HomePod 2023 review: een betere keuze dan de HomePod mini?
De nieuwe HomePod 2023 is er, en deze grote versie van de slimme Apple-speaker is voor het eerst te koop in Nederland. Is dit de Apple-speaker die je moet hebben? Of is de kleinere HomePod mini de betere keuze? Je leest het in onze HomePod 2023 review.
HomePod 2023 review
Sinds februari 2023 ligt de tweede generatie van de grote HomePod in de winkel, voor dezelfde prijs van 349 euro en met vergelijkbare functies. Naast een voorzichtige facelift heeft Apple de HomePod 2 de S7- en U1-chip gegeven, evenals een temperatuursensor en Thread-ondersteuning voor je slimme huis. Is dit genoeg voor een succesvolle comeback?
HomePod 2023 zwart | HomePod 2023 wit |
HomePod 2023 design
Qua uiterlijk blijft de nieuwe HomePod 2 een oude bekende, zij het met hier en daar wat kleine cosmetische correcties. De hoogte van de cilinder is met vier millimeter gekrompen tot 16,8 centimeter. De diameter op het dikste punt meet 14,2 centimeter. Toch is de HomePod 200 gram afgevallen naar 2,3 kilogram. Zijn behuizing is nog steeds bekleed met dik, fijnmazig gaas, met de keuze uit wit of bijna zwart. Apple noemt die laatste kleur nu ‘Middernacht’ in plaats van ‘Spacegrijs’ en we zien er inderdaad een vleugje blauw in terug.
Het ‘schermpje’ aan de bovenkant loopt niet meer gelijk met de stof, maar ligt enkele millimeters verzonken. Als muziek of Siri actief zijn, zie je een witte lichtanimatie of kleurrijke golfvorm. Deze animaties bewegen vanuit het midden naar de rand. Het scherm reageert zoals gebruikelijk op tikgebaren voor Siri, play, pauze, harder of zachter. De animaties worden gegenereerd door kleurrijke ledjes, er is geen display. Op een écht touchscreen moeten we dus nog even wachten.
Snel instellen met ‘trage’ wifi
De HomePod 2 kan alleen worden ingesteld met iOS of iPadOS 16.3 of hoger, dus je moet een iPhone SE 2, iPhone 8, iPad Pro, iPad 5, iPad Air 3, iPad Mini 5 of een nieuwer apparaat bij de hand hebben. Instellen met je Mac is niet mogelijk. Het installatieproces is hetzelfde als bij eerdere HomePod-modellen. Als je een mobiel apparaat met geactiveerde bluetooth naast de luidspreker houdt, verschijnt er een venster voor de configuratie. Vervolgens houd je het toestel boven de HomePod. Je hoort uiteindelijk een geluidje dat dient als akoestische kennismaking met de iPhone of iPad. Vervolgens voeg je de HomePod handmatig toe aan een kamer in je ‘Woning’.
De HomePod wordt automatisch aan je thuis-wifi gekoppeld. Hij zendt en ontvangt gegevens via Wifi 4 (802.11n) en dus niet met de hogere bandbreedte van Wifi 5 (802.11ac) zoals de originele HomePod. Ter vergelijking: Apple gebruikt al Wifi 6 in zijn smartphones, tablets en computers omdat het voordelen biedt in omgevingen met veel apparaten. Deze kleine bezuiniging maakt de HomePod 2 iets minder toekomstbestendig, maar heeft voor nu geen negatief effect.
Minder microfoons voor Siri
De bediening van de nieuwe HomePod is nog steeds helemaal afgestemd op babbeltjes met Siri. Net als voorheen schud je de spraakassistent wakker met een lange druk op de bovenkant of het commando ‘Hé Siri’. Hij reageert daarna op muziekverzoeken, smart-home-taakjes of algemene vragen – zelfs op grote afstand en met harde muziek – en dus net zo goed als zijn voorganger. De spraakassistent heeft op de HomePod 2 dezelfde sterke punten (goede smart-home-bediening) maar ook dezelfde zwakke punten (sturen van linkjes naar je iPhone in plaats van zinvolle antwoorden) als op de eerste versie.
Dat Apple het aantal Siri-microfoons heeft teruggebracht van zes naar vier, blijkt in de praktijk geen nadeel. In de HomePod mini is hetzelfde lage aantal ook voldoende voor een vlekkeloze spraakbesturing en Siri begrijpt spraakcommando’s vrijwel altijd. De krachtigere chip weet de besparing op de microfoons blijkbaar voldoende te compenseren. De eerste HomePod gebruikte nog de A8 uit de iPhone 6 (Plus), nu stuurt de S7 uit de Apple Watch Series 7 de HomePod 2 aan.
Meer trucs voor Siri
In ruil voor de microfoons heeft Apple Siri drie nieuwe trucjes geleerd – niet alleen op de nieuwe HomePod, maar ook op zijn voorganger en de mini. Ten eerste hoor je nu in twee situaties een geluidje op de HomePod na een Siri-oproep. Dat is in de eerste plaats wanneer het commando iets doet in een andere kamer dan die van de HomePod, zoals het dimmen van het licht in de keuken vanuit de woonkamer. In de tweede plaats krijg je akoestische feedback voor veranderingen aan accessoires die geen zichtbaar effect hebben, zoals wanneer je de doeltemperatuur van een thermostaat hoger zet. Dit is waarschijnlijk bedoeld als extra beveiliging tegen versprekingen.
Ten tweede kunnen herhaalbare automatiseringen worden ingesteld voor Apple HomeKit via Siri. Een commando als ‘Hé Siri, doe de lichten op de gang elke avond om 23 uur uit’ doet nu hetzelfde als het aanmaken van de regel in de Woning-app. Siri bevestigt dit met ‘Ik heb de lampen in de gang ingesteld om vandaag om 23 uur uit te gaan’. Tegelijkertijd voegt de spraakassistent een item toe in het automatiseringsgedeelte van Woning, waar je het aanpast of verwijdert.
Ten derde beantwoordt Siri nu vragen over Apple’s Zoek mijn-dienst op de HomePod. In de test werkt dit zowel met mensen die toestemming hebben gegeven voor het delen van de locatie als met zoeken naar je eigen apparaten. Zo traceer je een zoekgeraakt apparaat bijvoorbeeld op de HomePod met het commando ‘Waar is mijn iPhone’. Naast een meldingstoon op de smartphone stuurt Siri een zoekbevestiging per mail naar het account dat aan de iPhone is gekoppeld. Ongemerkt stalken kan dus niet.
Geen nieuwe audiobronnen
Aan de audiobronnen is niets veranderd. Via Siri speelt de HomePod muziek en podcasts af via Apple Music en Podcasts. Daarnaast is het nog mogelijk om Deezer (muziekstreaming) en TuneIn (radiostations) aan de HomePod te koppelen. Helaas kunnen andere diensten zoals Spotify alleen gestreamd worden via AirPlay, waarvoor je je uiteraard in hetzelfde wifi-netwerk moet bevinden. De bediening loopt dan grotendeels via de iPhone. Dit geldt ook voor lokaal opgeslagen muziek. Omdat Apple het zonder jack- of usb-aansluiting blijft doen, is het ook niet mogelijk om een audiokabel aan te sluiten. Ook streamen via bluetooth behoort niet tot de mogelijkheden. In plaats van AirPlay kun je muziek van een iPhone naar de HomePod overzetten via Handoff. Hiervoor heeft Apple een U1-chip in de luidspreker gebouwd. Voor Handoff is een iPhone 11 of nieuwer nodig.
Geluidskwaliteit HomePod 2
Wat de audio-hardware betreft, heeft Apple niets toegevoegd, maar juist speakers verwijderd. Onder de naar boven gerichte woofer zijn in de nieuwe HomePod nu vijf tweeters in een cirkel opgesteld, voorheen waren dat er zeven. Toch belooft de fabrikant een helderder, gedetailleerder geluid. Dat komt door vooruitgang in de geïntegreerde adaptieve equalizer: net als bij het eerste model wijst het zogenaamde beamforming-proces van Apple dynamisch bepaalde toonhoogten toe aan de tweeters en lijnt hun frequentieband uit in een soort straal. Hierdoor ontstaat een ruimtelijker geluid dan een enkele speaker normaal gesproken zou produceren. De equalizer werkt met behulp van drie Siri-microfoons. Deze bepalen de positie van de HomePod in de kamer door middel van geluidsreflecties van de muren en passen het geluid daarop aan. De vierde microfoon zorgt voor het corrigeren van de basfrequenties.
Maar Apple houdt zich aan zijn woord: in vergelijking met de eerste HomePod produceert de nieuwkomer een preciezer, transparanter geluid. Stemmen en percussie-effecten met hogere frequenties komen in sommige gevallen zelfs nog duidelijker naar voren. Ook de bas blijft altijd duidelijk waarneembaar. Zowel op laag als hoog volume blijft hij overeind, zonder de andere frequentiegebieden weg te drukken. Beter dan de HomePod mini klinkt de HomePod 2 sowieso, maar dat was wel te verwachten. De automatische equalizer doet zijn werk uitstekend, alleen jammer dat je die niet kunt finetunen.
