Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
koopadvies iPhone SE

iPhone SE anno 2019: nu nog kopen?

Auteur: Laura Grootaarts
4 reacties
Apple stopt met iphone se 2017


Lees verder na de advertentie

Apple’s kleine budget-iPhone werd geïntroduceerd in maart 2016 en nadert dus in rap tempo zijn derde verjaardag. Apple zelf verkoopt de iPhone SE niet meer – sinds september 2018 zijn ze ermee gestopt. Toch is de iPhone SE nog altijd te koop bij partijen buiten Apple om en natuurlijk ook tweedehands. Kom je anno 2019 nog een beetje de dag door met dit toestel, of is hij echt uit de tijd?

iPhone SE: klassiek design

De iPhone SE had bij het verschijnen destijds een bekend design. Hij ziet er exact zo uit als de iPhone 5 en iPhone 5s. Dat wil zeggen: een 4-inch iPhone met afgeronde hoeken. De randen zijn recht, waar die van andere iPhones taps toelopen – je kunt hem op zijn kant zetten om een video te kijken of om een foto te maken. De SE heeft de kenmerkende thuisknop met Touch ID.

Je zou het uiterlijk van de iPhone SE ouderwets kunnen noemen. Het ontwerp dateert immers uit, schrik niet, 2012. Maar misschien is ‘klassiek’ of ’tijdloos’ een betere benaming. Sterker nog: de allernieuwste iPad Pro 2018 die sinds een paar maanden te koop is, doet sterk denken aan de iPhone SE vanwege dezelfde rechte randen. Het geeft de toestellen een robuuste uitstraling.

Klein en compact

De iPhone SE is vergeleken met de huidige iPhones en andere moderne smartphones klein van stuk. De kleinste iPhone die Apple vorig jaar presenteerde, de iPhone XS, heeft een scherm van 5,8 inch. De kleinste iPhones die Apple nu verkoopt, de iPhone 7 en de iPhone 8, hebben een 4,7-inch scherm. En de SE? Die moet het doen met 4 inch.


kooptip

Consumeer je veel media via je iPhone, of speel je graag een game dan is 4 inch aan de kleine kant. Soms heb je het idee dat je personage een rijstkorrel is. Het gebeurt ook af en toe dat bijvoorbeeld websites of apps niet meer berekend zijn op dit formaat. Dan vallen bijvoorbeeld knoppen om een pop-up mee weg te tikken nét buiten beeld. Persoonlijk merk ik dat ik video’s steeds vaker stream naar de televisie, dan speelt het kleine scherm geen rol meer. Vergelijk je de SE met de 6,5-inch iPhone XS Max, dan is het net een poppenhuis-iPhone.

Gebruik je je iPhone vooral voor basale zaken? Beetje mailen, surfen, bellen? Dan is het formaat van de iPhone SE nog altijd prima. Het formaat heeft bovendien een onverwacht voordeel dat de nadelen misschien doet verbleken: het toestel is zeer compact. Hij is veel draagbaarder, je stopt hem zo in een broekzak of kleine tas. Bovendien is het toestel goed te bedienen met één hand. Je kunt gemakkelijk met je duim de bovenkant van het scherm bereiken. Bij de andere iPhones zijn daar wat kunstgrepen voor nodig.

Camera

De iPhone SE heeft dezelfde specificaties als de iPhone 6s die een halfjaar ouder is, en daar hoort ook een degelijke 12-megapixel camera bij. Net zoals bij de andere hedendaagse iPhones, kun je hiermee 4K-video’s en Live Photos maken – foto’s met een ultrakort filmpje eromheen, zodat het gefotografeerde moment echt tot leven komt. Wat dan wel weer mist, is optische beeldstabilisatie, maar het compacte formaat maakt het toestel toch beter hanteerbaar.

Is fotograferen voor jou heel belangrijk, dan kun je misschien toch beter een modernere iPhone overwegen. Die is een stuk sneller, en met een dubbele camera kun je optisch in plaats van digitiaal zoomen. Bovendien heb je op de nieuwere iPhones een speciale modus waarmee je heel chique portretfoto’s maakt. Ben je meer een huis-, tuin- en keukenfotograaf, dan voldoet de SE prima.

