Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

AirPlay 2: tijd voor slimme speakers en multiroom audio

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Er is een revolutie gaande in het land van de speakers. Geluidskwaliteit blijft belangrijk, maar daarnaast worden slimme assistenten en multiroom audio (AirPlay 2 bij Apple) net zo voornaam. Wij leggen uit waarom deze twee trends zo belangrijk zijn.

Trends voor speakers

Als je een speaker zou willen kopen, waar let je dan op? Een aantal jaren terug was het antwoord waarschijnlijk ‘het geluid’ geweest, eventueel nog gevolgd door ‘het uiterlijk’ als de speaker prominent in de woonkamer kwam te staan.

Al een tijdje vindt er een verschuiving plaats wat de belangrijkste features van speakers betreft. Eerst werd gekeken naar draadloze aansluitingsmogelijkheden zoals bluetooth, inmiddels is ook de mogelijkheid om met meerdere speakers tegelijk dezelfde muziek af te spelen (multiroom audio) een belangrijke factor geworden.

Slimme assistenten

reviews HomePod


kooptip

De nieuwste trend zijn de ingebouwde slimme assistenten. Het begon met Alexa in de Amazon Echo-speaker, daarna bracht Google zijn Assistant naar de Google Home. En sinds kort is ook Apple in deze markt gestapt. In een aantal Engelstalige landen is de HomePod beschikbaar – de slimme speaker van Apple met ondersteuning voor Siri en dankzij AirPlay 2 ook multiroom audio.

Nieuwe uitdagingen voor de traditionele merken

De traditionele audiomerken krijgen dus concurrentie uit onverwachte hoek. Ze moeten ervoor zorgen dat ze niet achterblijven. Het nog jonge Deense bedrijf Libratone weet dat maar al te goed. Het bedrijf startte in 2009, met de Zipp: een moderne speaker met een opvallend uiterlijk en de mogelijkheid om hem draadloos aan te sturen.

Kenmerkend voor de Libratone-producten werd de goede integratie met Apple-apparatuur. Zo heeft het bedrijf een prima iOS-app. Ook was Libratone een van de eerste bedrijven die Apple’s AirPlay-protocol ondersteunde. En Libratone is ook het eerste bedrijf dat aankondigde AirPlay 2 te willen ondersteunen.

AirPlay 2 release

De opvolger van AirPlay biedt een hoop nieuwe mogelijkheden, onder meer multi-room audio. In de vorige versie van AirPlay kon je slechts in beperkte mate meerdere speakers aansturen. Het werkte alleen via iTunes op een Mac, op iOS-apparaten was het helemaal niet mogelijk. Daar brengt AirPlay 2 dus verandering in. Hiermee kun je niet alleen audio altijd naar meerdere speakers sturen. Dankzij een grotere buffer voor de muziekgegevens is er minder latentie en is de geluidskwaliteit veel hoger dan bij bijvoorbeeld bluetooth.

Wanneer AirPlay 2 uitkomt, is nog niet precies bekend. Laatst zat het weer even in de bèta van iOS 11.3, maar de functie is inmiddels weer verwijderd. Laten we hopen dat Apple het toch nog in de komende versie voor elkaar krijgt.

Wil je meer weten over Libratone’s plannen (ook wat betreft slimme assistenten) en de mogelijkheden van AirPlay 2? In iCreate 96 lees je het volledige artikel met een interview met Uffe Kjems Hansen, Global Product Management Director bij Libratone.

[relatedissue]