Terug naar iPhone 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 15

Door Ward Edema21 november 2022 10:566 min. leestijd

De iPhone 15 wordt Apple’s 17e generatie iPhone, en brengt veel veranderingen met zich mee. Maar wat kun je zoal verwachten? Wanneer komt hij uit? En ook niet onbelangrijk: wat gaat hij kosten? Dat en meer lees je in ons iPhone 15-dossier.

iPhone 15

Nieuw design voor de iPhone 15

Apple verandert eens in de zoveel jaar het design van de iPhone van top tot teen, en houdt dit dan een paar jaar aan. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van de iPhone 6, dat het met kleine wijzigingen volhield tot de iPhone 8. Of het design van de iPhone X, dat tot en met de iPhone 11 Pro nauwelijks werd veranderd.

iPhone 15 design

Nu lijken ook de dagen van het iPhone 12-design geteld, en gaat Apple met de iPhone 15 voor een fris ontwerp. Hoe dat eruit gaat zien is nog onbekend – wij verwachten zelf dat Apple weer een beetje de kant van de iPhone 4 op gaat. Ook zijn er de nodige geruchten over het Dynamic Island: het cameragat van de iPhone 14 Pro. Dit komt waarschijnlijk naar álle iPhone 15-modellen, wat het einde zou betekenen van de niet zo geliefde ‘notch’.

Van Lightning naar usb-c

Krijgen we ein-de-lijk een iPhone die we gewoon kunnen opladen met het kabeltje van een MacBook, of zelfs van een Android-telefoon? Het lijkt er sterk op! Doordat de EU de usb-c-aansluiting verplicht voor kleine elektronische apparaten, moet Apple ook de switch maken. Het bedrijf liet zelfs al doorschemeren dit te gaan doen. Volgens de zeer betrouwbare Apple-insider Ming-Chi Kuo gebeurt dit al met de iPhone 15.

AirPods usb-c

Kuo meldt dat alle iPhone 15-modellen usb-c krijgen. Hierbij is usb-c bij de iPhone 15 Pro (Max) iets beter. Die ondersteunt usb 3.2 of Thunderbolt 3, waarmee enorm snelle overdrachtssnelheden mogelijk zijn tot 40 Gbps. De goedkopere iPhone 15 (Plus) blijft steken op usb 2.0, waarmee de dataoverdracht met een snelheid gaat van slechts 480 Mbps. Dit is even snel als met Lightning.

Een snellere dataoverdracht is vooral ideaal voor professionele gebruikers, die de iPhone inzetten bij videoproducties. Met de Pro-modellen kun je filmen in ProRes, een videocodec die beeldmateriaal in extreem hoge kwaliteit oplevert. Een minuut film levert al een bestand op van zo’n 6 GB. Nu doe je er uren over om een wat langere film met een Lightning-kabel over te zetten, maar met de iPhone 15 Pro (Max) heb je aan een paar minuten genoeg.

Nieuwe naam: iPhone 15 Ultra

Naar verwachting komen er vier modellen van de iPhone 15, die allemaal dezelfde formaten hebben als nu. Dat betekent dus twee modellen van 6,1 inch, en twee modellen van 6,7 inch. De namen worden wel wat aangepast. Dit wordt de line-up:

 • iPhone 15 (6,1 inch)
 • iPhone 15 Plus (6,7 inch)
 • iPhone 15 Pro (6,1 inch)
 • iPhone 15 Ultra (6,7 inch)

De naam Pro Max lijkt dus te gaan verdwijnen, en wordt vervangen door Ultra. Dit komt omdat dit duurste model volgens geruchten functies krijgt die hem onderscheiden van zijn kleinere Pro-broertje, zoals een nieuwe periscooplens. Je leest meer over de exclusieve functies van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max / Ultra in ons artikel: Deze 5 features komen alléén naar de iPhone 15 Pro.

