iPhone 15 review: heb je nog wel een Pro nodig?
De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn niet de meest vooruitstrevende en geavanceerde nieuwe smartphones van Apple. Toch is de iPhone 15 (Plus) misschien wel de interessantste iPhone van dit jaar. Meer lees je in onze iPhone 15 review.
iPhone 15 (Plus) review
De goedkopere iPhone-modellen worden ieder jaar overschaduwd door hun Pro-broers. Ook bij de iPhone 15 en iPhone 15 Plus ontbeert een echt vooruitstrevende nieuwe functie, waardoor de geavanceerdere iPhone 15 Pro (Max) tijdens het Apple-event alle aandacht opeiste.
De belangrijkste features die Apple vorig jaar introduceerde bij de iPhone 14 Pro (Max), maken nu hun entree bij de goedkopere modellen. Voor een innovatief Dynamic Island of een 48-megapixelcamera heb je geen Pro-iPhone meer nodig. En dat is niet het enige wat de iPhone 15 (Plus) dit jaar zo Pro maakt.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Design: meer premium dan voorheen
Het afgelopen jaar liep ik rond met een iPhone 14 Pro, maar het iPhone 15 (Plus) design voelt net zo premium aan. Er zijn geen knalkleurtjes meer: er is een veel subtielere, pastelkleurige afwerking. De kleuren zijn in het glas doordrenkt en het resultaat is een lichte kleurtint. Het blauw van mijn geteste iPhone 15 Plus is zelfs zo licht, dat ik me afvroeg of Apple per ongeluk een witte telefoon in een blauwe verpakking had gestopt. Blauw is het dus bijna niet te noemen, maar ik vind het chic. Zo chic dat ik de iPhone voor het eerst in jaren niet in een hoesje verstop (of dat verstandig was lees je wellicht later).
Ook nieuw is de matglazen achterkant. Dankzij deze textuur zijn vettige vingerafdrukken verleden tijd en blijft de achterkant er schoon uitzien. Een ander verschil met de iPhone 14 is dat de randen aan de voor- en achterkant wat afgeronder zijn, waardoor ze niet zo in je hand snijden. De iPhone 15 Plus is nog steeds een flinke telefoon die zich lastig met één hand laat bedienen, maar hij voelt daardoor comfortabeler aan dan de iPhone 14 Plus.
Draai je de iPhone 15 op zijn matglazen achterkant, dan word je begroet door het Dynamic Island. Dit is een ovale uitsparing bovenaan het scherm, die verschillende soorten content kan weergeven, afhankelijk van de context. Het werkt hetzelfde als bij de iPhone Pro-modellen. Je kunt er bijvoorbeeld je muziek bedienen en de navigatieaanwijzingen zien, terwijl je met andere iPhone-apps bezig bent. Helaas zijn er nog weinig niet-Apple apps die de uitsparing op een slimme manier benutten.
Display: helderder, maar nog steeds geen ProMotion
Het belangrijkste verschil met de iPhone 15 Pro (Max) is het scherm. Die is net zo groot en net zo mooi, maar het display van de goedkopere iPhone 15 ondersteunt geen ProMotion. Hierdoor ververst het scherm minder snel dan bij de Pro. Dit is alleen erg als je ogen ooit de soepelheid van een 120 Hz-scherm hebben ervaren. Dan voelt de iPhone 15 in het begin wat traag aan, ook al is hij dat niet. Heb je nog nooit een Pro-iPhone gehad, dan ervaar je dat niet als een belemmering en is het geen reden om voor een Pro-model te kiezen.
Door de afwezigheid van ProMotion ontbreekt echter de always-on-functionaliteit. Het jammere is dat Stand-by – misschien wel de leukste functie van iOS 17 – hierdoor vrij nutteloos is. Stand-by verandert je iPhone in een slim scherm wanneer hij horizontaal wordt opgeladen. Bij een iPhone 15 (Plus) zie je echter alleen een zwart rechthoek en moet je op het scherm tikken om de klok en kalender te tonen. Natuurlijk moeten de Pro-iPhones genoeg onderscheidend zijn en ProMotion is geen noodzaak, maar bij concurrent Samsung hebben smartphones in een lagere prijsklasse al een jaren een 120 Hz-scherm met Always-on.
