Terug naar HomePod – Alles wat je wilt weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

HomePod – Alles wat je wilt weten

Door Laura Grootaarts13 november 2020 07:598 min. leestijd

De HomePod is Apple’s slimme speaker. Je kunt er muziek mee beluisteren, en tegelijkertijd is het de zoveelste belichaming van Apple’s virtuele assistent Siri. Naast de gewone HomePod, is er ook de kleinere HomePod mini. De HomePod is beschikbaar in slechts een beperkt aantal landen, dus de kans is groot dat je hem nog niet kent. In dit artikel maak je kennis met de Apple luidspreker.

HomePod

De HomePod in het kort

 • Verkrijgbaar sinds 2018
 • Apple speaker met Siri-integratie
 • Ondersteuning voor AirPlay 2
 • Nog niet te koop in Nederland
 • Verkrijgbaar in zwart en wit

Sinds wanneer is de HomePod beschikbaar?

HomePod is aangekondigd tijdens Apple’s WWDC op 5 juni 2017. Op 9 februari 2018 lag hij voor het eerst in de winkels in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Later kwam de slimme speaker mondjesmaat beschikbaar in andere landen, waaronder Frankrijk en Duitsland. Wil je een HomePod? Nederland behoort helaas nog niet tot de landen waar deze speaker te koop is. Er zijn ook geen signalen dat hier op korte termijn verandering in komt.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Functionaliteiten Apple HomePod

populairste slimme speaker

De HomePod is de allereerste slimme speaker van Apple. Ze hebben er direct een veelzijdig apparaat van gemaakt dat goed samenwerkt met alle andere producten van Apple. Dit is wat je moet weten van de HomePod-speaker – we beginnen met een kort overzicht van de specificaties.

Homepod specificaties

Release2018
Formaat17,2 cm hoog en 14,2 centimeter breed
Gewicht2,5 kg
ProcessorApple A8
Geluid1 woofer, 7 straalvormende tweeters
Microfoons6 microfoons
GeluidsbronnenApple Music
iTunes muziekaankopen
iCloud muziekbibliotheek met een Apple Music- of iTunes Match- abonnement
Beats 1 live radio
Beats 1 live episodes on demand
Apple Podcasts
AirPlay
KleurenWit, Spacegrijs

Geluidskwaliteit

In deze kleine, geperforeerde behuizing gaan heel wat herrieschoppers schuil. Om te beginnen: ergens boven in het apparaat zit een krachtige 4-inch woofer die een hoop lucht kan verplaatsen, en zodoende de lage tonen zo diep en zo zuiver mogelijk weergeeft. Dan zijn er ook nog zeven tweeters met elk een versterker die rondom aan de onderzijde van het apparaat zijn geplaatst. Die zorgen ervoor dat de hoge tonen zich gelijkmatig door de ruimte verspreiden.

HomePod is uitgerust met wat Apple noemt ‘technologie voor automatische kamerdetectie’ en ‘spatial awareness’. Dat betekent dat de speaker het geluid aanpast op de ruimte waarin hij staat. Het maakt daarbij niet uit of je hem nu naast je televisie, op de vensterbank of in de hoek van je huiskamer plaatst. De gadget is slim genoeg om het geluid in alle gevallen te optimaliseren en de ruimte ten volle te benutten.

Perfect voor Apple Music

HomePod is gemaakt om te gebruiken in combinatie met Apple’s eigen streamingdienst Apple Music en natuurlijk je aankopen in iTunes. Ook Apple’s radiostation Beats 1 zijn te beluisteren, net zoals de Podcast-app.

Voor bijvoorbeeld Spotify is een omweggetje nodig: je kunt de muziek wel afspelen via AirPlay, maar niet direct bedienen via de HomePod. De bediening loopt nog steeds via je iPhone of iPad. Tijdens de WWDC 2020 is overigens duidelijk duidelijk geworden dat HomePod diensten van derde partijen gaat ondersteunen. Concrete namen werden daarbij niet genoemd, maar de kans dat Spotify een van die partijen is, lijkt aanzienlijk.

Overal muziek dankzij AirPlay 2

Met de release van iOS 11.4 in mei 2018 is de functionaliteit van HomePod verder uitgebreid. iOS 11.4 bevat AirPlay 2 multiroomaudio. Je kunt audio beluisteren over verschillende speakers waaronder HomePod, en die zijn dan allemaal op elkaar afgestemd. Een mogelijkheid is dan dat je over een speaker in je huiskamer hetzelfde hoort als die in je slaapkamer.

Meer HomePods in huis? Maak dan gebruik van HomePod-stereoparen waarbij twee van deze Apple speakers in dezelfde ruimte elkaar aanvullen.

HomePod bedienen

HomePod volume

HomePod bedien je met je stem – daarover later meer onder HomePod gebruiken als Siri speaker. Je kunt de HomePod ook bedienen via de aanraakgevoelige bovenkant van het apparaat. Dit zijn de bedieningsmogelijkheden:

 • Tik op of houd + of – ingedrukt om het volume te verhogen of te verlagen.
 • Blijf de bovenkant aanraken voor Siri.
 • Tik om muziek te pauzeren of weer te hervatten.
 • Dubbeltik om naar het volgende nummer.
 • Tik drie keer om terug te springen naar het vorige nummer.