Voor je smart-home
Als hub voor je slimme huis heeft de HomePod 2 nog meer functies gekregen. Hij kan niet alleen worden gebruikt als centrale voor commando’s, hij is nu ook zelf een sensor. De HomePod bevat namelijk metertjes voor de temperatuur en luchtvochtigheid bij jou thuis. De sensorwaarden kunnen dan in de Woning-app van Apple worden gelezen en in automatiseringen worden geïntegreerd – maar alleen daar en niet in alternatieve HomeKit-apps. Helaas viel de betrouwbaarheid van één sensor een beetje tegen. Tijdens het afspelen van muziek warmt de HomePod op, en dat beïnvloedt de meetnauwkeurigheid. Al na ongeveer vijftien minuten muziek afspelen op ongeveer 30 procent volume liet het testexemplaar in de Woning-app een temperatuur zien die ongeveer drie graden hoger was dan bij andere sensoren, namelijk 24 graden in plaats van 21 graden Celsius.
Hoewel Apple toegeeft dat zo’n meetafwijking in uitzonderlijke gevallen te verwachten is, verliest de functie daarmee wel zijn meerwaarde. Als de meetafwijking boven een ingestelde waarde ligt die via een automatisering een ventilator inschakelt, dan wordt deze ten onrechte geactiveerd. Zulk gedrag is ons bij de HomePod mini niet opgevallen. Als je de sensormogelijkheden wilt gebruiken, is deze daarom te verkiezen boven het grote model, tenzij Apple de fout nog corrigeert met een update.
Thread en Matter als bonus
De HomePod 2 krijgt ook twee andere nieuwe smart-home-functies – net als de mini en de eerste HomePod. Naast liedjes uit Apple Music speel je nu ook natuurgeluiden af via automatiseringen. Voorheen konden dergelijke omgevingsgeluiden alleen met een stemcommando worden opgeroepen. Je hebt de keuze tussen bijvoorbeeld Regen, Oceaan, Nacht, Open haard of Bos. Exclusief in de HomePod 2 en de mini zit een geluidsdetectiefunctie. Die is bedoeld om extra aandacht te geven als er bijvoorbeeld rookmelders afgaan. Als de microfoons van een speaker een alarmgeluid registreren, stuurt Woning een waarschuwing naar je iPhone, iPad en Apple Watch.
HomePod 2 of HomePod mini kopen?
De HomePod 2 is een goede remix van de eerste twee slimme luidsprekers van Apple. Hij combineert de nieuwe smart-home-functies van de HomePod mini met het veel betere geluid van de oorspronkelijke HomePod. Het krachtige en gedetailleerde geluid, je slimme huis via Thread en Matter, Siri-ondersteuning en een chic uiterlijk: alles bij elkaar resulteert het in een uitgebalanceerd totaalpakket voor Apple- én audio-fanaten.
Voor buiten deze doelgroep biedt de HomePod 2 echter te weinig nieuws. Hij overtreft het goede geluid van het origineel niet enorm, de animaties aan de bovenkant zijn mooier, maar slechts decoratief. We hebben nog geen grote voordelen van de U1-chip voor Handoff kunnen herkennen, en de temperatuursensor is in de huidige vorm onbruikbaar voor HomeKit-automatiseringen. En de integratie van andere streamingdiensten schiet niet op. Apple zal trouwe fans zeker verblijden met de comeback van de HomePod. Maar ook de dure remix zal waarschijnlijk de massa niet aanspreken.
Zit jij te twijfelen tussen een HomePod 2 en een HomePod mini? Wat ons betreft biedt de HomePod mini (van 109 euro) op dit moment meer waar voor je geld, tenzij je heel veel waarde hecht aan een overdreven goed geluid. Moet je HomePod de geluidsinstallatie van je tv of een bestaande Sonos-speaker vervangen, dan ben je beter af met de grotere variant. Maar als je gewoon een perfect geïntegreerde slimme speaker van Apple wilt, en de geluidskwaliteit een leuke bijkomstigheid is, dan raden we je de HomePod mini aan.
Conclusie HomePod 2023 review
De HomePod 2 is een geslaagde combinatie van de eerste grote HomePod en de mini-variant. Het geluid is nog steeds gigantisch goed, en de nieuwe smart-home-mogelijkheden zijn erg welkom. Jammer dat hij nog steeds relatief duur is. De HomePod is onder meer te bestellen bij Belsimpel, Coolblue en Mediamarkt voor 349 euro. Wanneer er betere HomePod aanbiedingen zijn vind je ze in de prijsvergelijker hieronder.
Praat mee
0