Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Dit zijn de 4 iPhone X veeggebaren die je in de vingers moet hebben

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
 iPhone X Bedieningspaneel


Lees verder na de advertentie

De iPhone X is er! En het voelt weer als 2007 – we moeten weer leren hoe je deze nieuwe telefoon gebruikt. De iPhone X heeft namelijk geen thuisknop meer en hierdoor zijn bijna alle bekende bedieningsconcepten achterhaald. Maar Apple zou Apple niet zijn als het niet een uitstekend alternatief voor de bediening met de thuisknop had gevonden. De iPhone X bevat een hoop nieuwe gebaren die alle functies van de thuisknop overnemen. Hieronder hebben de vier handigste iPhone X veeggebaren verzameld.

Terug naar beginscherm

Om de iPhone X te ontgrendelen, is het dankzij Face ID voldoende om naar het scherm te kijken. Het slotje boven op het toegangsscherm gaat open en als je dan van onder aan het scherm naar boven veegt, kom je op het beginscherm terecht.

Dat werkt overigens ook als je een app geopend hebt. Veeg van onder aan het scherm naar boven en je gaat terug naar het thuisscherm.


kooptip

iPhone X beginscherm

Multitasken

Om de App Switcher voor het multitasken te gebruiken, moest je vroeger de thuisknop twee keer indrukken. Dat kan nu niet meer uiteraard, maar de nieuwe manier is net zo handig. Dat gebaar lijkt heel erg op de vorige hierboven: veeg van onder aan het scherm naar boven, maar laat de je vinger een poosje op het scherm rusten.

Ook heel cool: als je in een app zit, kun je met een veeg op de rand van het scherm onderin tussen apps schakelen. Je krijgt dan noch de App Switcher, noch het beginscherm te zien.

iPhone X App Switcher

Bedieningspaneel, meldingen en zoeken

Het Bedieningspaneel, binnengekomen meldingen en de zoekfunctie roep je nu allemaal op via veeggebaren van boven aan het scherm naar beneden. Welk onderdeel je oproept, ligt eraan of je van links, rechts of het midden van scherm omlaag veegt.

Het Bedieningspaneel met al zijn snelle functies open je met een veeg omlaag vanaf rechtsboven op het scherm. Meldingen zie je na een veeg vanaf linksboven. En als je vanuit het midden naar beneden veegt, verschijnt de zoekfunctie.

iPhone X Bedieningspaneel

Reachability

Dankzij ‘Bereikbaarheid’ (het iets te letterlijk vertaalde ‘Reachability’) is het mogelijk om ook op de schermen van de grotere iPhone alle functies met je duim te kunnen bereiken. Activeer je de functie, schuift de hele scherminhoud een stukje omlaag zodat je overal bij kunt.

iPhone X bereikbaarheid

Op de iPhone X is deze ‘eenhandige modus’ standaard uitgeschakeld – je activeert hem via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Bereikbaarheid’. Voortaan haal je de scherminhoud omlaag door onderin op het scherm naar beneden te vegen. Als alternatief kun je ook heel snel naar boven en onder vegen van onder aan het scherm.

En, hebben jullie nu alle iPhone X veeggebaren al in de vingers?