Terug naar HomePod
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

HomePod

Door Laura Grootaarts5 april 2019 07:596 min. leestijd

De sprekers tijdens een keynote van Apple strooien altijd kwistig met superlatieven: hun praatjes zijn opgebouwd rondom termen als ‘incredible’, ‘great’ en ‘breakthrough’. Dit keer was het marketing-baas Phil Schiller die tijdens de WWDC 2017-keynote bijna uit elkaar knapte van enthousiasme: ‘Met iPod heeft Apple een nieuwe invulling gegeven aan de manier waarop we onderweg naar muziek luisteren; met HomePod doen we hetzelfde met de manier waarop we thuis muziek streamen en genieten.’

HomePod dus: een draadloze speaker om muziek mee te beluisteren, en tegelijkertijd de zoveelste belichaming van Apple’s virtuele assistent Siri. Want Apple wil de markt voor slimme speakers natuurlijk niet overlaten aan Amazon Echo en Google Home.

AirPlay 2 speakers: HomePod

HomePod: stream je muziek

HomePod is eerst en vooral bedoeld om muziek mee te streamen. En dat doet de speaker, als we de eerste HomePod-reviews mogen geloven, zeker niet onverdienstelijk. HomePod is uitgerust met wat Apple noemt ‘technologie voor automatische kamerdetectie’ en ‘spatial awareness’. Dat betekent dat de speaker het geluid aanpast op de ruimte waarin hij staat. Het maakt daarbij niet uit of je hem nu naast je televisie, op de vensterbank of in de hoek van je huiskamer plaatst. De gadget is slim genoeg om het geluid in alle gevallen te optimaliseren en de ruimte ten volle te benutten.

AirPlay 2

Met de release van iOS 11.4 in mei 2018 is de functionaliteit van HomePod verder uitgebreid. iOS 11.4 bevat AirPlay 2 multiroomaudio. Je kunt audio beluisteren over verschillende speakers waaronder HomePod, en die zijn dan allemaal op elkaar afgestemd. Ook nieuw is de ondersteuning voor HomePod-stereoparen waarbij twee HomePods in dezelfde ruimte elkaar aanvullen.

HomePod

En waardoor wordt dat geluid dan voortgebracht? Heel groot is HomePod niet: amper 18 centimeter hoog en cilindervormig – hij doet nog het meest denken aan een kleinere en dik uitgevallen Mac Pro. Maar in deze kleine, geperforeerde behuizing gaan heel wat herrieschoppers schuil. Om te beginnen: ergens boven in het apparaat zit een krachtige 4-inch woofer die een hoop lucht kan verplaatsen, en zodoende de lage tonen zo diep en zo zuiver mogelijk weergeeft. Dan zijn er ook nog zeven tweeters met elk een versterker die rondom aan de onderzijde van het apparaat zijn geplaatst. Die zorgen ervoor dat de hoge tonen zich gelijkmatig door de ruimte verspreiden.

Focus op muziek

De HomePod maakt niet alleen geluid: hij hóórt het ook. Want we hebben het hier niet over zomaar een speaker, maar over een slimme speaker, met een A8-chip die we al kennen uit de iPhone 6. Siri huist hierin: zes microfoontjes aan alle kanten van HomePod staan klaar om je muzikale verzoekjes op te vangen. En je wordt gehoord, belooft Apple ons, zelfs als je aan de andere kant van de kamer staat terwijl er knetterharde metal uit je HomePod schalt. HomePod werkt naadloos samen met Apple Music – Schiller benadrukte dat dat de insteek was bij het ontwikkelen van HomePod.

Voorkant HomePod

Siri toont zich in de HomePod als een ware muziekkenner en als je een beetje interactie met hem voert, helpt hij je bij het ontdekken van nieuwe muziek of het samenstellen van afspeellijsten die passen bij jouw muzikale voorkeur. Vind je een liedje leuk? Zeg: ‘Hé, Siri. Ik vind dit een goed nummer’, en Siri leert beetje bij beetje wat je leuk vindt. Tegelijkertijd is hij een wandelende muziekencyclopedie. Vraag hem bijvoorbeeld welke drummer je hoort in een bepaald nummer, of wat er in 1983 populair was en de kans is groot dat zijn antwoord even accuraat is als dat van Leo Blokhuis.

Hé Siri

Zodra je Siri aanroept met de magische woorden ‘Hé Siri’, begint de kleurrijke golfvorm boven op de speaker zenuwachtig te sidderen. Klaar voor een volgende vraag of opdracht. En die hoeft echt niet per se over liedjes of al lang vergeten muzikanten te gaan. Siri helpt je ook met de praktische dingen in het leven. Tijdens de keynote verscheen in de achtergrond kort een aantal vragen en opdrachten die je Siri kunt voorleggen in beeld. Hoe lang duurt het om ergens naartoe te rijden? Zet een timer van drie minuten. Kop of munt? Zet de wekker om 5 uur ’s ochtends. Speel de laatste podcast van S-Town. Wat zijn de populairste bergen in Californië? Hoe hard waait het buiten? Stuur Erik een bericht met: ‘We zien elkaar bij het theater om 7 uur.’

HomePod

Kortom, je kunt Siri bestoken met vragen, net zoals je dat al gewend bent van de iPhone en de Mac. Alles verloopt via de servers van Apple, natuurlijk met inachtneming van je privacy. Apple heeft bevestigd dat ontwikkelaars gebruik kunnen maken van SiriKit: dat betekent dat je ook apps van derde partijen kunt aansturen via HomePod. Stuur bijvoorbeeld een bericht via WhatsApp of stel een to-dolijstje op via Things.

Ten slotte: zijn er in jouw huishouden meer van dat soort slimme apparaten? Als ze samenwerken met HomeKit, kun je ze ook aansturen van je HomePod. Misschien denk je, slimme apparaten, ik loop zelf wel naar een knopje want dat is me allemaal veel te futuristisch. Maar vergis je niet. Zelfs Ikea verkoopt tegenwoordig lampen met HomeKit-integratie en dat betekent dat het langzaam maar zeker gemeengoed aan het worden is.

Geruchten over Beats HomePod

Al tijden gaan er geruchten over een kleine en goedkopere HomePod, die mogelijk verschijnt onder de merknaam Beats. Het zou kunnen dat in deze versie de functionaliteit van Siri iets is uitgekleed. Mogelijk horen we meer hierover tijdens Apple’s WWDC18, die dit jaar van start gaat op maandag 4 juni.

HomePod kopen

Homepod

HomePod is sinds 9 februari te koop in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Duitsland, Frankrijk en Canada volgen op maandag 18 juni. De EU-release betekent dat het apparaat nu voor het eerst is uitgerust met een stekker die we ook in Nederland en België kunnen gebruiken.

Over een eventuele Nederlandse release is nu nog niets bekend. Kortom: je hebt nog even de tijd om na te denken of je hem in wit of spacegrijs wilt en of je het de 329 euro die het apparaat kost ook echt waard vindt.

Volgend dossier
iPad Air 2019
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden