Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Photoshop: deze nieuwe AI-functie bewerkt je foto’s voor je

Er is een nieuwe functie voor Photoshop: ‘Generatief vullen'. Hiermee voeg je met een simpele beschrijving elementen toe aan een foto. Of je past ze aan. Wij laten je zien hoe de functie werkt, en geven ook wat handige tips.
Photoshop generatief vullen
Icon voor Apps
Apps
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

ws_photoshop_151
1

Bèta downloaden

Even beginnen bij het begin: je hebt een licentie voor Photoshop nodig (via adobe.com/nl). In de Adobe Creative Cloud-app, die bij Photoshop hoort, vind je vervolgens bij ‘Beta-apps’ de knop om Photoshop (Beta) te installeren.

ws_photoshop_151
2

Opstarten

Open ‘Photoshop (Beta)’ – te vinden in de Apps-map of Launchpad – en start een nieuw project. Het gemakkelijkste is om een foto te selecteren via ‘Bestand>Openen’. Een leeg canvas aanmaken met ‘Bestand>Nieuw’ kan ook.

ws_photoshop_151
3

Aan de slag

Generatief vullen zit helemaal verwerkt in Photoshop, en duikt vanzelf op wanneer je het nodig hebt. Begin voor nu met een selectie: open de Lasso met de L-toets, en teken een cirkeltje om datgene wat je wilt aanpassen.

ws_photoshop_151
4

Vullen

Naast je selectie wordt nu een knop getoond: ‘Generatief vullen’. Tik erop, en omschrijf wat je wilt toevoegen of aanpassen. In dit geval voegen wij een fiets toe die tegen de muur leunt. Zo schrijven we dat dan ook op.

ws_photoshop_151
5

Tada!

Met een klik op ‘Genereren’ worden er drie opties gegenereerd, waar je tussen wisselt met de twee pijltjes naast ‘1/3’. Nog ontevreden? Toets dan Cmd+Z om opnieuw te beginnen.

ws_photoshop_151
6

Meer dan je denkt

Kies nu rechtsonder voor de ‘Achtergrond’-laag, en ga weer aan de slag met de Lasso. We selecteren nu een deel van een gebouw, en vragen Photoshop om er een extra verdieping op te bouwen. Oftewel: denk groots!

ws_photoshop_151
7

Uitbreiden

Generatief vullen werkt ook voor het uitbreiden van je foto. Tik op de C-toets, en sleep één van de zijdes naar buiten. Je ziet nu een wit gedeelte, want je foto reikt niet zo ver. Tenzij je op ‘Generatief uitbreiden’ drukt.

ws_photoshop_151
8

Magie

Je foto wordt nu groter dan hij was: Photoshop verzint wat er buiten de foto kan zitten. Selecteer rechtsonder vervolgens al je lagen, Ctrl-klik er op eentje, en kies ‘Lagen samenvoegen’. Nu kun je het geheel verder bewerken.

ws_photoshop_151
9

Trucje

Nog één toevoeging: we pakken de Lasso er weer bij, en selecteren een stuk van de lucht. Daarnaast houden we Shift ingedrukt en selecteren we ook een deel van het water. Voeren we nu ‘wolk met reflectie’ in, dan krijgen we precies dat.

Hier vind je de belangrijkste functies

Photoshop AI-functie
Alleen in de bèta

Voorlopig is Generatief vullen alleen beschikbaar in de bètaversie van Photoshop. De functie zelf zit namelijk nog in de testfase. Hierdoor loop je soms tegen beperkingen aan, met name omdat de database van Adobe – waar Photoshop hun beelden mee genereert – nog lang niet zo uitgebreid is als bij andere AI’s. Een voordeel is wel dat Adobe alleen gebruikmaakt van beelden waar zij recht op hebben, waardoor je helemaal los kunt gaan zonder dat je inbreuk maakt op andermans copyright.