Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 15 Pro review: briljante camera in je broekzak

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 15 Pro review

De iPhone 15 Pro is de niet de iPhone die je nodig hebt, maar wel de iPhone die je wil: je leest er alles over in onze iPhone 15 Pro review.

Lees verder na de advertentie

iPhone 15 Pro review

Het is toch altijd knap hoe Apple je huidige iPhone een stuk minder interessant doet lijken zodra het nieuwe model is aangekondigd. Kortgeleden waren de stalen randen van de iPhone 14 Pro nog luxe, nu verbleken ze bij de lichtgewicht titanium randen van de iPhone 15 Pro. En een maand geleden was 3x zoom meer dan genoeg, maar nu heb ik toch écht die 5x-periscooplens nodig. Om nog niet te beginnen over de Lightning-poort die nu zó 2022 is – hoe konden we toch ooit zonder usb-c?

Dat is zo’n beetje de gedachtegang die een Apple-fan heeft tijdens de presentatie van een nieuwe iPhone: een kwestie van je laten meeslepen door de gelikte demonstratie van Apple. Maar nu is het toestel er, hebben we hem uitgebreid kunnen testen, en is de honeymoon phase weer voorbij. Dit vinden we écht van de iPhone 15 Pro (Max).

Van staal naar titanium

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Je hoeft de iPhone 15 Pro niet eens op te pakken om te zien dat het echt om een nieuw toestel gaat. De hoogglans stalen randen hebben plaatsgemaakt voor titanium, dat een beetje oogt als het matte staal van de iPhone 4. Het glas aan de voorkant heeft een heel subtiele buiging bij de randen, die nu een stuk dunner zijn. En de scherpe zijkanten zijn wat afgerond zodat de iPhone wat comfortabeler voelt in je handen.

iPhone 15 Pro voorkant

Het is de meest verfijnde uitvoering tot nu toe van het vlakkere design dat met de iPhone 12 werd geïntroduceerd, en daarmee is de iPhone 15 Pro misschien wel de mooiste iPhone in jaren. En dan met name de ‘naturel titanium’-variant – verder heb je nog blauw, wit en zwart, maar die ogen toch wat braaf vergeleken met het paars en goud van vorig jaar. Bovendien zuigen met name de blauwe en zwarte variant vingerafdrukken aan.

De switch naar titanium heeft ook gevolgen voor het gewicht. Zowel de Pro als de Pro Max zijn nu 19 gram lichter. Dat klinkt alsof je het niet zou merken, maar het maakt wel degelijk een verschil. De Pro-modellen werden de afgelopen jaren iedere keer een stukje zwaarder, dus een jaartje WeightWatchers was ook wel echt nodig. De iPhone 15 Pro is nog steeds iets zwaarder dan zijn niet-Pro broertje, maar het verschil is nu in ieder geval beperkt en de telefoon voelt een stuk minder log.

Flexibele camera

Verreweg de grootste verbetering van de iPhone 15 Pro is te vinden in de camera. De 48-megapixel hoofdcamera schiet nu standaard 24-megapixel foto’s, die slim in elkaar worden gezet door pixels samen te voegen. Dit deed de iPhone 14 Pro ook al, alleen kreeg je daarop een 12-megapixel foto als resultaat. Je schiet nu dus altijd plaatjes met meer detail, en dat ziet er nét wat beter uit als je inzoomt op fijne details.

iPhone 15 Pro 24 megapixel

Bovendien is het nu eindelijk mogelijk om de volledige 48-megapixel resolutie te benutten bij normale foto’s, in de zogenaamde ‘HEIF Max’-modus. Bij de iPhone 14 Pro moest je hier helaas altijd ProRAW voor inschakelen – oftewel de ongecomprimeerde modus – met foto’s van 75 megabyte tot gevolg. Met HEIF Max wegen de foto’s minder dan een tiende daarvan, en dus kun je modus gerust de hele tijd aan laten staan. En goed nieuws voor iPhone 14 Pro-gebruikers: dit is ook voor hen in iOS 17 toegevoegd.

iphone 15 Pro portretmodus

Met de verbeterde portretmodus schiet je indrukwekkende portretten – ook van dieren.

