Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws HomePod

Apple kondigt HomePod 2023 aan: terugkeer van een klassieker

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Homepod kleuren


Lees verder na de advertentie

Hé, die zagen we niet aankomen: Apple heeft zojuist de HomePod 2023 aangekondigd. Deze gloednieuwe grote slimme speaker biedt fantastische geluidskwaliteit én nieuwe functies. Dit moet je weten.

HomePod 2023

HomePod 2023

De originele HomePod uit 2018 was niet bepaald een succes: door zijn hoge prijs werd hij slecht verkocht, en al snel besloot Apple om het roer om te gooien. Zo kwam het bedrijf eind 2020 al met de veel betaalbaardere HomePod mini, en niet lang erna ging de grote HomePod zelfs uit de verkoop.

Nu de HomePod mini juist een succes is, en de HomePod-lijn dus redelijk verzekerd is van winstgevendheid, besluit Apple om de grote HomePod toch weer terug te laten keren. De nieuwe HomePod 2023 heeft hetzelfde formaat als zijn voorganger uit 2018, maar dan met nieuwe functies, een snellere S7-chip, en een iets bijgewerkt design.

Groots geluid


kooptip

Net als de originele HomePod heeft de nieuwe tweede generatie HomePod 2023 een grote 4-inch woofer, en losse tweeters rondom. Hierdoor kan hij het geluid alle kanten op sturen. Dankzij ingebouwde microfoons en een slim algoritme, past de HomePod zijn geluid aan op de omgeving. Zo houdt hij rekening met de reflectie van muren en andere objecten in de kamer om het geluid voor jou zo goed mogelijk te laten klinken.

Daarnaast heeft de HomePod 2023 nu ondersteuning voor Ruimtelijke audio, waarmee het geluid zich helemaal om je heen kan bevinden. Dit effect wordt versterkt als je twee HomePods met elkaar koppelt voor een stereogeluid. In die configuratie zijn de speakers ook ultiem voor de Apple TV, waarmee ze nu Dolby Atmos ondersteunen voor surroundgeluid.

Slim, slimmer, slimst

Dankzij de nieuwe S7-chip, die we ook al kennen van de Apple Watch, is de nieuwe HomePod 2023 sneller en slimmer dan zijn voorganger. Dit moet ervoor zorgen dat Siri een stuk beter reageert, en dat bediening soepeler loopt. Daarnaast heeft de HomePod nu een ultrawideband-chip, waardoor je alleen je telefoon naast de HomePod hoeft te houden om het geluid over te zetten, net als bij de HomePod mini.

HomePod 2023 Apple TV

Ook tof is de toevoeging van Thread. Dit is een nieuwe draadloze standaard voor smart home-apparatuur, waardoor je slimme lampen, thermostaat en andere apparaten allemaal met elkaar kunnen praten. Deze kan de HomePod vervolgens verbinden met je netwerk: hierdoor heb je geen speciale hubs meer nodig om je apparatuur aan te sturen.

Bekend design, met een twist

Het design van de HomePod 2023 lijkt ontzettend veel op dat van zijn voorganger. Toch is hij niet helemaal hetzelfde. Zo heeft de bovenzijde nu hetzelfde display als de HomePod mini – maar dan een tikje groter. Hierdoor licht het hele scherm op, en niet alleen een cirkel in het midden zoals voorheen.

HomePod tweede generatie

Of het moeilijk te verwijderen netsnoer ook een terugkeer maakt, is nog niet bekend. Dit was bij de originele HomePod een punt van discussie, maar hoewel de HomePod mini dit probleem oploste met een usb-c-aansluiting, lijkt daarvan bij de nieuwe HomePod 2023 helaas geen sprake.

HomePod 2023 prijs en beschikbaarheid

De HomePod 2023 is vanaf 3 februari te koop voor € 349 – dezelfde prijs als zijn voorganger. Je kunt hem vanaf vandaag al vooruitbestellen via de online Apple Store.

Wil je komende Apple-nieuwtjes direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Apple