Waar je overigens wel echt concessies doet, is bij de selfiecamera. De allernieuwste iPhones hebben een TrueDepth-camera voor Face ID (gezichtsherkenning). Daarmee kun je ook portretfoto’s maken en animoji – 3D emoji die je gezichtsuitdrukking nabootsen en je stem gebruiken. Dat mis je op de SE, maar wellicht zit je ook helemaal niet op dit soort gimmicks te wachten.

Scherm zonder 3D Touch

De iPhone SE heeft een Retina-scherm van 4-inch. Hij heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels bij 326 ppi. Retina betekent dat het scherm zo scherp is, dat je de pixels niet meer met het blote oog kunt onderscheiden. De iPhone SE mist 3D Touch, dat betekent dat het scherm niet drukgevoelig is. 3D Touch is als het ware de rechter muisklik van de iPhone. Het is overigens nog maar de vraag of 3D Touch een lang leven beschoren is; bij een van de nieuwe iPhones, de iPhone XR, heeft Apple het sowieso weer achterwege gelaten – en daar zal Apple zijn redenen voor hebben. Door allerlei verbeteringen in iOS lijkt 3D Touch zelfs wat overbodig te worden.

Thuisknop met Touch ID

iPhone SE met Touch ID

De allernieuwste iPhones hebben geen thuisknop meer. Voor dingen die je eerst met de thuisknop deed, zijn nu veeggebaren in de plaats gekomen. Sommigen vinden dat een vooruitgang, anderen verlangen vanwege het gebruikersgemak juist weer terug naar de thuisknop, en de SE heeft die dus nog. In de thuisknop zit een vingerafdruksensor – Touch ID. Heb je eenmaal Face ID geprobeerd, dan voelt Touch ID misschien een beetje uit de tijd aan. Maar het is nog altijd een prima en veilig systeem.

iOS 12 in vol ornaat

Met iPhones is het eigenlijk net zoals met honden. Of je nu een teckel of een Weimaraner hebt, honden zijn honden, ongeacht het formaat. Voor de iPhone SE geldt iets dergelijks. Een iPhone is een iPhone, of je nu een iPhone XS hebt of een iPhone SE, je kunt er in principe hetzelfde mee. Je hebt dezelfde apps, dezelfde functies, dezelfde mogelijkheden. De iPhone SE draait net zoals de nieuwste iPhones iOS 12 en profiteert van alle functies. Hij kan zelfs nog uit de voeten met een geavanceerde augmented reality-app als Meten. We verwachten bovendien dat je de SE in september nog kunt gaan updaten naar iOS 13.

Wordt het tijd voor een nieuwe SE 2?

iPhone SE 2 concept

Dat zou dan weer wel mooi zijn. Vorig jaar stak het ene na het andere iPhone SE 2-gerucht de kop op, maar uiteindelijk kwam er geen nieuwe SE. Apple probeerde de consument te dirigeren naar het nieuwe instapmodel, de iPhone XR. Maar die is met een vanaf-prijs van € 859 honderden euro’s duurder dan de SE. Met een schermdiagonaal van 6,1 inch is-ie ook bepaald niet compact te noemen.

Wat ons betreft is het erg jammer dat er geen kleine en betaalbare iPhones meer zijn. We blijven daarom stug hopen op de comeback van de SE. Een compacte iPhone SE 2 met een voorzijde die één en al scherm is, een camera met alle toeters en bellen en natuurlijk Face ID. Maar wél een SE die in totaliteit net zo klein is of hooguit een fractie groter dan het huidige model. Stel je de SE voor, maar dan zonder de brede randen eromheen: dan heb je al heel wat meer scherm. En je oude iPhone SE? Die kun je vast nog kwijt aan een familielid of kennis die ‘gewoon een iPhone’ wil. Hij of zij zal er nog veel plezier aan beleven. Voor nu raden we je aan om nog even te wachten op wat de maart-keynote van Apple te bieden heeft voor wat betreft een eventuele iPhone SE 2.