Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Is het einde van 3D Touch nabij?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone XR groot scherm


Lees verder na de advertentie

Morgen is de officiële release van de nieuwe iPhone XR. Het is het eerste toestel in jaren dat geen 3D Touch krijgt, en dat is even wennen. Maar het zou heel goed kunnen dat 3D Touch uiteindelijk helemaal verdwijnt.

iPhone XR: 3D Touch verdwijnt

Sinds de iPhone 6s (Plus) hebben de iPhones 3D Touch. Dit betekent dat het scherm drukgevoelig is, wat een extra dimensie geeft aan de bediening van je telefoon. Duw je harder op het scherm, dan roep je daarmee extra functies op. Maar bij het instapmodel van dit jaar, de iPhone XR, heeft Apple afscheid genomen van het drukgevoelige scherm. Apple biedt wel een alternatief en dat heet Haptic Touch. Simpel gezegd betekent dat gewoon een lange druk op het scherm, waarbij je een trillinkje voelt. Dit moet je het gevoel geven dat je het scherm wel degelijk hebt ingedrukt.

De (on)mogelijkheden van Haptic Touch

Trackpad ios 12 toetsenbord

Haptische touch werkt op plekken waar voorheen 3D Touch werkte. Zo kun je er in het Bedieningspaneel extra functies mee oproepen door het te gebruiken op de regelaars. Op het vergrendelscherm kun je hiermee supersnel de camera of de zaklamp activeren. En je verandert je toetsenbord ermee in een trackpad. Toch ontbreken er nog enkele mogelijkheden die je wellicht gaat missen. Het is niet mogelijk om app-symbooltjes langer ingedrukt te houden voor snelle acties. Want dat botst met het gebaar waarmee je de apps verwijdert. Ook Peek en Pop – waarmee je snel een voorvertoning van een mailtje of linkje inziet – is niet mogelijk … Nog niet.

In de toekomst alleen nog Haptic Touch


kooptip

Volgens The Verge is Apple druk bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden van Haptic Touch: ‘Apple vertelde ons dat het eraan werkt om Haptic Touch op meer plekken in iOS toe te passen. Maar het gaat langzaam, om er zeker van te zijn dat de implementatie juist is.’ Het zou zomaar kunnen dat 3D Touch over een paar jaar uitgefaseerd is ten faveure van Haptic Touch. Analisten van de bank Barclays voorspelden eerder al dat de iPhone XS en de XS Max de laatste iPhones met 3D Touch zijn.