Apple heeft nog meer handige softwaretrucjes toegevoegd, waaronder op het vlak van de portretmodus. Richt je nu de camera op mensen of huisdieren, dan verschijnt er vanzelf een knopje om de achtergrond te vervagen. Ook kun je achteraf een foto omtoveren tot een portret, waarbij je zelf de bokeh (wazigheid) van de achtergrond instelt, en zelfs het focuspunt van de foto achteraf kunt wijzigen. Deze coole technologie wou Steve Jobs al op de iPhone, en is er nu dus eindelijk. En het werkt stiekem ook op de iPhone 13 en nieuwer – mits je iOS 17 hebt. Ook nieuw zijn ruimtelijke video’s: speciale 3d-filmpjes die je in volle glorie kunt bekijken op de Apple Vision Pro. Daar zijn we erg benieuwd naar, maar die functie komt helaas pas later dit jaar uit.

Zoomen tot de Max

De hoofdcamera heeft nog wat extra mogelijkheden. Je kunt nu namelijk wisselen tussen 24mm, 28mm en 35mm – oftewel 1x, 1,2x en 1,5x. Dit is handig als je een bepaalde lens wilt nabootsen, en niet vast wilt zitten aan de nogal brede kijkhoek van de hoofdcamera. Verder heb je nog dezelfde 2x als op de normale iPhone 15, waarbij het middelste gedeelte van de hoofdcamera wordt gebruikt, 0,5x voor de ultragroothoeklens (met macro) en 3x voor de telelens. Althans, op de iPhone 15 Pro.

iphone 15 Pro macro

De macromodus op de ultragroothoeklens is nog steeds een exclusieve Pro-functie.

Ga je voor de grotere iPhone 15 Pro Max, dan is de telelens vervangen door een nieuwe tetraprismalens. Dat klinkt futuristisch, en dat is het ook. Met prisma’s wordt het licht van de lens vier keer gekaatst in je iPhone voordat het op de sensor komt, met als gevolg een langere brandpuntsafstand. Het resultaat is een zoom van 5x. Je schiet nu dus met gemak flink ingezoomde foto’s zonder kwaliteitsverlies, voor spectaculaire landschapsfoto’s of portretten met heel weinig vertekening. En de nieuwe lens is even lichtsterk als de 3x, dus ook in schemerlicht werkt hij nog perfect.

iPhone 15 Pro zoom

Met de 5x-zoomlens krijg je verre objecten mooi groot in beeld. 

Wil je dus écht alles uit de camera halen, dan moet je voor het grotere model gaan. En dat is toch jammer. Volgens geruchten wil Apple de tetraprismalens volgend jaar aan de normale iPhone 16 Pro toevoegen, maar we vragen ons af waarom daar dit jaar nog niet voor gekozen is. De telelens van de iPhone 15 Pro maakt nog steeds goede zoomfoto’s, maar je krijgt nu toch een gevoel van fomo (fear of missing out) als je niet voor de Pro Max gaat.

iPhone op steroïden

Hoewel de A16-chip van de iPhone 14 Pro niet zo’n grote upgrade was ten opzichte van de A15, gaat Apple dit jaar helemaal los met de A17 Pro. Deze nieuwe processor maakt gebruik van een gloednieuw 3 nanometer-procedé. Dat wil zeggen dat alle transistors op de chip kleiner zijn dan ooit, en dat Apple er meer van kwijt kan met hetzelfde energieverbruik.

Het resultaat: 10% betere prestaties voor de cpu, en een 20% snellere videochip. Laatstgenoemde ondersteunt nu ook voor het eerst ray tracing. Dit is een techniek voor games waarbij het pad van lichtstraaltjes wordt berekend voor zo realistisch mogelijke lichteffecten. Dit is techniek die je vindt op gameconsoles als de PlayStation 5. Het is dus nogal bijzonder dat dit nu past in een superdunne telefoon.

iPhone 15 Pro gaming

Death Stranding op een iPhone? Door de A17 Pro kan het! 

Ontwikkelaars hebben al laten zien wat er mogelijk is met de A17 Pro. Spellen als Resident Evil Village en Death Stranding krijgen een versie voor de iPhone, en dat ziet er een beetje onwerkelijk uit. Haast fotorealistische omgevingen en personages die allemaal op een telefoon worden berekend – denk dan nog maar eens terug aan de Game Boy. Helaas konden we deze games nog niet zelf testen, maar de demo die we van Apple kregen was erg indrukwekkend. Nu maar hopen dat je iPhone niet voelt alsof je er een eitje op kunt bakken zodra je zo’n spel gaat spelen.

USB-jeej

Lightning is dood, lang leve usb-c! Aan de onderkant van de iPhone 15 Pro vind je voor het eerst in elf jaar een nieuwe poort. Maar echt nieuw is hij niet, want hij zat ook al op jarenlang op MacBooks, iPads, e-readers, camera’s, tandenborstels … eigenlijk overal. De EU heeft Apple geforceerd om voor de iPhone de switch te maken, en daar zijn we eigenlijk maar al te blij mee. Want om telkens zo’n Lightning-kabel mee te sjouwen terwijl alle andere apparaten al usb-c hebben – daar waren we een beetje klaar mee. En zonder succes vragen naar een oplaadkabeltje bij een Android-vriend ook.

iPhone 15 Pro titanium

Usb-c opent ook de deur naar allerlei nieuwe mogelijkheden voor de iPhone. Je AirPods of Apple Watch opladen door het kabeltje aan je iPhone te hangen? Dat kan nu, want het poortje levert tot 4,5 watt vermogen. Een ssd aansluiten om grote bestanden over te hevelen? Dat kan ook, want USB 3-snelheden worden ondersteund. Zelfs het aansluiten van een usb-c-dock, bijvoorbeeld met een monitor eraan, is mogelijk. Kortom: net als dat er bij de iPad een wereld openging toen usb-c werd toegevoegd, gebeurt dat nu ook bij de iPhone. En daar hebben we maar één woord voor: hèhè.

En … actie!

De vierde grote toevoeging op de iPhone 15 Pro is eigenlijk heel klein. Het gaat om de actieknop, een knopje dat net boven de volumebediening van de iPhone leeft. Deze vervangt de oude belsignaalschakelaar. Standaard doet deze knop wat je zou verwachten: wisselen tussen de stille en normale modus. Maar gezien bijna iedereen de stille modus of permanent aan heeft staan, of juist permanent uit, kun je de knop een veel nuttigere functie geven. Apple biedt er standaard vijf aan: een focus activeren, de camera openen, de zaklamp activeren, een gesproken memo starten of het vergrootglas openen.

iPhone 15 Pro actieknop

Daarnaast kun je de knop ook inzetten om een toegankelijkheidsfunctie te starten, of om een opdracht uit te voeren. Laatstgenoemde zorgt ervoor dat je de knop bijna overal voor kunt inzetten, van het openen van een app tot een bepaalde playlist afspelen. Superhandig, al zien we in de toekomst graag nog de optie om de knop meerdere functies te geven. Bijvoorbeeld doordat er onderscheid wordt gemaakt tussen indrukken en dubbelklikken. Maar goed: iets met een gegeven paard.

iPhone 15 Pro review: conclusie

De iPhone 15 Pro (Max) is voor de meesten vooral een hebbeding ten opzichte van de normale iPhone 15, maar de verbeterde camera en toevoeging van usb-c zijn wel echt functies waar professionele gebruikers blij van worden. Voeg daar nog een prachtig design, supersnelle chip en een handige actieknop aan toe en je hebt genoeg redenen om je partner te overtuigen dat je er toch écht een nodig hebt.

iPhone 15 Pro

De iPhone 15 Pro is los verkrijgbaar bij o.a.:
Bol.com | MediaMarkt | Coolblue | Belsimpel | Amazon


iPhone 15 Pro Max

De iPhone 15 Pro Max is los verkrijgbaar bij o.a.:
Bol.com | MediaMarkt | Coolblue | Belsimpel | Amazon

Pluspunten

  • Mooi en licht design
  • Meer flexibiliteit voor de camera
  • 5x-zoomlens op de Pro Max
  • Usb-c
  • Veelzijdige actieknop

Minpunten

  • Geen nieuwe zoomlens op de ‘kleine’ Pro
  • Actieknop heeft maar één functie tegelijk