Terug naar AirPlay 2: tijd voor slimme speakers en multiroom audio
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

AirPlay 2: tijd voor slimme speakers en multiroom audio

Door Sven Lamers12 maart 2018 11:343 min. leestijd0

Er is een revolutie gaande in het land van de speakers. Geluidskwaliteit blijft belangrijk, maar daarnaast worden slimme assistenten en multiroom audio (AirPlay 2 bij Apple) net zo voornaam. Wij leggen uit waarom deze twee trends zo belangrijk zijn.

AirPlay 2 release libratone zipp

Trends voor speakers

Als je een speaker zou willen kopen, waar let je dan op? Een aantal jaren terug was het antwoord waarschijnlijk ‘het geluid’ geweest, eventueel nog gevolgd door ‘het uiterlijk’ als de speaker prominent in de woonkamer kwam te staan.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Al een tijdje vindt er een verschuiving plaats wat de belangrijkste features van speakers betreft. Eerst werd gekeken naar draadloze aansluitingsmogelijkheden zoals bluetooth, inmiddels is ook de mogelijkheid om met meerdere speakers tegelijk dezelfde muziek af te spelen (multiroom audio) een belangrijke factor geworden.

Slimme assistenten

reviews HomePod

De nieuwste trend zijn de ingebouwde slimme assistenten. Het begon met Alexa in de Amazon Echo-speaker, daarna bracht Google zijn Assistant naar de Google Home. En sinds kort is ook Apple in deze markt gestapt. In een aantal Engelstalige landen is de HomePod beschikbaar – de slimme speaker van Apple met ondersteuning voor Siri en dankzij AirPlay 2 ook multiroom audio.

Nieuwe uitdagingen voor de traditionele merken

De traditionele audiomerken krijgen dus concurrentie uit onverwachte hoek. Ze moeten ervoor zorgen dat ze niet achterblijven. Het nog jonge Deense bedrijf Libratone weet dat maar al te goed. Het bedrijf startte in 2009, met de Zipp: een moderne speaker met een opvallend uiterlijk en de mogelijkheid om hem draadloos aan te sturen.

Kenmerkend voor de Libratone-producten werd de goede integratie met Apple-apparatuur. Zo heeft het bedrijf een prima iOS-app. Ook was Libratone een van de eerste bedrijven die Apple’s AirPlay-protocol ondersteunde. En Libratone is ook het eerste bedrijf dat aankondigde AirPlay 2 te willen ondersteunen.

AirPlay 2 release

De opvolger van AirPlay biedt een hoop nieuwe mogelijkheden, onder meer multi-room audio. In de vorige versie van AirPlay kon je slechts in beperkte mate meerdere speakers aansturen. Het werkte alleen via iTunes op een Mac, op iOS-apparaten was het helemaal niet mogelijk. Daar brengt AirPlay 2 dus verandering in. Hiermee kun je niet alleen audio altijd naar meerdere speakers sturen. Dankzij een grotere buffer voor de muziekgegevens is er minder latentie en is de geluidskwaliteit veel hoger dan bij bijvoorbeeld bluetooth.

Wanneer AirPlay 2 uitkomt, is nog niet precies bekend. Laatst zat het weer even in de bèta van iOS 11.3, maar de functie is inmiddels weer verwijderd. Laten we hopen dat Apple het toch nog in de komende versie voor elkaar krijgt.

Wil je meer weten over Libratone’s plannen (ook wat betreft slimme assistenten) en de mogelijkheden van AirPlay 2? In iCreate 96 lees je het volledige artikel met een interview met Uffe Kjems Hansen, Global Product Management Director bij Libratone.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar