Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone SE 2020 vs. iPhone SE 2016: wat is er veranderd?

Auteur: Laura Grootaarts
4 reacties
iPhone SE 2020 vs 2016


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vorige week een nieuwe telefoon aangekondigd, de iPhone SE 2020. Wordt deze iPhone SE net zo’n publiekslieveling als zijn voorganger? Het kan haast niet anders! In dit artikel zetten we de oude en nieuwe versie naast elkaar. iPhone SE 2020 vs. iPhone SE 2016: Wat is er nieuw? En wat is er hetzelfde gebleven?

iPhone SE 2020 vs. iPhone SE 2016

De iPhone SE van de eerste generatie is bij Apple zelf al bijna twee jaar niet meer te koop – in veel andere (web)winkels overigens nog wel – maar toch nog altijd bijzonder populair. Dat heeft te maken met het compacte formaat en de gunstige prijs. Nu is er dus een iPhone SE van de tweede generatie. Dezelfde naam, maar een compleet ander toestel. Hieronder lees je de belangrijkste vernieuwingen.

Design, materiaal & kleur

Houd je de twee iPhone SE-modellen naast elkaar, dan zou je niet zeggen dat ze aan elkaar verwant zijn. De iPhone SE 2016 lijkt qua ontwerp bijzonder veel op de iPhone 5s uit 2013. Een robuust toestel met een 4-inch scherm en afgeplatte zijkanten. De iPhone SE 2020 heeft het ontwerp van de iPhone 8 uit 2017: dit 4,7-inch toestel is wat langer en slanker – maar toch nog altijd heel compact vergeleken met de andere iPhones van het moment.

iPhone kleuren


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ook de materialen en kleuren zijn anders. De iPhone SE uit 2016 heeft een achterkant van aluminium en is verkrijgbaar in zilver, goud, spacegrijs en roségoud. De voorkant is wit, behalve bij de spacegrijze uitvoering: die heeft een zwarte voorkant. De nieuwe SE heeft een glazen achterkant en een iets minder uitbundig kleurenpalet: zwart, wit en rood. De voorkant is altijd zwart.

Camera

Beide iPhones hebben een enkele 12 megapixel-camera. De opvallendste verbetering? Met de iPhone SE 2020 kun je dankzij speciale software portretfoto’s maken met scherpte-diepte, bovendien zijn er zes fotostudio-effecten. Optische beeldstabilisatie compenseert je trillende handen: zo blijven foto’s toch scherp. De selfie-camera is er flink op vooruitgegaan: die maakt een sprong van 1,2 naar 7 megapixel. En ook hiermee maak je de mooiste portretfoto’s.

Draadloos of sneller opladen

De iPhone SE 2020 is draadloos oplaadbaar – vandaar ook de glazen behuizing. Je kunt hiervoor iedere Qi-oplader gebruiker. Opladen op de oude vertrouwde manier, dus met een kabeltje, kan ook nog gewoon. Ook nieuw: de iPhone SE 2020 is geschikt voor snelladen. Beschik je over de juiste adapter, dan kun je de nieuwe iPhone SE in dertig minuten met 50 procent opladen.

Waterproof

waterdicht

De iPhone SE 2020 is waterproof. Hij houdt het tot een halfuur uit op een diepte van één meter. Dat betekent overigens niet dat je ermee kunt zwemmen, maar wel dat je iPhone het overleeft als je ermee door de regen loopt of als hij in een bak water valt. Je kunt ook zonder problemen koffie, thee of limonade morsen. Bij de vorige SE had je in al die gevallen echt een probleem.

Om de iPhone SE 2020 waterdicht te maken, heeft Apple de ouderwetse koptelefoonaansluiting overboord gegooid – net zoals bij alle iPhones van de laatste jaren. Er worden EarPods meegeleverd die werken via de Lightning-poort. Bluetooth oortjes zoals de AirPods vormen een uitstekend alternatief.

Onder de motorkap

De nieuwe iPhone SE 2020 heeft een veel snellere processor: de nieuwe A13 Bionic-chip, die je ook vindt in de allerbeste iPhones van dit moment (de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro). Een enorme stap vanaf de A9-processor uit de eerste SE. De nieuwe SE draait daarom snel en soepel de zwaarste apps. Ook qua opslag is er het nodige gebeurd. De eerste SE begon met 16 GB opslag, iets wat we ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen. De nieuwe iPhone SE heeft minimaal 64 GB opslag, en dat is voor veel mensen al meer dan genoeg. Je kunt ook kiezen voor 128 of 256 GB.

Scherm

Het scherm van de eerste SE was 4 inch groot, de nieuwe versie meet 4,7 inch. Naar de huidige maatstaven is dat nog altijd zeer compact, iets wat veel mensen als voordeel zien. Het gaat nog steeds om een lcd-scherm dat net zo scherp is als voorheen. Nieuw op de SE is onder meer True Tone: dat houdt in dat de kleur van het scherm zich aanpast aan je omgeving. Wit oogt altijd wit, of je het niet ziet bij TL- of kaarslicht.

Een andere vernieuwing is Haptic Touch. Duw je wat langer op het scherm, dan voel je een trillinkje. Hierdoor lijkt het net alsof het scherm drukgevoelig is, je hebt echt het gevoel dat je een knop op het scherm indrukt. Op deze manier roep je extra functies op. Op de oude SE heb je die extra functies ook wel, maar blijft het trillinkje achterwege.

En dit blijft hetzelfde

iPhone SE 2020 thuisknop

Grote verschillen dus, maar er zijn ook wat dingen hetzelfde gebleven. We noemen de belangrijkste punten.

  • Thuisknop met Touch ID: beide iPhones hebben de klassieke thuisknop met Touch ID (vingerafdrukscanner). Die op de nieuwe SE reageert wel een fractie sneller.
  • Bediening: de iPhones van de laatste jaren hebben geen thuisknop en dat betekent dat je allerlei nieuwe gebaren in de vingers moet krijgen. De oude en de nieuwe iPhone SE hebben dankzij de thuisknop nog steeds de vertrouwde bediening.
  • Lightning-aansluiting: de nieuwe iPhone SE is draadloos oplaadbaar, maar je laadt hem net zo gemakkelijk op via Lightning. Je oude kabeltjes en adapters komen dus nog steeds van pas.
  • iOS 13: beide toestellen zijn geschikt voor iOS 13, de meest recente versie van het besturingssysteem. Houd er wel rekening mee dat de oude SE in september misschien niet meer kan updaten naar iOS 14. Met de nieuwe SE kun je nog heel wat jaren vooruit, waarschijnlijk weer een jaar of vier, vijf.
  • De prijs: de iPhone SE kostte bij zijn introductie vier jaar geleden € 489. En de nieuwe SE, met al zijn vernieuwingen? Die kost ook € 489! Daarvoor heb je de versie met 64 GB. Daarmee is de SE de goedkoopste iPhone van het moment. Daarna komt de iPhone XR uit 2018: die kost bij Apple € 709.

Conclusie

Vergelijk je de iPhone SE 202o met de iPhone SE 2016, dan kun je niet anders dan concluderen dat dit een enorme stap vooruit is. Een betere camera, draadloos opladen, meer opslag, een veel snellere processor, waterbestendigheid … Daar komt dan nog bij dat de SE de sterke punten van zijn voorganger heeft weten te behouden. SE-fans zullen blij zijn met het compacte formaat, het klassieke design en de thuisknop met Touch ID. En last but not least: de prijs is met € 489 hetzelfde gebleven.

De iPhone SE 2020 is sinds 17 april in de voorverkoop bij Apple. Vanaf aanstaande vrijdag 24 april ligt hij in de winkels.

Prijzen vergelijken

Hoe zit het met de prijzen van de twee iPhone SE-modellen? In de prijsvergelijkers hieronder zie je altijd wat de beste deals van het moment zijn.