Wat Apple nog aan het scherm heeft verbeterd, is de helderheid. Die reikt buitenshuis tot 2000 nits – bijna twee keer meer dan de iPhone 14. Het verschil is vooral merkbaar als je op een zonovergoten dag buiten bent; dan kun je het scherm in tegenstelling tot voorheen nog steeds goed aflezen. Ten opzichte van de iPhone 14 ziet HDR-content er dankzij het helderdere scherm ook beter uit. Voor de rest zijn de schermen hetzelfde gebleven. Ze hebben een oled-scherm met een grootte van 6,1 of 6,7 inch, met een pixeldichtheid van 460 of 458 pixels per inch.
iPhone 15 camera: nu ook met zoom
Een van de belangrijkste redenen om de iPhone 15 te kopen, is de nieuwe camera. Vorig jaar kregen de iPhone 14 Pro-modellen een upgrade naar de 48-megapixelsensor; nu onderging de iPhone 15 camera bijna dezelfde behandeling. Bijna, want de sensor van de hoofdcamera is niet exact zo goed als die van de 14 Pro- of 15 Pro-modellen. Hij is iets kleiner en heeft een lens met een kleiner diafragma. Standaard legt de iPhone 15 foto’s met 24 megapixels vast. Bij daglicht is het verschil met de iPhone 14 Plus in fotokwaliteit op het eerste gezicht moeilijk waar te nemen. De verbeteringen worden pas merkbaar bij het inzoomen. De 24-megapixelfoto’s van de iPhone 15 hebben veel meer details wanneer je ver inzoomt. Hierdoor is er meer ruimte om foto’s bij te snijden en zien de plaatjes er beter uit als je ze afdrukt, of als je bekijkt op een groot scherm. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s te maken met 48-megapixels – daarvoor moet je nog wel eerst een optie aanzetten in de Camera-instellingen. Deze instelling lieten we maar kort aan. Het verschil in detail met de standaardinstelling van 24 MP is klein, terwijl de foto’s een dubbele bestandsgrootte hebben.
De nieuwe 48-megapixelsensor van de iPhone 15 brengt ook een nieuwe truc: optische zoom. Dankzij de extra pixels kunnen er foto’s worden gemaakt met 2x optische zoom, waarbij je dichter bij het onderwerp komt zonder kwaliteitsverlies. Zo heeft de iPhone er als het ware een extra lens bij. Het geeft je meer controle over je foto’s en je kunt kiezen uit 0,5x, 1x en 2x zoom. Die zoomfunctie is bijvoorbeeld ideaal bij de Portretmodus. Bij de bovenstaande foto maakten we met de 14 Plus en 15 Plus op hetzelfde moment een portretfoto van een pauw – op een even grote afstand. Bij de iPhone 15 Plus leverde dit een fraai diepteplaatje op; bij de iPhone 14 Plus hadden we dichter bij het onderwerp moeten komen. Het nadeel van dichterbij fotograferen is echter dat er dan al snel vervorming optreedt, en waarschijnlijk was de pauw allang gevlogen.
Ook nieuw is de dat je niet handmatig de Portretmodus hoeft te activeren. Detecteert de iPhone een persoon, hond of kat, dan worden de dieptegegevens automatisch opgehaald en kun je er achteraf voor kiezen om de foto om te zetten naar een portret. Een geweldige functie, want hoe vaak komt het voor dat je een standaardfoto maakt en dat je achteraf wilde dat je de portretfunctie had gebruikt. Je kunt op het f-pictogram linksonder tikken om het diepte-effect te zien voordat je de foto maakt. Zelfs het focuspunt is achteraf aan te passen. Het geeft je veel meer flexibiliteit in de nabewerking, waardoor het minder uitmaakt wat de camera-instellingen waren op het moment dat je op de opnameknop drukte. Het komt nog wel geregeld voor dat de iPhone geen persoon detecteert, hopelijk lost Apple dat nog op in een software-update.
In donkere situaties schakelt de iPhone 15 terug naar opnamen in 12 megapixels, waarbij vier pixels worden gecombineerd tot één superpixel. De foto’s zijn hierdoor niet gedetailleerder, maar wel beter belicht dan bij de iPhone 14. Het maken van video’s is grotendeels hetzelfde, waarbij je opneemt tot 4K met 60 frames per seconde. De video’s zien er vloeiend en scherp uit, en je kunt net zoals bij foto’s gebruikmaken van optische zoom.