HomePod design

Heel groot is HomePod niet: amper 18 centimeter hoog en cilindervormig. Hij weegt zo’n 2,5 kilo. Boven op de HomePod verschijnt een kleurrijke vorm als Siri actief is. De HomePod is verkrijgbaar in wit en zwart (of ‘spacegrijs’, zoals Apple deze kleur noemt). De buitenkant bestaat uit een stevig soort gaas.

HomePod gebruiken als Siri speaker

HomePod

Apple’s virtuele assistent Siri leeft op je iPhone, iPad, Apple TV, Mac, Apple Watch en natuurlijk ook op de HomePod. Je kunt Siri oproepen door boven op de HomePod te duwen. Siri komt ook in actie als je de magische woorden ‘Hé Siri’ gebruikt. Zodra je Siri aanroept begint de kleurrijke golfvorm boven op de speaker zenuwachtig te sidderen. Klaar voor een volgende vraag of opdracht.

Met Siri bedien je de muziek die uit de speaker schalt en je kunt Siri allerlei inhoudelijke vragen stellen over muziek. Maar hij helpt je ook met de praktische dingen in het leven. Hoelang duurt het om ergens naartoe te rijden? Zet een timer van drie minuten. Kop of munt? Zet de wekker om 5 uur ’s ochtends. Speel de laatste podcast van S-Town. Wat zijn de populairste bergen in Californië? Hoe hard waait het buiten? Stuur Erik een bericht met: ‘We zien elkaar bij het theater om 7 uur.’ Ook slimme apparaten met HomeKit-ondersteuning kun je bedienen met HomePod.

Iets om rekening mee te houden, is dat Siri op de Apple HomePod geen Nederlands spreekt. Je zult dus je beste Engels (of een van de andere ondersteunde talen) moeten gebruiken om je instructies te geven. We verwachten dat het Nederlands pas ondersteund wordt als HomePod officieel in Nederland beschikbaar komt. En wanneer dat is …?

Privacy

Een speaker die meeluistert met wat je zegt – wat betekent dat voor je privacy? Privacy staat bij Apple hoog in het vaandel, en HomePod vormt daarop geen uitzondering. Pas als je de magische woorden ‘Hé Siri’ uitspreekt of boven op de HomePod drukt, luistert hij naar wat je te zeggen hebt. Luistert Siri met je mee, dan zie je dat aan de golfvorm op de HomePod.

Wat je zegt, wordt vervolgens in versleutelde vorm naar de servers van Apple verzonden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een anonieme Siri-ID die niet meer naar jou te herleiden is.

HomePod kopen

HomePod is nooit officieel uitgebracht in Nederland in België. Dus bij de Apple Stores en officiële resellers ga je hem niet vinden. Wel zijn er diverse (veelal minder bekende) webshops die hem aanbieden. Let dan wel goed op: het kan zijn dat zij HomePod importeren en dan zit je met een stekker die hier niet in het stopcontact past.

Bestellen in buitenlandse webshops is een optie, maar houd er rekening mee dat niet alle winkels in Nederland leveren. Je kunt dan gebruikmaken van een doorstuurservice, maar dat kan heel prijzig zijn. Je kunt hem natuurlijk wel gewoon zelf in het buitenland kopen. Koop je hem bijvoorbeeld bij Apple Stores in Duitsland of Frankrijk, dan heb je er meteen ook de juiste stekker bij. Keulen, Düsseldorf, Oberhausen CentrO, Lille en Parijs zijn van oudsher populair bij Nederlanders. Natuurlijk kun je ook naar grote elektronica-zaken gaan.

De adviesprijs in Europa is zo’n € 329.

Zijn Apple speakers de moeite waard?

AirPlay 2 speakers: HomePod

De HomePod heeft een fantastisch geluid voor een speaker uit zijn prijsklasse. En als je al allerlei Apple- en HomeKit-apparatuur hebt, dan past-ie daar naadloos tussen. Maar als we je een koopadvies mogen geven: wij zouden nu geen HomePod kopen. Dat heeft niet per se te maken met het feit dat hij hier niet te koop is. Via (internationale) webshops kun je hem prima bemachtigen. En wat een anderstalige Siri betreft: de meeste mensen spreken tegenwoordig een aardig woordje over de grens.

Het grootste bezwaar op dit moment is dat HomePod inmiddels al bijna drie jaar oud is. Het zou zomaar kunnen dat er een nieuwe generatie aan zit te komen, en dan zit je meteen met een verouderd apparaat waarvan niet duidelijk is hoelang het nog ondersteund wordt. Geruchten over een goedkopere en kleinere HomePod mini met twee in plaats van zeven tweeters doen de ronde.

HomePod mini

HomePod mini

Naast de reguliere HomePod, is er sinds het najaar van 2020 ook de HomePod mini – de kleine en goedkopere variant van de slimme speaker. Het gaat om een bolvormige speaker met een afgeplatte boven- en onderzijde: hij is slechts acht centimeter hoog. Ook de HomePod mini biedt een indrukwekkend geluid, de virtuele assistent Siri en de mogelijkheid om je slimme huis te bedienen. Nieuw is de functie Intercom, waarbij je spraakberichten van de ene HomePod naar de andere kunt sturen. Ook de iPhone en iPad zijn ingebed in het Intercom-systeem. De mini is verkrijgbaar was aanvankelijk verkrijgbaar in zwart en wit, in het najaar van 2021 is daar nog een hele reeks vrolijke kleurtjes bij gekomen.

Je leest alles over de HomePod mini in het speciale HomePod mini-dossier.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Houd dan het Apple nieuws in de gaten of abonneer je op onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Volgend dossier
iPad Air 2020
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden