Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

HomePod 2023 vs. HomePod mini: welke Apple-speaker past bij jou?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
HomePod 2023 vs. HomePod mini


Lees verder na de advertentie

Met de terugkeer van de grote HomePod wordt het kiezen van een Apple-speaker een stuk lastiger. Daarom vergelijken wij de twee modellen voor je! HomePod 2023 vs. HomePod mini: zo kies je de juiste speaker voor jou.

HomePod 2023 vs. HomePod mini

De HomePod is Apple’s lijn van slimme speakers. Ze hebben ondersteuning voor Siri, zijn geïntegreerd met muziekdiensten als Apple Music, en werken perfect samen met al je Apple-apparaten. Ook zijn HomePods perfect voor het aansturen van je smart home-apparatuur, en kun je ze zelfs gebruiken als intercom voor je gehele huis.

De originele HomePod uit 2018 was een forse speaker met een geweldige sound, maar wegens zijn hoge prijs werd hij nogal slecht verkocht. In 2021 besloot Apple om die reden alleen nog maar de HomePod mini te verkopen – het kleinere broertje van de HomePod.

Witte HomePod mini


kooptip

Daar komt nu weer verandering in, met de onverwachte terugkeer van de grote HomePod. Deze tweede generatie heeft een nieuwe chip, nieuwe slimme functies, en is voor het eerst ook in Nederland en België te koop. Maar hoe verhouden de HomePod mini en nieuwe HomePod zich tot elkaar? Wij gaan de belangrijkste verschillen (en gelijkenissen) voor je langs.

1. Geluidskwaliteit

Hier kunnen we gemakkelijk over zijn: de grote HomePod klinkt beter dan zijn kleinere broer. Dankzij een grote woofer voor de lage tonen, en tweeters voor de hoge tonen die in alle richtingen staan, produceert hij een veel mooier geluid dan de HomePod mini. Bovendien kan alleen de grote HomePod luisteren naar de omgeving en hier zijn geluid op aanpassen.

HomePod mini korting

Dat wil overigens niet zeggen dat de HomePod mini slecht klinkt. Ook die is namelijk erg plezierig qua sound, en prima voor op je bureau, een kleinere kamer, of een andere plek waarbij je vrij dicht bij de speaker zit. Maar wil je een écht kamervullend geluid, dan kun je beter voor de grote HomePod gaan. Overigens: het combineren van twee HomePods voor stereogeluid maakt – met name voor de HomePod mini – een wereld van verschil. Dus als je kamer (en budget) het toelaat, moet je hier vooral voor gaan!

2. Functies

Qua functionaliteit zijn de HomePod mini en grote HomePod zo goed als gelijk. Hierdoor ondersteunen ze allebei deze waslijst aan functies:

  • Siri voor gesproken opdrachten (zoals deze 11 handige commando’s).
  • HomeKit met Thread- en Matter-ondersteuning voor het aansturen van je smart home-apparaten, en voor het verbinden van je smart home met iCloud voor bediening vanaf buitenshuis.
  • AirPlay voor het streamen van audio vanaf je Apple-apparaten.
  • Geluidsherkenning (vanaf deze lente) om alarmgeluiden te herkennen en door te geven naar je apparaten.
  • Intercom voor communicatie tussen HomePods en andere Apple-apparaten in je huis.
  • Stereopaar om twee HomePods van dezelfde soort als linker- en rechterkanaal te gebruiken.
  • Handoff om muziek of een telefoongesprek van je iPhone over te hevelen naar de HomePod door hem ernaast te houden.

HomePod 2023

Exclusieve functies voor de grote HomePod

Zoals eerder genoemd heeft alleen de grote HomePod de zogenaamde computational audio-functie, waarmee het geluid van de speaker wordt aangepast op de akoestiek van de kamer. Ook ondersteunt alléén de grote HomePod ruimtelijke audio met Dolby Atmos, voor geluid dat klinkt alsof het zich om je heen bevindt. Dit werkt met Apple Music, en films op je Apple TV.

3. Connectiviteit en sensoren

Qua connectiviteit zijn beide HomePods hetzelfde: ze hebben allebei WiFi 4 (802.11n), Bluetooth 5, en een U1-chip voor ultrawideband-communicatie. Laatstgenoemde wordt gebruikt om te detecteren of een iPhone 11 of nieuwer in de buurt komt van de HomePod.

Het feit dat iedere HomePod Bluetooth heeft, wil overigens niet zeggen dat je hierdoor met Bluetooth muziek naar de speaker kunt sturen. Dit is helaas niet mogelijk. Wil je dus muziek of andere audio van een apparaat naar je HomePod sturen, dan gaat dit áltijd via AirPlay (en dus WiFi).

HomePod handoff

Geheime sensor

Een leuk extraatje in zowel de HomePod als de HomePod mini is de ‘geheime’ temperatuur- en luchtvochtigheidsensor. Deze wordt vanaf update 16.3 geactiveerd voor beide apparaten, waardoor je in je Woning-app deze data voortaan bij kunt houden.

Stroomtoevoer

Beide HomePods hebben een vaste kabel voor de stroomtoevoer (en dus géén accu). Wel verschilt de aansluiting aan de andere kant van de kabel. Waar de grote HomePod een ingebouwde voeding heeft, en hierdoor direct in het stopcontact zit, heeft de HomePod mini een usb-c-aansluiting. Die klik je in de (bijgeleverde) 20-watt usb-c-adapter.

4. Maten, uitvoeringen en prijs

HomePod nieuwe functie

De HomePod mini is écht mini. Hij is slechts 8,4 cm hoog, 9,8 cm breed, en weegt een luttele 345 gram. De grote HomePod is daarentegen 16,8 cm hoog, 14,2 centimeter breed en weegt maar liefst 2,3 kilo.

De HomePod is beschikbaar in twee kleuren: middernacht en wit. Klassieke Apple-tinten, dus. De HomePod mini is er in meer varianten: spacegrijs, wit, blauw, geel en oranje. Voor wie zijn of haar huis op wilt fleuren, is de mini dus de speelsere optie.

HomePod kopen?

  • De HomePod mini is beschikbaar voor € 109, en is nu te koop bij webwinkels als Belsimpel, Bol.com, en Coolblue.
  • De grote HomePod is vanaf 3 februari 2023 te koop voor € 349, en nu al te bestellen bij Belsimpel en MediaMarkt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!