Prestaties
Wat de iPhone 15 en iPhone 15 Plus ook nog erven van de 14 Pro is de A16 Bionic-chip. De processor heeft een zes-core CPU, vijf-core GPU en 16-core Neural Engine. Het is niet de beste chip (dat is de A17 Pro uit de 15 Pro’s), maar het is meer kracht dan je nodig hebt. Bij het spelen van games, het multitasken of het schieten van veel foto’s hebben we geen hapering of vertraging ervaren.
Ook de batterijprestaties zijn indrukwekkend. Na een actieve iPhone-dag met vijf uur schermtijd – waaronder het streamen van video, navigeren met CarPlay en cameratests – sloten we de dag af met 39 procent batterij op de iPhone 15 Plus. Volgens verschillende testen waaronder die van de bekende YouTuber Mrwhosetheboss heeft de iPhone 15 Plus zelfs de beste batterijduur die een iPhone ooit heeft gehad. Beter dan de iPhone 15 Pro Max dus. Geef je om een goede batterijduur, dan hoef je dus niet voor een duurder model te kiezen.
De iPhone 15-reeks heeft ook een nieuwe versie van de Ultra Wideband-chip. Die maakt een nieuwe functie mogelijk, waarmee je vrienden en familieleden zeer nauwkeurig in een menigte vindt. Delen ze hun locatie met je in de Zoek mijn-app, dan laat je iPhone 15 zien hoe ver de persoon verwijderd is van je huidige locatie en wijst hij je in de goede richting, een beetje zoals bij de AirTag. Dat werkte in onze test tot zo’n zestig meter nauwkeurig. De functie is wel meer iets voor later, want het werkt alleen bij mensen die ook een iPhone 15 hebben.
Eerste iPhone met usb-c
De iPhone 15-serie is de eerste met een usb-c-oplaadpoort. Het grootste voordeel is dat je maar één kabel nodig hebt om je iPhone, Mac, iPad en AirPods op te laden. Het betekent ook dat je dezelfde oplaadkabel kunt gebruiken als je Android-vrienden, want usb-c is bij de meeste apparaten al jaren de standaard. Sneller is het niet: het opladen gaat nog steeds met een vermogen van maximaal 27 Watt. Ook de dataoverdracht voor het bekabeld overzetten van foto’s en video’s is even snel (of even langzaam) als voorheen – in tegenstelling tot bij de Pro-iPhones.
De overstap voelt niet meteen handig aan, want je zult nog vaak tevergeefs in je iPhone porren met een Lightning-kabel. Bovendien heb je wellicht nog apparaten of accessoires met Lightning, zoals een Magic Keyboard of een oudere iPad, dus het blijft nog even een wirwar van kabels. Leuk is dat er een nieuwe manier om de oplaadpoort van de iPhone te gebruiken, want je kunt er voor het eerst andere gadgets mee opladen. Zo laad je de AirPods Pro 2 (die Apple nu verkoopt met een usb-c-oplaadcase) nu op door hem via usb-c op een iPhone 15 aan te sluiten. Het is zelfs mogelijk om een andere iPhone op te laden.
Conclusie iPhone 15 review: moet je hem kopen?
We hebben het vaker geschreven: de niet-Pro iPhone is voor de meeste mensen meer dan goed genoeg. Bij de iPhone 15-serie is dat meer dan eerder van toepassing. Dankzij de 48-megapixelcamera en het Dynamic Island bieden ze veel van de belangrijkste iPhone 14 Pro-functies, maar dan voor een toegankelijker prijskaartje. Door het nieuwe uiterlijk oogt hij ook premium, er is optische zoom en het is de iPhone met de beste batterijduur. Zeker voor wie overstapt van een iPhone 12 of ouder, voelt de iPhone 15 aan als een grote upgrade. Natuurlijk missen er wat toeters en bellen, zoals de hogere verversingssnelheid, het Always-on display en de derde – nog betere – telelens. Het zijn leuke extraatjes, maar geen daarvan is essentieel.
Benieuwd naar onze mening over de geavanceerdere toestellen? Bekijk onze iPhone 15 Pro review.
Praat mee
0