Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
iOS 11.2.1
iOS

iOS 11

iOS 11 was de grote iPhone update van 2017. Wat was er destijds nieuw in deze versie van het besturingssysteem?

Lees verder na de advertentie

Voor een snelle indruk van iOS 11, bekijk je deze video:

De meest recente versie (9 juli 2018): iOS 11.4.1

iOS 11 is aangekondigd op 5 juni 2017, waarna er de hele zomer mee getest is. Tijdens het evenement waarin de iPhone X en de iPhone 8 (Plus) onthuld werden, werd de officiële release datum bekendgemaakt: dinsdag 19 september 2017.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De meest recente versie van iOS 11 is  iOS 11.4.1. Deze is verschenen op maandag 9 juli. De update verhelpt vooral kleine problemen die met iOS 11.4 geïntroduceerd zijn. De belangrijkste nieuwe functie is USB-accessoires, wat ervoor moet zorgen dat het lastiger moet maken om de iPhone te kraken via een apparaat dat je aansluit op de Lightning-poort.

Hieronder lees je over de opvallendste iOS 11-functies.

AirPlay 2

iOS 11.4

AirPlay 2 maakt van elke speaker in je huis een multi-room speaker. Momenteel kun je via AirPlay heel gemakkelijk het geluid van je iPhone, iPad of Mac via een speaker (die AirPlay ondersteunt) sturen. Met AirPlay 2 wordt het mogelijk om naar meerdere speakers tegelijk te sturen, of op verschillende speakers in huis verschillende muziek af te spelen. Ook Apple’s eigen HomePod-speaker profiteert van AirPlay 2: heb je er meerdere, dan kun je die pairen voor een stereo-geluid.

Berichten in iCloud

iMessage in iCloud

Je hebt voortaan de optie om Berichten in iCloud te zetten. Wanneer je een gesprek of bericht op je iPhone verwijdert, verdwijnt hij nu ook op je Mac en iPad. Bijlages worden niet meer opgeslagen op het toestel, maar in de cloud, wat kostbare opslagruimte scheelt. Over de verschillende voordelen en het instellen ervan lees je in ons artikel Zo synchroniseer je je iMessage-berichten via iCloud.

Vernieuwde App Store

Wat is je iPhone of iPad nu zonder apps? De App Store is waar je zijn moet, maar barst langzamerhand uit zijn voegen. Hoe vind je tussen miljoenen apps nu net de app die je nodig hebt? iOS 11 brengt meer overzicht in deze drukbezochte winkel. De grootste aanpassing ooit!

Veranderingen in de App Store

De opvallendste verandering is de nieuwe opdeling in tabbladen. Games vormen een wereld op zich, en ze worden daarom voortaan apart gehouden van de overige apps. Apps en games hebben beide hun eigen tabblad gekregen dat je opent via de knoppen onder in de App Store. Ook nieuw is het tabblad Vandaag, waar je iedere dag een verse dosis apps krijgt voorgeschoteld. De redactie van de App Store maakt voor jou een selectie. Dat resulteert onder meer in een Game en een App van de Dag, app-lijstjes rondom een bepaald thema en tips & tricks om het beste uit apps te halen.

Naast de tabbladen zijn ook de app-pagina’s voorzien van een fris nieuw uiterlijk. Heeft een app een toppositie in de charts? Dan zie je dat meteen. Je maakt kennis met de app in kwestie door videomateriaal. En weet je zeker dat je alle levels gaat spelen? Dan kun je de betreffende in-app aankoop al direct vanuit de App Store doen.

Foto’s

iOS 11 Foto's

Goed nieuws voor iPhone-fotografen – en zijn we dat niet allemaal? Apple heeft weer eens ingezoomd op de app Foto’s. Heb je een iPhone 7 Plus, dan komen je portretfoto’s nog beter uit de verf. Is het resultaat toch niet helemaal perfect, dan is je foto nog altijd prima redden met een van de nieuwe filters. En net nu we afscheid hebben genomen van de 16 GB-iPhones, waarbij je altijd ruimte tekort kwam, is de ruimte die een foto inneemt gehalveerd.

Live Photos zorgden altijd al voor de nodige hilariteit en zijn in iOS 11 nog verder ontwikkeld. Veeg over zo’n foto naar boven en je kunt er een aantal effecten op loslaten: kies bijvoorbeeld voor herhaling om een koddig gifje te maken van de animatie. Daar komt bij dat je je Live Photos kunt inkorten en zelf de bijbehorende hoofdfoto kiest.

Bedieningspaneel

iOS 11 bedieningspaneel

Het bedieningspaneel roep je straks nog steeds op door naar boven te vegen over het scherm, maar het is logischer ingedeeld en het design is erop vooruitgegaan. Alles wordt opgediend in een schermvullend menu. Tip: met 3D Touch tover je nóg meer functies tevoorschijn. Extra tip: via de Instellingen-app kun je zelf bepalen welke regelaars je terugziet in het Bedieningspaneel. Dag rekenmachine, hallo wekker!

Apple Music

Apple Music wordt een sociaal gebeuren. Stel je profiel op en deel je muzieksmaak delen met vrienden. En natuurlijk kun je ook zien waar de mensen die jij volgt op dit moment naar luisteren en wat ze leuk vinden. Wat?! Niet iedereen hoeft te weten hoe eigenzinnig je muzieksmaak is? Geen paniek: je kunt je guilty pleasures afschermen. Wil je juist ongegêneerd meeblèren met Jolene of (fonetisch) met hysterische J-pop? Dan is het goed om te weten dat AirPlay 2 zijn opwachting maakt met iOS 11: heb je overal in huis speakers staan die AirPlay 2 ondersteunen, dan kun je álles los van elkaar of juist gecombineerd bedienen vanaf je iOS-toestel. Zelfs als het om verschillende merken gaat.

Veiliger autorijden

iOS 11 autorijden

Bij iedere snipper tekst die we schrijven over Apple Kaarten, verwijzen we nog eens fijntjes naar de bizarre opstartproblemen van deze navigatie-app. Misschien moeten we daar eens mee stoppen, want Apple heeft het inmiddels goed voor elkaar. Autorijden wordt met iOS 11 stukken veiliger. In Kaarten zie je voortaan wat de maximumsnelheid is en helpt rijstrookassistentie je om op de juiste baan voor te sorteren. Beter nog: je iPhone merkt dat je achter het stuur zit en schakelt een niet storen-modus in. Mensen die je proberen te bereiken, krijgen automatisch een berichtje dat je op pad bent.

Siri

Natuurlijk ken je Siri. Maar kent Siri jou? In iOS 11 wel: dankzij kunstmatige intelligentie leert de persoonlijke assistent je beter te begrijpen. Hij geeft je overal in het systeem suggesties die passen bij jouw persoon. Bijvoorbeeld als je iets over je opzoekt in Safari over je favoriete onderwerp, dan zoekt hij met je mee. Of als je vraagt om een fijn muziekje, dan snapt hij ook wat hij moet afspelen. In Berichten formuleert hij alvast mogelijke antwoorden: dat scheelt weer typen. Over typen gesproken: je kunt zo voortaan ook je vragen en opdrachten invoeren. Hoef je Siri niet meer op luide toon te commanderen in het openbaar!

Overstappen nieuwe iPhone

iOS 11 overstappen

Het blijft altijd spannend, zo’n nieuwe iPhone. Dankzij iOS 11 wordt overstappen straks weer iets gemakkelijker door de functie Automatisch instellen. Je houdt je oude iPhone (of zelfs iPad of Mac!) en de nieuwe bij elkaar in de buurt en de gegevens en diverse instellingen worden automatisch overgenomen. Kortom, laat de iPhone 8 of iPhone X maar komen!

Makkelijker typen

iOS 11 toetsenbord verkleinen

Het blijft behelpen, typen op een virtueel toetsenbord, maar Apple maakt er wel wat van. Is je iPhone te groot om bij de Q te komen? In iOS 11 verklein je het toetsenbord en schuif je het opzij, zodat je met één duim kunt typen. Voor de iPad is er ook iets nieuws: om cijfers en aparte leestekens te typen, is het niet meer nodig om te switchen van toetsenbord. Alle tekens vind je op hetzelfde toetsenbord, de bovenliggende tekens typ je door erover te vegen. Véél sneller!

Augmented Reality

augmented reality ios 11

Met iOS 11 omarmt Apple ‘augmentend reality’ ofwel de ‘uitgebreide realiteit’. Met ARKit kunnen ontwikkelaars op een gemakkelijke manier AR-mogelijkheden in hun apps bouwen. Laten we voor het gemak uitgaan van een game. De spelfiguren zitten dan niet meer in hun eigen wereld, maar kunnen met behulp van de camera op de iPhone en iPad in de werkelijkheid geplaatst worden, bijvoorbeeld je salontafel. Apps als Pokémon Go doen dit nu al op hun eigen manier, maar nu is het dus ingebakken in iOS zelf. In de toekomst kunnen we dus heel veel leuke AR-apps verwachten. Ontwikkelaars zijn al druk aan het experimenteren met de iOS 11 AR-mogelijkheden. Met de komst van iOS 11.3 is augmented reality nog realistischer geworden.

Exclusief voor iPad

iOS 11 App switcher

iOS 11 is er voor de iPhone en iPad, maar op de iPad biedt het functies die je op de iPhone niet hebt óf die op de tablet beter tot hun recht komen dan op de iPhone. Samenvattend kunnen we zeggen dat de iPad steeds meer naar de Mac toegroeit. Zo heeft de iPad voortaan een dock zoals je dat kent van de Mac, met daarin tot wel vijftien apps. Ook is er een nieuwe app die bestandsbeheer gemakkelijker maakt. Deze app – Bestanden – werkt ook op de iPhone, maar floreert op de iPad. Heel handig is ook drag and drop, waarbij je snippers informatie (foto’s, url’s, teksten en meer) vanuit de ene app naar de andere sleept. Lees hierover ons artikel: iOS 11: je iPad voelt meer als een Mac.

Nieuwe emoji iOS 11

iOS 11 bevat ook weer een grote hoeveelheid nieuwe emoji. Deze zijn niet direct bij de release in september beschikbaar gesteld. Ze worden verwacht met de update naar iOS 11.1 en die is waarschijnlijk in de loop van oktober beschikbaar. Apple heeft wel alvast een sneakpreview van de nieuwe iOS 11 emoji gegeven. Dit is een selectie uit al het nieuws:

Nieuwe iOS 11 Emoji

Voor de iPhone X heeft iOS 11 Animoji. Dit zijn geanimeerde animoji die je gezichtsuitdrukking perfect nabootsen. Met de komst van iOS 11.3 werd het aantal uitgebreid en nu zijn het er 16 in totaal. Plak jouw mimiek op bijvoorbeeld de leeuw, eenhoorn of drol. Je kunt de Animoji gebruiken via de app Berichten: daarin verzend je de animoji als een kort filmpje.

Leeuw animoji

Geheime functies iOS 11

Naast de grote functies, blinkt iOS 11 ook uit in functies die je misschien niet direct opvallen, maar die het werken met de iPhone wel net een stukje fijner maken. We hebben een aantal van de leukste geheime functies voor je verzameld in de onderstaande video:

iOS 11 ondersteuning

iOS 11 draait op de volgende iPad-, iPhone- en iPod touch-modellen.

iPhone

iPad

iPod touch

Geen iOS 11 op de volgende toestellen

iOS 11 draait alleen op apparaten met een 64-bit processor. De volgende iOS-apparaten kom je daarom voor het eerst niet meer updaten:

  • iPhone 5
  • iPhone 5c
  • iPad 4