Terug naar iPhone 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 15

Door Ward Edema15 mei 2023 10:307 min. leestijd

In 2023 brengt Apple de nieuwe iPhone 15-serie uit, die uit vier versies bestaat. Benieuwd naar de vernieuwingen, releasedatum en prijs van de iPhone 15? Op deze pagina lees je er alles over!

iPhone 15 Pro Max

iPhone 15: vier modellen

Naar verwachting komen er vier modellen van de iPhone 15, die allemaal dezelfde formaten hebben als bij de iPhone 14-serie van nu. Dat betekent dus twee modellen van 6,1 inch, en twee modellen van 6,7 inch. Dit wordt de line-up:

Er gingen geruchten dat de duurste iPhone een andere naam krijgt. In de afgelopen jaren plakte Apple daar het label ‘Pro Max’ achter, maar er werd gespeculeerd over de naam iPhone 15 Ultra. Volgens de nieuwste geruchten lijkt die er niet te komen. De eerste Ultra-telefoon van Apple zou pas in 2024 verschijnen, bij de iPhone 16.

Nieuw design voor de iPhone 15

Apple verandert eens in de zoveel jaar het design van de iPhone van top tot teen, en houdt dit dan een paar jaar aan. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van de iPhone 6, dat het met kleine wijzigingen volhield tot de iPhone 8. Of het design van de iPhone X, dat tot en met de iPhone 11 Pro nauwelijks werd veranderd.

iPhone 15 render

Nu lijken ook de dagen van het iPhone 12-design geteld, en gaat Apple voor een nieuw iPhone 15 design. Alle modellen krijgen naar verluidt een ontwerp met een iets rondere behuizing, met randen van geborsteld metaal. Het scherm krijgt veel dunnere randen en buigt een beetje aan de randen. Dit is vergelijkbaar met de Apple Watch Series 7 en 8. Dat schrijft Apple-leaker ShrimpApplePro op Twitter, is te zien in de eerste iPhone 15 renders, en wordt getoond in de eerste video van een iPhone 15 replica.

Ook zijn er de nodige geruchten over het Dynamic Island: de uitsparing voor de selfiecamera van de iPhone 14 Pro. Dit eiland komt waarschijnlijk naar álle iPhone 15-modellen, wat het einde zou betekenen van de niet zo geliefde ‘notch’. Nu is het Dynamic Island nog exclusief voor de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Bovendien gaat Apple voor het eerst een matte achterkant toevoegen aan het nieuwe design van de iPhone 15 – dat is dus niet meer exclusief voor het Pro-model.

iPhone 15 kleuren

iPhone 15 kleuren

De iPhone verschijnt elk jaar in een breed kleurenpalet, bestaande uit enkele klassieke kleuren en wat nieuwe tinten. Dat is dit jaar niet anders. Volgens de laatste geruchten zijn de nieuwe iPhone 15 kleuren hardroze en lichtblauw – laatstgenoemde krijgt een cyaantint. Daarnaast zijn wit, zwart en rood waarschijnlijk ook weer van de partij. Hierboven zie je een afbeelding op basis van gelekte kleurcodes.

Van Lightning naar usb-c

Krijgen we ein-de-lijk een iPhone die we gewoon kunnen opladen met het kabeltje van een MacBook, of zelfs van een Android-telefoon? Het lijkt er sterk op! Doordat de EU vanaf 2024 de usb-c-aansluiting verplicht voor kleine elektronische apparaten, moet Apple ook de switch maken. Het bedrijf liet zelfs al doorschemeren dit te gaan doen. Volgens de zeer betrouwbare Apple-insider Ming-Chi Kuo gebeurt dit al met de iPhone 15, en er is een foto gelekt die dit lijkt te bevestigen.

iPhone 15 foto

Kuo meldt dat alle iPhone 15-modellen usb-c krijgen. Hierbij is usb-c bij de iPhone 15 Pro (Max) iets beter. Volgens een betrouwbare Apple-leaker ondersteunt de poort van de Pro-modellen Thunderbolt 3, waarmee enorm snelle overdrachtssnelheden mogelijk zijn tot 40 Gbps. De goedkopere iPhone 15 (Plus) blijft steken op usb 2.0, waarmee de dataoverdracht met een snelheid gaat van slechts 480 Mbps. Dit is even snel als met Lightning.

Een snellere dataoverdracht is vooral ideaal voor professionele gebruikers, die de iPhone inzetten bij videoproducties. Met de Pro-modellen kun je filmen in ProRes, een videocodec die beeldmateriaal in extreem hoge kwaliteit oplevert. Een minuut film levert al een bestand op van zo’n 6 GB. Nu doe je er uren over om een wat langere film met een Lightning-kabel over te zetten, maar met de iPhone 15 Pro (Max) heb je aan een paar minuten genoeg.

Gloednieuwe A17-chip

Dat de iPhone ieder jaar een nieuwe chip krijgt, is een gegeven. Althans, dat was altijd zo. Met de iPhone 14 (Plus) veranderde dat: die kreeg dezelfde chip als de iPhone 13 Pro. Alleen de iPhone 14 Pro (Max) kreeg een nieuwere A16-chip.