Gloednieuwe A17-chip

Dat de iPhone ieder jaar een nieuwe chip krijgt, is een gegeven. Althans, dat was altijd zo. Met de iPhone 14 (Plus) veranderde dat: die kreeg dezelfde chip als de iPhone 13 Pro. Alleen de iPhone 14 Pro (Max) kreeg een nieuwere A16-chip.

Apple A17 Bionic

Met de iPhone 15 gaat Apple waarschijnlijk dezelfde truc toepassen. De iPhone 15 (Plus) krijgt de A16-chip van het jaar ervoor, en de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Ultra worden uitgerust met een gloednieuwe A17-chip. Deze wordt een stuk sneller, doordat hij op een nieuw 3nm-procedé is gemaakt. Ook krijgt hij 8 GB werkgeheugen – dat is twee gigabyte meer dan nu. Dit is dus de line-up:

 • iPhone 14 (Plus): A16 Bionic (5nm), 6GB werkgeheugen
 • iPhone 15 Pro/Ultra: A17 Bionic (3nm), 8GB werkgeheugen

Periscooplens

De iPhone 15 Pro Max (of Ultra) – en misschien ook de iPhone 15 Pro – krijgt voor het eerst een periscooplens. Dit is een lens die als het ware horizontaal in de iPhone ligt, en met een spiegel naar achteren wordt gereflecteerd. Zo is er veel meer ruimte voor meer lenselementen, met als gevolg een zoomlens met 5x of zelfs 10x zoom. Daarmee schiet je dus véél betere zoomfoto’s – de huidige iPhone 14 Pro komt niet verder dan 3x zoom.

iPhone 14 Pro camera

Er is ook nog een kleine kans dat Apple een 8K-filmfunctie toevoegt aan de iPhone. Met de komst van de 48-megapixel sensor in de iPhone 14 Pro (Max) is dit in theorie mogelijk. Maar gezien de grote hoeveelheid opslag die je nodig hebt voor dit soort video’s, is het de vraag of Apple zich er aan waagt.

Solid state knoppen

Hoewel de thuisknop al jaren verdwenen is van alle normale iPhone-modellen, heeft de iPhone nog steeds een drietal fysieke knoppen: volume omhoog, volume omlaag, en de aan/uit-knop. Apple wil die knoppen op de iPhone 15 vervangen door zogenaamde solid state-knoppen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Solid state-knoppen bewegen niet fysiek, maar voelen wel alsof ze klikken door een trillend motortje in de iPhone. Dit is dezelfde techniek die ook op de thuisknop van de iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), iPhone SE (2020) en iPhone SE (2022) zit. Het voordeel is dat deze knoppen veel beter bestand zijn tegen water, waardoor de waterbestendigheid van de iPhone er wéér wat op vooruitgaat.

iPhone 15 release en prijs

De iPhone 15 wordt hoogstwaarschijnlijk in september 2023 aangekondigd. We kunnen zelfs al een gokje doen naar de exacte datum: 4, 6, of 11 september, met een uitgebreid Apple-event. De daadwerkelijke release is dan op vrijdag een week later, dus 15 of 22 september 2023. De iPhone 15 wordt geleverd met iOS 17.

iPhone 15 camera

De prijs zal naar verwachting bijna of helemaal niet veranderen ten opzichte van de iPhone 14 – in de Verenigde Staten dan. In Nederland en de rest van Europa is het nog afwachten. Door de koers van de Euro kan de prijs van de iPhone namelijk nóg meer toenemen, maar hoe de Euro er in september bij staat is uiteraard niet te voorspellen. Blijven de prijzen wél gelijk, dan betaal je de volgende bedragen voor een iPhone 15:

 • iPhone 15: € 1019
 • iPhone 15 Plus: € 1169
 • iPhone 15 Pro: € 1329
 • iPhone 15 Ultra: € 1479

Heb je geen zin om tot september 2023 te wachten? Werp dan een blik op de beste prijzen voor de iPhone 14  en iPhone 14 Pro:

Blijf op de hoogte

In de komende maanden verwachten we de nodige geruchten over de iPhone 15. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief met iPhone-nieuws en handige iPhone-tips:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Volgend dossier
iPad 2022
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden