maar Apple verdiende de afgelopen maanden ook liefst 6,5 miljard dollar minder aan de verkoop van iPhones – en dan valt deze omzetdaling nog mee.

Op andere terreinen gaat het dus goed met Apple; de iPad-verkoop schiet bijvoorbeeld in de lucht. De omzet uit iPads steeg met 22 procent; het betekent de sterkste iPad-groei in zes jaar. Daarnaast lijken de AirPods en Apple Watch populairder dan ooit. Nog nooit verdiende Apple zoveel aan zijn productcategorie Wearables, Home and Accessoires: ruim 5 miljard dollar.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ook de omzet uit diensten groeit. Hieruit vloeide een omzet van 11,5 miljard dollar voort, 16% meer dan een jaar eerder. In de toekomst wordt dit waarschijnlijk Apple’s belangrijkste melkkoe. Nu vallen vooral iCloud en Apple Music onder de dienstentak, straks komen daar ook Apple TV+, Apple News+ en Apple Arcade bij.

Apple News+ is werd in maart gelanceerd in de Verenigde Staten en Canada en een abonnement kost 9,99 dollar per maand. Voor gebruikers van de tijdschriftendienst is de eerste maand gratis, dus in dit kwartaal zag Apple daar nog niets van op de bankrekening terug. Van Arcade en Apple TV+ wordt verwacht dat ze dit najaar worden vrijgegeven, waarschijnlijk als onderdeel van iOS 13 en macOS 10.15.

Samengevat

Dit zijn Apple’s belangrijkste cijfers van Q2 2019:

  • Kwartaalomzet: $ 58 miljard (-5%).

  • Omzet uit iPhones: $ 31 miljard (-17%).

  • Omzet uit Macs: $ 5,5 miljard (-5%).

  • Omzet uit iPads: $ 4,9 miljard (+22%).

  • Omzet uit Wearables, Home and Accessoires: $ 5,1 miljard (+30%).

  • Omzet uit diensten: $ 11,5 miljard (+16%).

Bron: Apple.