Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Geef je iPhone een minimalistisch thuisscherm

Staan jouw iPhone-schermen ook bomvol apps en widgets? Breng wat rust in de tent: zo geef je je iPhone een minimalistisch thuisscherm.
minimalistisch thuisscherm iPhone
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
4 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Thuisscherm iPhone: van rommelig naar minimalistisch

iCreate-redacteur Laura: Ooit was ik een chaoot, met eindeloos veel beginschermen waar steeds maar weer nieuwe apps bij werden geplempt. Tótdat Apple het mogelijk maakte om apps te verwijderen van je thuisscherm en ze allemaal een plekje gaf in de appbibliotheek.

Daarna heb ik flink huisgehouden, en uiteindelijk eindigde ik met één minimalistisch iPhone-thuisscherm. Slechts zestien zichtbare apps, terwijl er in totaal toch echt 186 op mijn iPhone staan (dit getal vind je via ‘Instellingen>Algemeen>Info’). Plus nog twee stapeltjes met widgets. Geloof mij maar: één beginscherm is alles wat je nodig hebt. Lekker overzichtelijk!

Geef je iPhone een minimalistisch thuisscherm

minimalistisch thuisscherm iPhone
1

Onder de duim

Op dit scherm staan slechts enkele apps: het zijn stuk voor stuk apps die ik om de haverklap open of waarvan het icoon al informatief is (de tijd en de datum op Klok en Agenda).

Over de positionering is ook nagedacht. De apps in het Dock en de hoek rechtsonder gebruik ik het vaakst en wil ik snel kunnen openen. Zo heb ik, als ik mijn telefoon bedien met één hand, onder meer de app Camera letterlijk onder de duim (ik ben rechtshandig, als ik linkshandig was zou ik hem links zetten).

2

Apps vinden

Natuurlijk heb ik niet voor niets 186 apps op mijn iPhone staan. Ik gebruik ze allemaal, de een wat vaker dan de ander. Hoe ik ze vind? Via de zoekfunctie – eigenlijk net zoals de chaoot. Daarvoor kun je onderaan in het scherm op ‘Zoek’ tikken, maar meestal leg ik mijn duim halverwege het scherm en veeg ik naar beneden.

Voor nieuwe apps waarvan de naam nog niet in mijn brein is opgenomen, check ik de map ‘Pas toegevoegd’ in de appbibliotheek. Eigenlijk is er niet zo heel veel verschil met hoe ik navigeerde als chaoot.

3

Geen nieuwe apps

Je kunt het minimalistische effect bereiken door pagina’s met overtollige apps te verbergen, maar ik ben er echt voor gaan zitten en heb apps één voor één verwijderd van de beginschermen. Ze staan dus echt alleen nog in de appbibliotheek.

Om ervoor te zorgen dat er niet opnieuw een wildgroei ontstaat, belanden nieuwe apps die ik download ook alleen in de appbibliotheek en dus niet meer op een volgend scherm. Dat regel je via ‘Instellingen>Beginscherm en appbibliotheek>Nieuwe appdownloads’.

4

Widgets

Zestien apps op het thuisscherm, maar deze minimalist smokkelt een beetje. Want widgets zijn op de keper beschouwd gewoon snelkoppelingen naar de bijbehorende apps – en ik heb er nogal wat op elkaar gestapeld. Stiekem staan er dus nog veel meer apps op mijn scherm.

Verlooptint

Ook de achtergrond van mijn thuisscherm houd ik graag minimalistisch, maar tegelijkertijd houd ik ook wel van een beetje kleur. Daarom gebruik ik als wallpaper een kleurverloop. Om een kleurverloop in te stellen open je de Instellingen, tik je op ‘Achtergrond’ en tik je onder ‘huidig’ op de rechtervoorvertoning. Via het bolletje ‘Verlooptint’ kies je je favoriete kleur.