Apple A17 Bionic

Met de iPhone 15 gaat Apple waarschijnlijk dezelfde truc toepassen. De iPhone 15 (Plus) krijgt de A16-chip van het jaar ervoor, en de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max  worden uitgerust met een gloednieuwe A17-chip. Deze wordt een stuk sneller, doordat hij op een nieuw 3nm-procedé is gemaakt. Dit scheelt ook in het stroomverbruik. Daarnaast krijgt hij 8 GB werkgeheugen – dat is twee gigabyte meer dan nu. Dit is dus de line-up:

 • iPhone 14 (Plus): A16 Bionic (5nm), 6GB werkgeheugen
 • iPhone 15 Pro/Max: A17 Bionic (3nm), 8GB werkgeheugen

iPhone 15 camera: periscooplens

De camera van de iPhone 15 Pro Max en misschien ook de iPhone 15 Pro – krijgt voor het eerst een periscooplens. Dit is een lens die als het ware horizontaal in de iPhone ligt, en met een spiegel naar achteren wordt gereflecteerd. Zo is er veel meer ruimte voor meer lenselementen, met als gevolg een zoomlens met 5x of 6x zoom. Daarmee schiet je dus véél betere zoomfoto’s – de huidige iPhone 14 Pro komt niet verder dan 3x zoom.

iPhone 14 Pro camera

Er is ook nog een kleine kans dat Apple een 8K-filmfunctie toevoegt aan de iPhone. Met de komst van de 48-megapixel sensor in de iPhone 14 Pro (Max) is dit in theorie mogelijk. Maar gezien de grote hoeveelheid opslag die je nodig hebt voor dit soort video’s, is het de vraag of Apple zich er aan waagt.

Solid state knoppen

Hoewel de thuisknop al jaren verdwenen is van alle normale iPhone-modellen, heeft de iPhone nog steeds een drietal fysieke knoppen: volume omhoog, volume omlaag, en de aan/uit-knop. Apple wilde die knoppen op de iPhone 15 vervangen door zogeheten solid state-knoppen, zo gingen de geruchten eerder. Een betrouwbare Apple-analist meldt nu echter dat de vernieuwde knoppen er toch niet komen. De feature zou uitgesteld zijn naar de iPhone 16.

iPhone 15 Pro knoppen

Solid state-knoppen bewegen niet fysiek, maar voelen wel alsof ze klikken door een trillend motortje in de iPhone. Dit is dezelfde techniek die ook op de thuisknop van de iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), iPhone SE (2020) en iPhone SE (2022) zit. Het voordeel is dat deze knoppen veel beter bestand zijn tegen water, waardoor de waterbestendigheid van de iPhone er wéér wat op vooruitgaat.

Wel lijkt het erop dat de iPhone 15 Pro (Max) maar één volumeknop krijgt. Hierbij druk je op een van de uiteindes om het volume bij te stellen. Ook de button voor de stille modus verandert. Nu is dat nog een schuifknop, maar straks schakel je de stille modus in met een (lange) druk op de knop. Deze knop krijgt waarschijnlijk ook extra functies. Zo kan hij als sluiterknop dienen, waarbij ‘half indrukken om te focussen’ ook een mogelijkheid is. Op de bovenstaande afbeelding zie je een concept van de iPhone 15 Pro knoppen. Ze zijn gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen.

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

iPhone 15 release en prijs

De iPhone 15 wordt hoogstwaarschijnlijk in september 2023 aangekondigd. En als hij geen vertraging oploopt, kunnen we zelfs al een gokje doen naar de exacte datum: 12 of 13 september, met een uitgebreid Apple-event. De daadwerkelijke iPhone 15 release date is dan op vrijdag een week later, dus 22 september 2023. De iPhone 15 wordt geleverd met iOS 17 – de aankondiging van die update is al op 5 juni tijdens de WWDC 2023.

Dit is onze voorspelling:

 • iPhone 15 aankondiging: dinsdag 12 september 2023
 • iPhone 15 pre-order: vrijdag 15 september 2023
 • iPhone 15 release: vrijdag 22 september 2023

iPhone 15 randen

De prijs zal naar verwachting bijna of helemaal niet veranderen ten opzichte van de iPhone 14, al is dat nog afwachten. Door de koers van de Euro werd de iPhone 14 veel duurder ten opzichte van zijn voorganger. En hoe de Euro er in september bij staat is uiteraard niet te voorspellen. We verwachten de volgende prijzen voor de iPhone 15:

 • iPhone 15: € 1019
 • iPhone 15 Plus: € 1169
 • iPhone 15 Pro: € 1329
 • iPhone 15 Pro Max: € 1579

Heb je geen zin om tot september 2023 te wachten? Werp dan een blik op de beste prijzen voor de iPhone 14 en iPhone 14 Pro:

Blijf op de hoogte

In de komende maanden verwachten we de nodige geruchten over de iPhone 15. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief met iPhone-nieuws en handige iPhone-tips:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €12,50 korting per maand!

• €96 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Volgend dossier
Apple Studio Display
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden